StoryEditor

Mať dom ako zábezpeku nestačí

21.01.2008, 23:00

V prípade žiadosti o hypotéku treba počítať aj s možnosťou, že banka úver neposkytne. Dôvodov môže byť viacero. Medzi tie najčastejšie patrí nedostatočný príjem. "Keď sa klient rozhodol požičať si peniaze, je dôležité, aby rozumne zvážil svoje možnosti splácania. Požičané peniaze by nemali presiahnuť tretinu jeho čistých príjmov. Ak však výška požadovaného úveru vysoko presahuje klientove finančné možnosti a nie je úmerná jeho príjmom, vtedy sa snažíme nájsť iné alternatívne riešenia a klientovi v jeho záujme poradiť vhodné riešenie. Klient by si mal nechať vypočítať, koľko ho bude úver celkovo stáť. Výška mesačnej splátky nie jediný ukazovateľ celkových nákladov. Mal by brať do úvahy celkové náklady spojené s úverom, teda úrokovú sadzbu a poplatky spojené s poskytnutím a so správou úveru (za vedenie úverového účtu)," radí hovorkyňa Istrobanky Miroslava Pargáčová.
O výške nákladov najlepšie vypovedá ukazovateľ tzv. RPMN (ročná percentuálna miera nákladov). RPMN zohľadňuje ročné náklady klienta. Výšku RPMN ovplyvňujú faktory ako výška mesačnej splátky a celková lehota splatnosti.
Ďalším dôvodom, pre ktorý banka môže žiadosť zamietnuť, býva nevhodný alebo žiadny spoludlžník. Podmienky sa kladú aj na nehnuteľnosť, ktorá má byť použitá ako zábezpeka. Jej hodnota býva často nízka, a preto ju nie je možné uznať ako zabezpečenie kupovanej nehnuteľnosti. Stávajú sa však aj prípady, že o klientovi má banka negatívne informácie z úverového registra. Môže sa totiž stať, že klient už má záväzky v inej banke a tie si neplní, v takom prípade môže na úver od konkurencie zabudnúť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 06:52