StoryEditor

Ropa sa už priblížila k stovke

07.11.2007, 23:00

Ropa sa už priblížila na dosah psychologickej hranice 100 dolárov. Prepadajúci sa dolár a veľmi nepriaznivé počasie v Severnom mori sú hlavnými príčinami posledného vzostupu ceny čierneho zlata. Všetci obchodníci na trhu už hovoria o hranici 100 dolárov za barel ako o najbližšom cieli, ktorý by mohol byť prekonaný už dnes. Americké ministerstvo pre energetiku zverejní svoju pravidelnú správu o stave zásob ropy v Spojených štátoch a prípadný ďalší výrazný pokles zásob by pravdepodobne znamenal aj pokorenie spomínanej stodolárovej hodnoty. Ďalšie nákupy priniesla informácia ministerstva pre energetiku, ktoré očakáva nárast dopytu po rope v poslednom kvartáli tohto roku a takisto správa o výbuchu bomby v Jemene. Ropa dokonca na krátky čas presiahla hranicu 98 dolára za barel. Neskôr sa jej cena nachádzala na hodnote 97,67 amerického dolára za barel, čo predstavuje denný nárast ceny o jedno percento.
Prudký nárast ceny si pripísalo aj zlato. To ťažilo z ďalšieho oslabovania dolára a rastúcej ceny ropy, avšak prekvapujúco bol tentoraz práve žltý kov tým lídrom na trhu. Na burze v Londýne sa dokonca už priblížil k svojim historickým maximám z roku 1980. Ak sa však rope podarí pokoriť stodolárovú hranicu za barel, tak sa dá očakávať aj možné prekonanie rekordov na zlate. Cena decembrového kontraktu sa včera nachádzala na úrovni 838 amerických dolárov za trojskú uncu, čo predstavuje denný nárast ceny o 1,8 percenta.
Výrazne si polepšila aj káva Robusta. Jej cena stúpla o 1,6 percenta po správach o tajfúne Peipah, ktorý sa priblížil k Vietnamu. Táto ázijská krajina je pritom jedným z najväčších producentov kávy Robusty na svete a tajfún by mohol znamenať aj hrozbu pre úrodu. Obavy obchodníkov sa pretavili vo zvýšenej miere do nákupov tejto pochúťky na trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 04:13