StoryEditor

Chcete dokonalé pánske topánky? Poradíme správny materiál

12.03.2013, 23:00
Viete spoznať kvalitnú kožu? A vybrať topánky k obleku? Ukážeme vám niekoľko tipov.

Pánske ručne šité topánky od Radka Zachariáša.

To, že do úvahy pripadá len koža, je jasné. Lenže aká? kvalitnú spoznáte podľa toho, že nemá nikde drobné škrabance a fliačiky, krásne sa leskne a na dotyk drží tvar. Topánky sa väčšinou šijú z teľaciny. Tie časti, ktoré sú veľmi zaťažené, pochádzajú z oblasti chrbta zvieraťa, kde je koža šesť milimetrov hrubá.

Spoznať kvalitu materiálu je pre laika behom na dlhú trať a aj zákazkový obuvník Radek Zachariáš priznáva, že posudzovať kožu sa neustále učí. Pri výrobe topánok ide vždy o to, nájsť kompromis. Topánka z tej najpevnejšej kože by sa nedala nosiť, bola by príliš tvrdá a nepohodlná. Ale príliš mäkká a pružná koža toho zase veľa nevydrží.

Okrem teľaciny sa topánky robia aj z exotickejších materiálov, ako je cordovan, teda konská koža. je mimoriadne odolná a typický červenohnedý odtieň. Je to mimoriadne kvalitná koža a krásne starne, ukazuje Eva Lincesso z obchodu Caramell topánky značky Alberto Fasciani, ktorá sa na konskú kožu špecializuje. Cordovan má ešte jednu príjemnú vlastnosť nemusí sa tak často leštiť ako bežná koža. Podľa Michala Kučeru, majiteľa Classic Shoes, stačí dvakrát do roka, inak môžete topánku pretrieť handričkou alebo vreckovkou a vráti sa jej lesk. Na snímke sú topánky z obchodu Classic Shoes, model z cordovanu je napravo.

Pre tých, ktorí prahnú po extravagancii, sa obuv vyrába i z kože hadov, pštrosov a krokodílov. Takáto topánka je potom ale jasnou vizitkou, že máte naozaj veľa peňazí. Len materiál na takú topánku bude stáť okolo štyridsiatich tisíc českých korún,potvrdzuje Zachariáš. Takýto zákazník musí podľa neho zvážiť, či je schopný svoje bohatstvo dať ľuďom na obdiv. Je to rovnaké, ako keď jazdíte veľmi drahým autom. U ľudí to vyvoláva emócie,dodáva.

Aký zvoliť štýl?
Nie je dôležité len to, ako je topánka urobená, ale aj to, ako vyzerá. Existujú v zásade tri hlavné štýly. Americké topánky pôsobia robustnejšie. Talianske majú užší strih a často extravagantnejšie či poplatné módnym trendom, a nakoniec tu britské topánky, ktoré až na výnimky nepredstavujú žiadne výstrelky a vsádzajú na klasiku,vysvetľuje Jakub Lohniský, ktorý ponúka pánske topánky v obchode Le Premier v Pánskej pasáži.

Je to síce známe pravidlo, ale opakovanie je matka múdrosti. Existujú dva hlavné typy pánskych topánok oxford a derby. Oxford majú uzatvorené šnurovanie, teda zvršok topánky je jednoliaty a jazyk je schovaný naspodku. Derby majú naopak šnurovanie otvorené a jazyk vlastne viditeľne nadväzuje na zvršok. Tento typ topánky pôsobí ležérnejšie, a preto by sa na formálne udalosti a vôbec k obleku nemali nosiť. „Tu sa na to moc nehľadí, ale je to základ. Derby si dajme tomu môžete vziať napríklad k letnému, svetlému obleku,upozorňuje Zachariáš.

K obleku by sa správne mali nosiť iba oxfordky. Čierne oxfordky niečo ako malé čierne pre ženy. Vždy v nich budete vyzerať dobre,dodáva Kučera. Derby však v našich obchodoch dobre zabývané lepšie sa totiž prispôsobia výške priehlavku, a tak lepšie predajné.

Ak chcete vyzerať dobre, pozerajte sa na to, čo nosia úspešní ľudia, radí Kučera. Nicolas Sarkozy napríklad chodil celú svoju politickú kariéru v jednom a tom istom bielej košeli, tmavom obleku a tmavej kravate a jednoduchých čiernych topánkach a vždy vyzeral skvele. Skvelým zdrojom inšpirácie bol aj Gianni Agnelli,opisuje.

Záleží ale na povahe človeka, koľko toho na nohe unesie. Ak nie ste extrovert a nedokážete si extravaganciu užiť, potom vám výrazná topánka sebavedomie sama nedodá. To už musíte mať v sebe,pripomína Zachariáš s tým, že kto nemá rád pohľady cudzích ľudí, by mal siahnuť radšej po osvedčenej klasike.

Zdroj: www.ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:58