StoryEditor

Zomrela jediná nemecká Bond girl. U nás ju preslávila úloha Ribany

08.11.2017, 18:22
Autor:
ČTKČTK
Karin Dorová zomrela vo veku 79 rokov.

Poznáme ju z role mladej odvážnej Indiánky Ribany z filmu Vinnetou. Zahrala si aj v bondovke Žiješ iba dvakrát, kde stvárnila rusovlásku, agentku Helgu Brandtovú.

Dorová zomrela už v pondelok, dnes o tejto udalosti informoval nemecký denník Bild s odvolaním sa na syna herečky, ktorá skonala v opatrovateľskom centre. 

Údajne sa jej nepodarilo zotaviť z minuloročného ťažkého pádu. 

wikipedia

​Dorová, vlastným menom Käthe Rose Derrová, bola jediná nemecká bondgirl. Práve film z roku 1967, v ktorom si úlohu agenta 007 zahral Sean Connery, jej zabezpečil celosvetovú popularitu.

Zahrala si aj úlohu Kubánky v špionážnom trilleri Topaz Alfreda Hitchcocka v roku 1969.

Naši diváci si Dorovú zapamätajú hlavne z troch sfilmovaných mayoviek. Zahrala si slečnu Ellen vo filme Poklad na Striebornom jazere, indiánske dievča Ribanu v snímke Vinnetou - Červený gentleman a tiež slečnu Mabel vo filme Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti.

youtube

​Podľa denníku Bild Dorová vlani v júli spadla. Nešťastie sa stalo na severe Talianska a herečka ležala na chodníku 15 minút v bezvedomí. V nemocnici lekári nezistili žiadne vážne zranenia a tak ju prepustili do domáceho liečenia.

Dorová však utrpela ťažké zranenia hlavy. Potom si ešte zahrala v mníchovskom divadle v komédii Komödie im Bayerischen Hof. V marci tohto roku sa jej stav výrazne zhoršil.

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:29