StoryEditor

Prečo nie?!: Nápad, ktorý hýbe strojmi

20.05.2010, 07:26
Aj Slovensko má podnikateľský hi-tech príbeh. Je o spoločnosti Spinea. Jeho podstatou je originálny nápad pretavený do výrobku, ktorý dobyl svet. Volá sa reduktor .

Tento kríženec ložiska s prevodovkou dáva ťažkopádnym strojom pohyblivosť, aby mohli robiť  priam ľudské veci. „Na úspech bolo treba dobrú myšlienku, peniaze a konkurencieschopný výrobok," vymenúva základné atribúty na slovenské pomery neuveriteľného príbehu Spiney jej generálny riaditeľ Jozef Pusztay.

Všetky tieto priaznivé okolnosti sa stretli v Prešove začiatkom deväťdesiatych rokov. Boli tu ľudia z Výskumného ústavu kovov, ktorí sa ešte za socializmu zaoberali priemyselnou automatizáciou. Našiel sa aj kapitál, keď pred šestnástimi rokmi košická firma Kimex správne odhadla perspektívu vynálezu Bartolomeja Janeka a jeho kolegu Tibora Fecka a neváhala ho podporiť." Vo výskumáku zostali po jeho rozpade ležať na stoloch nedokončené nápady.Ľudia, ktorí na nich robili, to nevzdali, pretože im verili," spomína Pusztay.

Presvedčili investora, ktorým im ich pomohol vniesť do života a neskôr prevzal pod seba všetky aktivity a financovanie firmy. No a potom nabrali udalosti  správny smer. Od počiatočnej myšlienky medzi svetovú elitu to však nebola cesta ružovou záhradou. Trvalo takmer desať rokov, kým sa podarilo firme prepracovať medzi štyroch najlepších. Udomácnila sa v spoločnosti troch japonských firiem ako jediný európsky zástupca.

Urobiť správny pohyb
Ložiskový reduktor je niečo ako ľudský kĺb. Umožňuje strojom robiť to, čo sa od nich žiada. Od jednoduchého, opakujúceho sa pohybu, až po sériu zložitých úkonov. Ide o to, aby sa pohyb z pohonnej jednotky prenášal na koncové zariadenie  tak, ako je to potrebné. Niekedy i s presnosťou stotín milimetra. Napríklad rameno robota, ktorý montuje autá, je poháňané motorom. Aby robot mohol správne pracovať, má v kĺbe ložiskový reduktor.

Jeho prevodovka zníži otáčky motora a prenesie energiu na robotickú ruku." No najdôležitejšie je, aby sa pri priemyselnom využití zachovala táto vysoká presnosť, čo najdlhšie," vysvetľuje Pusztay. A výrobky zo Spiney to dokazujú už roky. Sú presné a trvanlivé, čo ich nasmerovalo k celosvetovému obchodnému ťaženiu. Ich priemerná životnosť bez zmeny parametrov je i dvanásťtisíc hodín.

Chodenie po úradoch 
Janekov vynález bol nový. Dovtedy známe reduktory fungovali na iných technických princípoch.  No najprv ho bolo treba preveriť a zaregistrovať patent. Firma Kimex ho pred šestnástimi rokmi prihlásila na Medzinárodný patentový úrad v Ženeve a neskôr k nemu priložila kompletnú patentovú prihlášku. Úrad ho porovnával s existujúcimi reduktormi a po podrobnom skúmaní dospel k záveru, že riešenie Prešovčanov je skutočne originálne, ktoré nebolo dosiaľ nikde a nikým použité.

Ložiskový reduktor dostal patentovo chránené označenie TwinSpin. Vyžiadalo si to však ďalšie tri roky práce, kým sa vynález dostal do podoby prototypov a bol predstavený odbornej verejnosti na strojárskom veľtrhu v nemeckom Hannoveri. Potom sa začala  výroba a Spineu čakala najťažšia úloha, presvedčiť zákazníkov, že ide o výnimočný produkt. Podarilo sa to po ďalších štyroch rokoch.

