StoryEditor

Nezbieram umenie preto, aby som na ňom zarobil

01.06.2009, 00:00
Moje vášne. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ UniCredit Bank Jozef Barta vlastní väčšinou diela umelcov z 20. storočia.

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ UniCredit Bank Jozef Barta sa k umeniu dostal úplnou náhodou. Začalo sa mu však páčiť, začal sa oň viac zaujímať, študovať ho a nakoniec ho začal zbierať. Podľa jeho vlastných slov sa však umeniu veľmi nevenuje. "Umenie je pre mňa skôr okrajová záležitosť, z času na čas idem na aukciu. Prvý obraz, ktorý som si kúpil, bol od Milana Laluhu. Viem to presne, pretože si vediem katalóg - kde, kedy a za koľko som ktoré dielo kupoval,“ hovorí HN Barta.

Vo svojej zbierke má v súčasnosti približne tridsať kúskov, väčšinou sú to diela umelcov z 20. storočia. "Mojou poslednou akvizíciou, na ktorú som pyšný, je dielo od Kompánka, mám však aj diela od Zmetáka či Laluhu.“

Aj napriek tomu, že sa pohybuje v sektore financií, pri zbieraní umenia pre neho nie je prvoradá investícia. "Zbieram umenie, pretože sa mi to páči. Nepozerám sa však na diela tak, ako to robia niektorí zberatelia - nepotrebujem vedieť, že ak raz dielo predám, koľko na ňom zarobím,“ vysvetľuje svoju vášeň Barta. Nepopiera však, že by umenie nebolo výhodnou investíciou. "Stačí si porovnať výsledky aukcií za posledný rok a povedzme spred šiestich až siedmich rokov. Často sa tam vyskytujú tie isté obrazy, no ich cena viditeľne vzrástla,“ dodáva. Tento fakt je však pre generálneho riaditeľa UniCredit Bank nepodstatný. "To, čo si kupujem, sa mi musí hlavne páčiť,“ zdôrazňuje.

V jeho zbierke nechýbajú galandovci či súčasné umenie. Medzi mladými umelcami si nevyberá, kupuje, čo sa mu páči, bez ohľadu na zhodnotenie. "Dvaja mi visia v kancelárii, pretože mladí umelci sú väčšinou príliš veľkí, aby viseli niekde inde,“ žartuje. "Mladí majú dosť vyhranené štýly.“

Ak sa mu však od jedného umelca zapáči jeden obraz, kúpi si aj ďalšie. To je prípad mladého slovenského umelca Erika Bindera, ktorý mu visí v kancelárii. "Práve včera som si na aukcii Sogy kúpil ďalšie jeho dve diela, ktoré sú však v úplne inom štýle ako tie, čo už mám,“ dodáva.

Spomedzi autorov moderny ho najviac očarili maľby Josefa Čapka, ktorého si bol nedávno pozrieť na výstave Tajomstvo obrazov v Galérii mesta Bratislava. "Na kúpu diela tohto autora určite nemám. Vidieť jeho výstavu bol však pre mňa úžasný zážitok.

Dotazník

Ktorému filmu nikdy neodoláte?
Naposledy som si kúpil Vôňu ženy s Al Pacinom. Je to film, ktorý si môžem pozrieť hocikedy.
Pri akom hudobnom interpretovi si dokonale oddýchnete?
Počúvam toho veľmi veľa. Veľmi dobre sa mi oddychuje napríklad pri Georgeovi Dukovi, ktorý bol teraz v Bratislave, ale počúvam aj klasiku - Traviatu alebo Rachmaninovove klavírne koncerty.
Do ktorého "stánku kultúry“ najčastejšie smerujú vaše kroky?
Priznám sa, že som na tom veľmi zle, čo sa týka času, najčastejšie chodím asi do Astorky.
Je pre vás nejaká slovenská či zahraničná kultúrna osobnosť vzorom?
Pre mňa je osobnosťou, aj napriek tomu, že je Čech, ale žije na Slovensku, pán Kukal, ktorý u nás organizuje vynikajúce výstavy - naposledy práve Josefa Čapka. Robí pre slovenskú kultúru asi viac ako celé ministerstvo kultúry.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. máj 2024 03:54