StoryEditor

Európski mladí autori mieria do Viedne

04.05.2009, 00:00
Už vo štvrtok sa viedenský veľtrh zmení na raj s umením. Až do konca týždňa tu modernu a súčasné umenie bude v rámci veľtrhu Viennafair 2009 ponúkať vyše sto galérií z východnej a zo strednej Európy.

Milovníkov umenia a zberateľov na 5. ročník Viennafair láka najmä fakt, že všetky vystavené diela sú na predaj. "Je výhodné začať so zbieraním umenia práve tu - na Viennafair. Umenie tu totiž môžete kúpiť za veľmi príjemné ceny. Ale, samozrejme, máme aj veľmi drahé kúsky,“ hovorí pre HN riaditeľ veľtrhu Viennafair Edek Bartz. "Najlacnejšie“ kúsky dostanete už od tisíc eur.

Súčasné aj kontroverzné diela
Mladé galérie už piatykrát dostali zelenú a ocitli sa v medzinárodných zberateľských vodách. Tento rok možnosť prezentovať sa využilo vyše sto galérií a múzeí. Na zozname figurujú galérie z Ľubľany, Bukurešti, Turína, Kolína, ale aj z Paríža či Lisabonu. Slovensko zastupuje Galéria Space, Photoport a Kreslling Gallery. Dostať sa na Viennafair je pritom relatívne jednoduché. "Galéria musí najprv vyplniť prihlášku. Potom poradná komisia veľtrhu, ktorá sa skladá z odborníkov v oblasti umenia, rozhodne, ktorá z galérií sa na Viennafair dostane. Tento rok je účasť Slovenska o trošku skromnejšia,“ dodáva Bartz. Navyše, aj tento rok ponúka Viennafair špeciálnu sekciu sponzora Erste Bank Austria, ktorý zabezpečí finančnú podporu vybraným novovzniknutým galériám, a takto im pomôže lepšie sa etablovať.

Kontroverzný Černý
Už druhý rok Slovensko zastupuje bratislavská Kreslling Gallery. "Minulý rok sme sa zúčastnili v rámci Bridge sekcie, ktorá podporuje novovzniknuté galérie. Tento rok chceme vystaviť diela Juraja Kollára, Viktora Freša, Martina Sedláka, Onděrja Brodyho, Borisa Sirku, Davida Černého a Milana Dobeša, pričom diela sme vyberali tak, aby čo najkvalitnejšie odprezentovali Kressling Gallery v medzinárodných kruhoch,“ hovorí pre HN Eva Pavlovičová. Medzi spomínanými dielami nechýba ani replika kontroverzného diela Entropa Davida Černého. Dielo malo byť vytvorené spoluprácou 27 umelcov zo všetkých členských krajín EÚ. Černý nakoniec vytvoril spolu s trojicou asistentov satirickú a kontroverznú prácu znázorňujúcu upozornenie na stereotypy európskych národov, ktorú doplnil kompletnými profilmi fingovaných umelcov s vymysleným popisom ich údajných príspevkov.

Matrix v umení
Viedeň od štvrtka ponúkne nielen príjemných pár hodín v zajatí diel mladých umelcov, ale aj panelové diskusie, ktorých hlavným cieľom je určiť nové trendy súčasnému umeniu a nájsť nové spôsoby ako zmierniť dosah ekonomickej krízy na sektor umenia a na trh s umením. "V blízkej budúcnosti nás čakajú veľmi ťažké časy. Na Viennafair experti na umenie ponúknu svoje stratégie ako sa vyhnúť či zminimalizovať tieto problémy,“ spresňuje Bartz. Jedno z riešení ponúkne aj piatková diskusia o stieraní hraníc medzi "tradičnou“ múzejnou a galerijnou praxou a hybridnými priestormi, či teória trhového "matrixu“.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. máj 2024 03:56