StoryEditor

Aké hodinky si vybrať k obleku? Nechajte si poradiť

01.04.2012, 00:05
Hodinárska etiketa odporúča špecifické modely, takzvané "oblekovky".

Jednoduchý dizajn, správna farba drahého kovu, adekvátny materiál remienka. Nosenie náramkových hodiniek k formálnemu oblečeniu má dané pravidlá. Ako tento doplnok vybrať správne? Hodinárska etiketa odporúča špecifické modely, takzvané "oblekovky".

Kým si obzriete vybrané typy, oboznámte sa s teóriu.

Viktoriánska éra skončila
V zlatých časoch viktoriánskej éry platilo, že hodinky by vôbec nemalo byť vidieť, pretože správny džentlmen bol nad sledovanie toku času povznesený. Dnes sa muži svojimi hodinkami radi pochvália, ale vziať si do opery masívne digitálky s dvadsiatimi športovými funkciami považujú za nepatričné azda aj notorickí recesisti. Striktné pravidlá etikety 19. storočia sú dnes takmer zabudnuté, ale to neznamená, že je všetko povolené.

Na večer zvoľte čo najtenšie hodinky
Pre večerné príležitosti, po 18. hodine (kedy je predpísaný dress code black tie alebo dokonca white tie), si už možno vziať náramkové hodinky, tie by však mali byť pokiaľ možno diskrétne. To znamená čo najtenšie, aby sa vhodne zmestili pod manžetu košele. Pre tento účel sú ideálne tzv. ultratenké hodinky, pre ktoré sú najlepšími manufaktúrami vyvíjané mimoriadne tenké strojčeky, vysoké spravidla do troch milimetrov. Puzdrá hodiniek potom mávajú výšku medzi 6 a 7 mm, tie najtenšie sa dokonca blížia k piatim milimetrom (rekordmanom sú Piaget Altiplano s výškou len 5,25 mm).

Podľa českého experta na hodinársku etiketu Jana Lidmaňského by materiál puzdra večerných hodiniek mal zásadne korešpondovať s manžetovými gombíkmi. Niektoré hodinárske manufaktúry primerané gombíky tiež priamo vyrábajú (Patek Philippe, Audemars Piguet, Hublot ...). Klasickým materiálom na púzdra večerných spoločenských hodiniek je 18-karátové zlato. Obvyklé žlté zlato v poslednej dobe vytláča znovu obľúbené ružové, červené, prípadne biele. Zriedkavejšie sa využíva aj platina, ktorá je využívaná výhradne pre exkluzívnu malosériovú edíciu.

Remienok z aligátora, radšej čierny
Ďalším štandardom večerných spoločenských hodiniek je kožený remienok, najlepšie z krokodílej kože, napríklad z louisianského aligátora. Jeho farba má zodpovedať farbe opasku a topánok. Na večernú spoločenskú príležitosť potom džentlmen volí jedinú správnu farbu, a to čiernu.

Pravidlo jednotnej farby
Oblekovky sa nenosia len na večer, ale pravidlo jednotnej farby remienka, opasku a obuvi je vhodné dodržiavať aj pri dennom nosení, pričom najčastejšími alternatívami sú hnedá, tmavočervená alebo tmavomodrá. Pomerne podstatným detailom je výber kvalitného remienka - lacné, rôznym spôsobom falšované a na kožu sa hrajúce remienky sa dokážu za finančnú úsporu "odmeniť" napríklad tým, že v teplejšom období roka zafarbia manžetu košele, čo iste nikoho nepoteší. (O rýchlo vädnúcom vzhľade takéhoto výhodného produktu ani nehovoriac.)

Tenké puzdro: čistý vzhľad, menej funkcií
Pre puzdrá hodiniek na denné nosenie už nie sú materiály z ušľachtilých kovov príliš vhodné pre svoju mäkkosť, a tak je pri nich častejšie využívaná tvrdšia oceľ, prípadne keramika či ľahší titán. Inak ale oblekové hodinky nebývajú stavané na veľkú odolnosť (oproti športovým typom). Napríklad ich vodotesnosť býva štandardne do 50 metrov, teda asi tak proti kvapkám rosy.

