StoryEditor

Grécke vládne strany stratili, neonacisti jasajú

07.05.2012, 00:58
Autor:
ČTKČTK
Grécke proeurópske strany si však po voľbách zrejme udržia vládnu väčšinu.

Obe vládne proeurópske strany v Grécku zaznamenali v parlamentných voľbách ťažké straty. Napriek odlevu skoro polovice voličov oproti predchádzajúcim voľbám si však podľa priebežných výsledkov udržujú nadpolovičnú väčšinu mandátov v parlamente.

Obe strany už naznačili, že chcú podporiť vznik novej koaličnej vlády "národnej spásy", ktorej úlohou bude udržať krajinu v eurozóne. Po sčítaní hlasov v asi tretine volebných okrskov získala pravicová Nová demokracia (ND) 20,4 percenta hlasov, čo by jej pri prémii 50 poslaneckých miest pre víťaza volieb malo zabezpečiť približne 112 mandátov. Jej socialistickí partneri (PASOK) v terajšej vládnej koalícii končia tretí s 14,2 percenta hlasov a 43 kreslami.

Euro za každú cenu

V 300-člennom parlamente by tak tieto strany mali mať krehkú väčšinu 155 poslancov. Vodca ND Antonis Samaras pripustil, že grécki voliči prejavili naplno sklamanie z doterajších tvrdých úsporných opatrení vynútených eurozónou, ktorá výmenou za to finančne zachraňuje Grécko pred bankrotom. Samaras vyhlásil, že sa bude usilovať o zmiernenie doterajších podmienok pomoci. V eurozóne chce každopádne Grécko udržať.

Predseda PASOK Evangelos Venizelos vyhlásil, že jeho strana zaplatila tvrdú cenu za to, že bojovala proti krízu. Vyzval na vytvorenie širokej koalície za účasti čo najviac strán, ktorá by prevzala zodpovednosť za ďalšie smerovanie Grécka. Aj on sa vyslovil za to, aby krajina pokračovala v krokoch, ktoré by ju zachovali v eurozóne.

Líder gréckej strany Zlatý úsvit Nikolaos Mihaloliakos. Snímka: Reuters

Stop škrtom

Proti nim však stojí na čele s radikálnejšou ľavicou zmes opozičných strán, ktoré spája tvrdý odpor proti doterajšej politike drastických škrtov. Druhé miesto si vybojovala opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá porazila koaličné strany v Aténach, centre Solúna a strednom Grécku a mohla by získať 48 poslancov.

Šéf SYRIZA Alexis Tsipras vyhlásil, že jeho úlohou bude teraz zjednotiť stanoviská celej gréckej ľavice, aby sa snažila svojou väčšou váhou usilovať o zastavenie politiky ústupkov a škrtov. Povedal, že európske národy sa nemôžu podriaďovať "barbarským a ponižujúcim" memorandám (podmienkam zmiernenia dlhovej záťaže výmenou za reformy a výdavkové úspory). Výsledky volieb označil za "mierumilovnú revolúciu".

Do parlamentu by sa ešte mali dostať odštiepenci ND v strane pod názvom Nezávislí Gréci (10,3 percenta, 32 mandátov), ​​komunisti (8,3 percenta, 26 mandátov), ​​krajne pravicový Zlatý úsvit (6,8 percenta, 21 mandátov) a bývalí členovia PASOK, Demokratická ľavica (šesť percent, 18 mandátov). Vodkyňa komunistov Alek Paparigová potvrdila nezmieriteľný postoj, keď odmietla vyjednávať o prípadnej koalícii ľavicových strán na čele so SYRIZA.

Grécki neonacisti jasajú pred vstupom do parlamentu

Grécki neonacisti, ktorí získali skoro sedem percent hlasov a budú zastúpení dvoma desiatkami poslancov, búrlivo oslavovali svoj ​​nebývalý úspech. Predseda Zlatého úsvitu Nikos Michaloliakos vyhlásil: "Veni, vidi, vici (Prišiel som, videl som, zvíťazil som)". "Chcem poďakovať tým státisícom Grékov, ktorí nás volili," vyhlásil päťdesiatpäťročný Michaloliakos. Zároveň neskrýval svoje zadosťučinenie nad tým, že jeho strana, ktorá v krajine zmietanej hlbokú ekonomickú a sociálnu krízu zabodovala protiprisťahovaleckou a protieurópskou rétorikou, zanechala za sebou viacero iných zoskupení, ktoré jej extrémizmus kritizovali. "Nastala hodina strachu pre zradcu vlasti," zahrmel na zvolanej tlačovej konferencii, z ktorej nechal podľa serveru denníka To Vima vyhodiť niektorých novinárov, ktorí pri jeho príchode nepovstali. "Toto je len začiatok," povedal tiež podľa agentúry AFP nevraživo smerom k zahraničným partnerom, ktoré jeho hnutie obviňujú zo šírenia lží o jeho ideológii.

01 - Modified: 2005-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poliaci znížili sadzby, koruna sa posilnila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:57