StoryEditor

Výstavba plynovodu Nabucco sa odkladá

07.05.2011, 15:00
Autor:
TASRTASR

Začiatok výstavby plynovodu Nabucco z Ázie do Európy sa odkladá o jeden rok na rok 2013. V piatok (6.5.) o tom informoval obchodný riaditeľ konzorcia Nabucco Gas Pipeline International Reinhard Mitschek.

Príčinou je, že dodávatelia v krajinách, z ktorých sa má plyn vyvážať, budú mať k dispozícii komoditu pre zásobovanie plynovodu až v roku 2017. Podľa Mitscheka by bolo nezmyselné dokončiť plynovod v časovej tiesni už koncom roka 2015 alebo v roku 2016, keď prvý plyn ním pretečie až neskôr.

Plynovodom sa má transportovať plyn z kaspickej oblasti cez Turecko do Európy. Európska únia (EÚ) chce týmto spôsobom znížiť svoju závislosť od ruského plynu. Nabucco je konkurenčným projektom k plynovodu Južný prúd (South Stream) ruského koncernu Gazprom. Náklady na výstavbu Nabucca sa odhadujú na 7,9 miliardy eur. Spoločnosti, ktoré sú zapojené do projektu, podmieňujú konečné rozhodnutie o investícii kontraktmi na dodávky plynu. Na projekte sa podieľajú rakúsky koncern OMV, nemecký RWE, maďarský MOL, rumunský Transgas, bulharský energetický holding BEH a turecký Botas. Prvý plyn by mal do plynovodu v roku 2017 pritiecť z Azerbajdžanu, Iraku a Turkménska. Doteraz sa predpokladalo, že plyn začne cez Nabucco prúdiť už v roku 2015. Na začiatku by sa cez plynovod malo transportovať približne 10 miliárd metrov kubických (m3) plynu ročne. V priebehu troch až štyroch rokov by to malo vzrásť až na 30 miliárd m3.

Podľa Mitscheka by sa kontrakty na dodávku plynu mohli uzatvoriť do konca roka. Rokovania s dodávateľskými krajinami sa vyvíjajú pozitívne a v súčasnosti sú "v štádiu, v ktorom ešte neboli," dodal Mitschek.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:18