Klasické oblekové hodinky majú tiež jednoduchý, čistý, ľahko odpočítateľný ciferník. Už preto, že do správne tenkého puzdra sa príliš veľa ďalších funkcií nezmestí, a tiež preto, že podľa spomínaných starších zvyklostí by džentlmen mal hodinkám venovať najviac letmý, nenápadný kontrolný pohľad.
Tým však vôbec nechceme povedať, že k obleku je zakázané nosiť pozoruhodné kúsky haute Horlogerie, teda vysokého hodinárstva, vybaveného krásnymi hodinárskými špecialitkami. Naopak. Napokon, to si nemyslia ani hodinárske manufaktúry, ktoré tento rok v Ženeve a Bazileji znova predstavili rad pozoruhodných spoločenských hodiniek, svedčiacich o ume, kreativite a dôkladnosti svojich tvorcov.

Jaeger LeCoultre Grande Reverso 1931 



 

Decentné a napriek tomu výrazné Jaeger LeCoultre Reverso 1931 Rouge vznikli ako špeciálna edícia pre novootvorený milánsky butik manufaktúry. Dostať by sa mali dať aj v tých ostatných. Pôvodne športový model pre hráčov konského póla, dnes elegantná klasika, v oceľovom prevedení ideálna pre denné nosenie.


Zenith El Primero Chronomaster 1969 Stahl


Oblekové hodinky, ktoré by bola škoda schovávať pod manžetu košele - už len kvôli úžasnému stvárneniu číselníka. Zenith El Primero Chronomaster Open Grande Date Moon & Sunphase ponúka inde nevídanú presnosť na desatinu sekundy, vychádzajúcu z 5Hz frekvencie vlásku, kmitajúceho v otvorenom priezore číselníka.


Vacheron Constantin

 
Neoslňujú počtom funkcií, zato patria na absolútny vrchol, čo sa týka lakovania číselníku. Kolekcia Vacheron Constantin métiers d'Art sa tento rok rozrástla o ďalšie 3 modely. Víťazné hodinky na akúkoľvek vernisáž.


Lange Sohne Alt Saxonia


 

Absolútna klasika, nádherne čistý číselník ultratenkých Saxonia Thin od krušnohorskej manufaktúry A. Lange & Söhne. Strojček meria na výšku 2,9 mm a celé puzdro len 5,9 mm. K vlani predstavenej variante v ružovom zlate tento rok pribudla aj verzia v bielom:


 

Cartier MdePoche Chain

Vreckové hodinky Cartier Pocket Watch majú puzdro aj retiazku z bieleho zlata a ďalej rad oceňovaných funkcií: Tourbillon, večný kalendár, 8-dňovú rezervu chodu alebo chronograf. 5 z 15 vyrobených exemplárov má naviac puzdro lemované diamantovými bagetkami.


Hublot extra thin gold

Oblekovú verziu pôvodne masívnych športových hodiniek možno nanovo objaviť aj u avantgardného Hublota, ktorý tento rok predstavil svoju verziu ultratenkých hodiniek nazvanú Classic Fusion Extra-Thin Skeleton. K dispozícii v dvoch verziách: 1000 kusov v titánovom puzdre, 500 kusov v puzdre z 18-karátového King Gold, čo je Hublotom patentovaná špeciálna zliatina ružového zlata a platiny.


Girard Perregaux Minute Repeater

Skvelé oblekové hodinky Girard-Perregaux 1966 Minute Repeater dokážu na jemný povel (posunutím koliečka na boku) udrieť čas pomocou malých gongov. Sú teda ideálnou voľbou pre prípadný black out, ktorý nás vraj raz tak či tak neminie.


Blancpain Villeret


Ten najklasickejší rad manufaktúry Blancpain - Villeret - bol v januári obohatený o model Retrograde Small Seconds. Číselník bol vytvorený lakovaním metódou flinqué, navodzujúcou neopakovateľný hĺbkový efekt.

Audemars Piquet - Jules Audemars Large Date Tourbillon

Audemars Piguet Jules Audemars Large Date Tourbillon - výnimočné hodinky k mimoriadnym príležitostiam. Čistému číselníku dominuje dvojica zlatých ručičiek, veľká dátumovka a predovšetkým klietka kráľovskej funkcie - Tourbillon.

 

Snímky: Archív HN

 ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:28