StoryEditor

Značkou moravského Slovácka sú prívetiví ľudia

18.08.2014, 00:01
Tipy na výlety do Česka a na Moravu. Obyvatelia moravského Slovácka neboli nadšení týmto pomenovaním svojej oblasti, dnes sú však už na to pyšní.

Vedeli ste, že keď český maliar Joža Uprka namaľoval slávny obraz „Jazda kráľov vo Vlčnove“, dielo sa tak páčilo slávnemu francúzskemu maliarovi Augustovi Rodenovi v Paríži, že českú oblasť Slovácko dokonca navštívil? Tak sme sa tam vybrali aj my. „Našou marketingovou značkou sú prívetiví ľudia,“ povedal nám sprievodca pri príchode do Uherského Hradišťa, kde sme začínali náš výlet na Morave a kde sídli aj známa Galéria Joži Uprky. 


Zaujímavá minulosť, príťažlivá prítomnosť. Také je moravské Slovácko, ktoré sme navštívili.   

Dejiny a Uprka
Keď sa prechádzate ulicami mesta alebo aj okolitými miestami, prekvapí vás prívetivosť ľudí. Presne si totiž uvedomujú, čo môžu ponúknuť a robia všetko pre to, aby ľudí prilákali. Mnohé slovenské mestá by si mohli brať príklad. A hoci miestni najprv neboli nadšení označením svojej oblasti Slovácko, dnes sú hrdými nositeľmi tohto názvu. A spolupracujú radi aj so Slovenskom.

Prechádzame historickým centrom mesta, mierime na Masarykovo námestie. Mesto žije svojím ruchom, ale ako sa dozvedáme, najmä v čase filmového festivalu je tu plno a v noci sa pri stánkoch s občerstvením robia dokonca rady. To sme už pri galérii a prejdeme niekoľko miestností s množstvom diel, na čo treba naozaj dosť času. A blízke budú aj Slovákom. Uprka sa totiž vo svojej tvorbe nechal inšpirovať aj atmosférou ľudového prostredia blízkeho Slovenska. Od začiatku sa chcel stať maliarom svojho ľudu, a teda výlučne zobrazoval život ľudí. V budove galérie sídli i Slovácke múzeum, kde nájdete stálu expozíciu dejín mesta.


Výjavy z histórie Slovácka.

Ako na Veľkej Morave
Táto oblasť južnej Moravy však ukrýva toľko pokladov, že ani neviete, kam sa z mesta vybrať. No jedno je jasné – tak ako tu si tradície a históriu ctia málokde. Dnešné Slovácko v 9. storočí totiž pravdepodobne tvorilo politické jadro Veľkej Moravy, a práve preto bola jedna z našich ďalších zastávok Modrá pri Velehrade. V malej dedinke s približne 700 obyvateľmi je totiž originálny Archeoskanzen. Projekt tradičného života veľkomoravského obdobia patrí k najväčším výhram obce a kraja. Všetko je postavené z pôvodných materiálov, tak presne pod dohľadom odborníkov a pôvodných plánov, že keď sa ním prechádzate, máte pocit, že ste sa preniesli do tých čias. Je takou presnou ukážkou, že aj režisér Petr Nikolaev si priestory vybral pre svoj film Cyril a Metod. Môžete tam vidieť, ako v tej dobe ľudia žili, pracovali, modlili sa a jedli. 

Spoločný projekt
A kúsok od neho nájdete ďalší projekt Živá voda, ktorý vznikol aj vďaka spolupráci s našou obcou Uhrovec. Má predstaviť význam vody v krajine. Vodné plochy majú totiž v oblasti dlhú históriu a podľa historických prameňov sa tu vyskytujú už od čias Veľkomoravskej ríše. A najväčším zážitkom je tunel, najväčší v strednej Európe, kde niekoľko metrov pod zemou okolo vás plávajú sladkovodné ryby najrôznejších rozmerov. 
Lucia Čížová 