Reduktory sa vracajú domov
"Obchod sa rozbehol asi pred ôsmimi rokmi. Dnes sme známi vo všetkých významných firmách, ktoré ložiskové reduktory montujú do svojich strojov," hovorí Pusztay. Spinea ich vyrobí ročne asi dvadsaťpäťtisíc a skoro všetky vyváža. Najviac do západnej Európy, ale aj do USA a Ázie. Ich použitie je veľmi široké a bude ich čoraz, keďže trend nahrádzať ľudskú prácu strojmi preniká do čoraz novších oblastí.

Reduktory sa v súčasnosti využívajú predovšetkým v robotoch, priemyselných automatoch a v servisnej robotike, v polohovacích zariadeniach, meracích a pozorovacích prístrojoch. A to najmä v automobilkách, strojárskych fabrikách, ale aj v textilnom, leteckom či telekomunikačnom priemysle, vo vede i v zdravotníctve. Reduktory zo Spiney hýbu robotmi, ktoré montujú autá svetových značiek vrátane tých, čo sa vyrábajú na Slovensku."  Okľukou sa takto vracajú k nám domov," smeje sa riaditeľ.

Konkurenciu chceli kúpiť
Byť medzi najlepšími znamená držať krok s vývojom a najnovšími technológiami. „Ak nechceme vypadnúť z kola von, musíme byť v strehu. Neustále inovovať, ponúkať kvalitnejšie produkty, používať najnovšie stroje, zvyšovať produktivitu a  výrobnú kapacitu,“ konštatuje Pusztay.

Je to náročné na financie i kvalifikáciu ľudí. Spinea preinvestovala viac ako dvadsaťšesť miliónov eur do rozvoja. Z toho asi pätinu na výskum a vývoj, ktorému sa priamo venuje rovnaký podiel z dvestopäťdesiatich zamestnancov. Firma od začiatku milénia, keď sa jej začalo dariť, niekoľkokrát znásobila výrobu a zvládla aj prudký rast.

Odrazila i záujem japonskej konkurencie, ktorá ju chcela kúpiť.“ Som rád, že ju majitelia nepredali.O myšlienky a nápady je a bude núdza, výrobu pri dnešných možnostiach  zvládne ktokoľvek,“ hovorí na margo kupcov riaditeľ. Dnes je Spinea podľa neho kompletnou spoločnosťou, ktorá pokrýva od vývoja cez výrobu vlastnými silami aj obchod.

Budúcnosť je v hlavách
V Prešove už majú v prototypovej podobe druhú generácia modernejších ložiskových reduktorov. V najbližšom období by sa mali dostať na trh. Zvýšila sa ich spoľahlivosť, trvácnosť i presnosť. Zároveň vývojári firmy rozširujú rozmerový sortiment o varianty, aké dosiaľ vyrábala iba konkurencia. Ďalším krokom bude výroba prevodoviek s pohonom a technologické  riešenia pre celé pracoviská. „Zostaneme pri tom, v čom sme najlepší a len rozšírime ponuku o nové aplikácie,“ vysvetľuje Pusztay. Strednodobým zámerom je do šiestich rokov takmer zdvojnásobiť produkciu na štyridsaťpäťtisíc kusov. Firma vidí veľký potenciál i v rozmáhajúcej sa solárnej energetike, ktorá je odkázaná na presné polohovacie zariadenia. Ich srdcom sú práve ložiskové reduktory a potreba trhu sa odhaduje na stovky tisíc kusov. Budúcnosť Slovenska nie je len v šikovných rukách, ale i v  tvorivých hlavách. Príbeh spoločnosti Spinea dokazuje, že je to reálny variant.

01 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína hlási dostatok pšenice a olejnín 02 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentáre k vývoju indexov
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:02