StoryEditor

Pripravovaná legislatíva

08.11.2005, 23:00

Novela zákona o pobyte cudzincov
Ministerstvo zahraničných vecí pripravilo novelu zákona o pobyte cudzincov. Hlavné zmeny sú nasledovné:
* Držitelia povolenia na pobyt môžu vstúpiť na územie Slovenskej republiky, aj keď platnosť ich povolenia už uplynula, alebo nemajú povolenie z dôvodu jeho straty alebo odcudzenia.
* Okrem občanov Európskej únie alebo občanov krajín, ktorí nepotrebujú víza na vstup do Slovenskej republiky, ani nasledovní občania nepotrebujú víza na vstup do SR:
-- rodinní príslušníci občanov EÚ alebo Európskeho hospodárskeho priestoru,
-- občania krajín mimo EÚ, ktorí majú platné povolenie na pobyt (trvalé alebo prechodné) v inej krajine EÚ.
* Občania krajín mimo EÚ nemajú už viac povinnosť preukazovať na hranici, že sú zdravotne poistení počas svojho pobytu na Slovensku. Túto povinnosť majú, iba ak žiadajú o povolenie na pobyt pre seba a zároveň aj pre svoje manželky.
* Povolenie na pobyt môže byť vydané maximálne na obdobie dvoch rokov. V súčasnosti je toto obdobie na jeden rok. Povolenie však môže byť vydané aj na obdobie piatich rokov, ak cudzinec preukáže dostatočný dôvod svojho dlhodobého pobytu na Slovensku.
* Občania krajín mimo EÚ, ktorí nepotrebujú víza na vstup do Slovenskej republiky, môžu požiadať o prechodné povolenie na pobyt na miestnej Cudzineckej polícii na Slovensku. V súčasnosti musia títo občania žiadať o víza na slovenskom konzulárnom úrade v zahraničí.
* Občania krajín mimo EÚ, žiadajúci o prechodné povolenie na pobyt, musia podať žiadosť na Cudzineckej polícii do troch mesiacov po vstupe na Slovensko.
Ak novelu schváli parlament a podpíše ju prezident, mala by vstúpiť do platnosti 6. decembra 2005.

Nový zákon o verejnom obstarávaní
Vláda schválila nový návrh zákona o verejnom obstarávaní. Nový zákon upraví nasledovné oblasti:
* zákazky zadané obstarávateľmi z vybraných odvetví (obstarávatelia);
* zákazky zadané obstarávateľmi z klasického sektora (verejní obstarávatelia);
* koncesie na stavebné práce;
* verejné ponuky;
* správu verejného obstarávania.
Nový zákon zaraďuje do vybraných odvetví poštové služby, no nie sú v nich zahrnuté telekomunikácie. Taktiež zakazuje zadávanie zákaziek záujemcom, ktorí boli odsúdení za členstvo v zločineckej skupine, korupciu, legalizáciu príjmu z trestnej činnosti alebo za iný trestný čin hospodárskej povahy. Zákon zakladá centrálnu obstarávaciu organizáciu, ktorá môže pre obstarávateľov a verejných obstarávateľov zabezpečovať tovary a služby, zadávať zákazky a uzatvárať rámcové dohody. Zákon taktiež zavádza pre verejných obstarávateľov nové postupy redukujúce možných dodávateľov, ako aj nové metódy elektronickej komunikácie počas procesu verejného obstarávania.
Stanovuje finančné limity a postupy zadávania zákaziek a harmonizuje ich s právom EÚ.
Nový zákon by mal vstúpiť do platnosti 1. januára 2006 za predpokladu, že ho schváli Národná rada SR a podpíše prezident.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 01:36