StoryEditor

Kaddáfího útoky zabili desaťročného chlapca

25.04.2011, 15:49
Autor:
TASRTASR
Intenzívne raketové útoky Kaddáfího vojakov v Misuráte zabili najmenej 30 ľudí a ďalších 60 zranili.

Uviedol to dnes svedok pre televíziu al-Arabíja. Vládni vojaci ostreľovali Misurátu dva dni po tom, čo sa po tvrdých bojoch opäť stala baštou povstalcov na západe krajiny a čo Kaddáfího sily oznámili stiahnutie sa z okolia mesta, ktoré obliehali dva mesiace.

 

Vládne sily ostreľovali obytné štvrte západolíbyjskej Misuráty a do tamojšej nemocnice priniesli ľudia zhorené telá obetí. Podľa agentúry Reuters to povedal technik, ktorý pracuje pre povstaleckú rozhlasovú stanicu v meste. Dodal, že uvedených 30 obetí a 60 ranených sú počty za 12 hodín ostreľovania.

 

Lekár v Misuráte konštatoval, že medzi zabitými počas silnej delostreleckej paľby a raketových útokov je desaťročný chlapec, ktorý prišiel o život doma v spánku.

Hovorca vlády vyhlásil, že Kaddáfího armáda stále pokračuje v pláne sťahovania sa z okolia mesta, ale odpovedá streľbou, keď povstalci útočia na odchádzajúcich vojakov.

Podľa povstalcov je oznámenie o stiahnutí Kaddáfího jednotiek iba súčasťou úskoku, ktorý má zamaskovať pohyby armády alebo rozpútať násilie medzi povstalcami a obyvateľmi v neďalekých mestách.

Kaddáfího vojaci sa podľa plánu majú stiahnuť z okolia Misuráty a uvoľniť cestu miestnym kmeňom, ktoré budú riešiť situáciu, či už silou alebo vyjednávaním.

Vodca povstalcov Mustafá Abd al-Džalíl oznámil na tlačovej konferencii v Kuvajte, že tento štát Perzského zálivu súhlasil s venovaním 50 miliónov kuvajtských dinárov (177 miliónov dolárov/121,37 milióna eur) líbyjskej povstaleckej Národnej rade v Benghází.

Peniaze majú pomôcť vyplácať mzdy pracovníkom za ich služby vo východnej časti Líbye, ktorá je pod kontrolou povstalcov. Títo zamestnanci totiž dva mesiace nedostali svoje malé platy.

Povstalci sa snažia dosiahnuť, aby ich uznalo medzinárodné spoločenstvo, a žiadajú tiež materiálnu pomoc od západu i arabských krajín. V boji proti vojakom verným Kaddáfímu totiž dosahujú iba malé úspechy. Džalíl tiež povedal, že povstalci dostali zbrane od "priateľov a spojencov", ale nemenoval ich.

Najmenej traja ľudia zahynuli v horskom meste Zintán, približne 160 kilometrov juhozápadne od Tripolisu. Podľa obyvateľov sa stali obeťami paľby Kaddáfího tankov a rakiet.

Ľudia v uliciach Tripolisu oslavujú zničenie budovy v komplexe Kaddáfího

 

Pohľad na zničený komplex líbyjského vodcu

 

Zničené auto v zničenom komplexe

01 - Modified: 2004-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gáborík už najlepším strelcom Minnesoty 02 - Modified: 2004-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TDK hlavným sponzorom zlatej ligy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:59