                                       Tipy na ďalšie výlety

1.
Praha

Kde: stredné Čechy
Prečo ju navštíviť: 
Pre starších je Praha mestom s vysokou koncentráciou historických pamiatok, mladí ju však poznajú aj ako centrum nočného života. Vlakom či autobusom z Bratislavy ste v Prahe za 4 až 5 hodín. Pražský hrad, Václavské námestie, Zlatá ulička, Vyšehrad, Karlov most, Petřín... To všetko je akoby poruke a oplatí sa tam zájsť. Centrum Prahy je známe aj klasickými českými pivárňami a krčmami.   
Václavské námestie je pre Prahu tým, čím je pre Paríž Champs-Élysées. Na „Václaváku“ si môžete kúpiť luxusný prírastok do šatníka či užiť si komfort v špičkovom hoteli. Jadrom historického centra Prahy je Staromestské námestie, ktoré je najstarším a z hľadiska dejín aj najvýznamnejším námestím v Prahe. Je tam jedno z najväčších lákadiel - astrologické hodiny známe ako Pražský orloj. 


2.
Lednice 
Kde:
južná Morava
Prečo ich navštíviť
Táto oblasť sa považuje za Versailles Moravy. Rozprávkový zámok je obklopený pompéznou záhradou s „kobercami“ kvetov a zákutí. Prekrásny Lednicko-valtický areál, rozprestierajúci sa na tristo štvorcových kilometroch, je vzdialený od Bratislavy iba 90 kilometrov.  
Jedným z najzaujímavejších objektov je rozhľadňa Minaret, ku ktorej si môžete cestu urýchliť v kočiari s konským záprahom. Exotická islamská veža púta pozornosť z veľkej vzdialenosti. Na jej vrchol vedie 302 schodov. Od Minaretu sa dá na loďke preplaviť k Janovmu hradu. Vyzerá ako romantická zrúcanina stredovekého hradiska, no vznikol až začiatkom 19. storočia. Šľachta ho využívala na lovecké hostiny. 


3.
Hrad Karlštejn

Kde: juhozápadne od Prahy
Prečo ho navštíviť:
Gotický hrad postavil český kráľ a rímsky cisár Karol IV. ako miesto na uloženie kráľovských pokladov, predovšetkým zbierok svätých relikvií a ríšskych korunovačných klenotov. V roku 1355 sa zdržiaval na hrade a dohliadal na jeho dostavbu. Dokončili ho v roku 1365. Na začiatku husitských vojen tam z bezpečnostných dôvodov previezli české korunovačné klenoty. Na hrade nakrútili niekoľko firmov. 
Pôsobivé je zachovanie pôvodného stupňovitého usporiadania jednotlivých hradných budov. Od najnižšie položených prevádzkových častí predhradia, Studňovej veže a Purkrabského paláca areál hradu pokračuje päťposchodovým Cisárskym palácom a nad ním stojacou Mariánskou vežou.
Výnimočná a ojedinelá je pôvodná nástenná výzdoba zo 14. storočia, súbor 129 obrazov Majstra Theodorika, najväčšia portrétna galéria českých panovníkov v ČR a ďalšie pamiatky. 


4.
Moravský kras 

Kde: severne od Brna 
Prečo ho navštíviť:
Medzi najkrajšie atrakcie Česka patrí Moravský kras – najväčšia a najkrajšia krasová oblasť v ČR. Upúta hlavne jej severná časť, cez ktorú tečie riečka Punkva. Podľa nej dostali názov aj Punkevní jeskyně, najnavštevovanejšie v ČR. Ročne tam príde 200-tisíc turistov. 
Počas prehliadky sa návštevníci dostanú aj na dno priepasti Macocha, ktorá je s hĺbkou 138,5 metra najväčšou priepasťou svojho druhu v strednej Európe.  


 

                 Čo nájdete v novej prílohe Leto s HN - výlety po Čechách a Morave


Potulka po mestách, vidieku a prírode našich západných susedov

Hrady, zámky, podzemný svet Moravského krasu

Od Lednice na juhu Moravy až po Šumavu a Prahu - všade nájdete tipy na krásne výlety 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v pondelok 18. augusta 2014).

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Viac o cestovaní po Česku tu: 10 tipov na zaujímavé výlety po Čechách a Morave

 

01 - Modified: 2006-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti 19. 9. 2006
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:04