StoryEditor

Dotýkať sa, prosím!

23.02.2011, 23:00
Dvaja kamaráti zo základnej školy prišli na zaujímavý nápad. Dnes ho majú patentovaný v celej Európe a vďaka nemu bude zbytočné čakanie v reštauráciách možno už čoskoro minulosťou.

Sedíte v reštaurácii (a niekedy nezáleží na tom, akej kategórie) a distingvovane a nie príliš okázalo sa snažíte čašníkovi naznačiť, že by ste radi zaplatili. Personál tam však momentálne buď nie je, alebo sa práve venuje iným (dôležitejším?) veciam, takže vám neostáva iné ako čakať alebo to ísť vybaviť priamo ku kase. Podobným scenárom a hypnotizovaniu personálu by mal byť čoskoro koniec.

Vďaka nápadu Milana Kazarku a Mariána Dúbravského, ktorí na trh uviedli interaktívny dotykový stolík. Čiže stolík, ktorého povrch tvorí dotykový displej so špeciálnym softvérom. Ak si budete chcieť objednať, vybavíte to dotykom na stolík. Keď budete chcieť zaplatiť, stačí urobiť to isté. Čašníkovi na jeho iPod príde vaša požiadavka a vy si medzitým môžete napríklad prečítať noviny. Elektronické a v stolíku, ako inak.

Ako sa rodí revolúcia
Milan Kazarka a Marián Dúbravský sa poznajú od základnej školy. Na istý čas sa ich cesty rozišli: Milan pracoval na vývoji rôznych projektov a technológií pre slovenské i zahraničné firmy, Marián sa ako drevársky inžinier venoval výrobe nábytku.

Milan však mal okrem pridelených projektov ešte plnú hlavu tých svojich, nových, istým spôsobom revolučných.
"Začali sme spolupracovať v januári 2009 a zistili sme, že sa perfektne dopĺňame. Marián vie vyrobiť to, čo si ja nakreslím na papier. Niekedy to boli veľmi inovatívne veci, na ktoré by sa väčšina firiem pozerala skepticky,“ začína rozprávať Kazarka.

Takže svojej predstave začali dávať reálne kontúry sami dvaja. Diskutovali, skúšali a zlepšovali niekoľko týždňov. Až sa o dva mesiace objavil prvý prototyp a postupným doťahovaním detailov vyvstala nová otázka: máme jedinečný produkt patentovaný v celej Európe, ale ako ho dostať na trh?

Made in Slovakia. Výlučne
Pre zreálnenie biznisu s interaktívnymi stolíkmi však dvaja nadšenci potrebovali partnerov, pretože púšťať sa do vlastnej výroby displejov by predsa len bola ťažko schodná cesta.

"Začali sme si budovať sieť dodávateľov, pričom si stojím tvrdo za "Made in Slovakia“. Máme tu na to technológie, máme tu na to kvalitných ľudí. Nakoniec sa nám to podarilo,“ pridáva sa Marián Dúbravský.

Model vzniku stolíkov Draqie by sa teda dal nazvať ako "parciálny“. "Viem, čo kto robí. Jednotlivým ľuďom zadám moje požiadavky a ja sám si to potom zrealizujem,“ pokračuje Dúbravský. Nemajú ambíciu zoskupiť všetkých týchto ľudí pod jednu strechu a fungovať ako jednotná firma?

"Takto sme omnoho flexibilnejší a môžeme sa prispôsobovať požiadavkám zákazníkov,“ tvrdí Dúbravský. V praxi to vraj znamená štyrikrát nižšiu cenu oproti konkurencii a možnosť vyrobiť interaktívny stolík s dizajnom na mieru podľa vkusu klienta.

Plakať nad rozliatym mliekom nemusíte
Apropo, konkurencia. Nápad integrovať displej do nábytku nie je žiadnou novinkou, podľa Kazarku Nintendo už pred dvadsiatimi rokmi vyrábalo špeciálne hráčske stoly. "Taktiež je tu technológia Microsoft Surface. Väčšinou však ide o pár kusov, ktorých cena je pre väčšinu reštaurácií nedostupná. Navyše to nie je integrované, praktické a použiteľné riešenie. My sme náš stolík vyrobili tak, aby bol reálne dostupný a použiteľný v praxi,“ vysvetľuje.

Draqie odoláva aj skeptickým otázkam praktikov: vyliaty nápoj mu neuškodí, rozlíši dotyk prstu od dotyku pohára či taniera a virtuálne menu si spod pohára môžete presunúť tam, kde je práve miesto.

"Jediné, čomu neodolá, je ľudská hlúposť. Teda ak by niekto prišiel s bejzbalkou a rozmlátil ho,“ hovorí so zveličením Dúbravský. Interaktívne stolíky Draqie už majú svojich distribútorov v USA aj vo Veľkej Británii, a môžete ich nájsť už aj u nás v kasíne v centre hlavného mesta. Inovatívny tandem Kazarka - Dúbravský má vraj v talóne už aj ďalšie nápady, zatiaľ ich však nechcú konkretizovať. "Bude to riešenie pre vašu obývačku,“ naznačuje Kazarka. "A predstavíme ho už tento rok.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:47