StoryEditor

Buďte hviezdami s našou hviezdou

26.05.2011, 00:00
Naučte sa "chodiť" v golfe- päť základných krokov vám ukáže najlepšia slovenská hráčka.

Zuzana Kamasová v apríli vyhrala prestížny Ladies European Tour v Maroku.

1. Patovanie
Patovací úder sa odohráva na greene. Pozná ho aj väčšina negolfistov, keďže sa im spája s minigolfom. Palica, ktorá sa na patovanie používa, sa nazýva putter. Je uspôsobená pre ľaváka i praváka. Cieľom patovania, ktoré sa odohráva na tzv. putting greene (najnižšie kosenej ploche), je dostať loptičku do jamky.

2. Chipping
Je podobný patovaniu, ale hrá sa s palicou v určitom uhle. Golfista však pri chipovaní už nestojí na greene, ale 2 – 4 metre od neho v hustejšej tráve. Golfisti chipovanie používajú vtedy, keď potrebujú loptičku na 1/3 cesty zodvihnúť. Nezodvihuje ju však sám golfista, ale palica, ktorá vďaka svojmu uhlu loptičku najprv pekne nadvihne, pričom zvyšok dráhy sa už potom loptička kotúľa.

3. Úder z piesku
Túto situáciu veľa golfistov nemá rado a nevie, čo s tým robiť. Veľmi dôležité je, aby si hráč do piesku zobral palicu s označením S, ak ide o greenový bunker. Cieľom je dostať loptičku čo najrýchlejšie do výšky. V nakreslenom véčku jedna línia ukazuje dráhu loptičky, druhá línia ukazovala, že môj postoj bol voči dráhe loptičky otvorený. Véčko sa zatvára, čím ďalej chcem ísť a otvára, čím som bližšie. Čím viac odpal „otvoríte“, tým pôjde loptička vyššie a kratšie. Dôležité je nechať si otvorenú palicu a palicou prejsť pieskom asi 5 cm za loptičkou, nie dotknúť sa iba priamo loptičky.

4. Pitching
Ide o ranu ďalej od greenu, približne 20 – 80 metrov. Postoj je jemne otvorený k základnému postoju, váha je viac vľavo. Nejde o plný švih, ale o švih na dané vzdialenosti na spomínaných 20 – 80 metrov podľa potreby. Je to ľahší chip s plným švihom.

5. Plný švih
Golfista sa otáča za loptičkou, pričom hlava ostáva na jednom mieste a snaží sa rotovať celé telo okolo vlastnej osi. Snaží sa vytvoriť čo najväčšiu pružinu náprahu, aby mal silu udrieť do loptičky.

Text: Mária Mlaková, Foto: Pavol Funtál, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:29