YouTube
StoryEditor

Mesiac fotografie: v Bratislave bude vystavovať aj Bruce Gilden, patriaci medzi svetovú špičku

22.07.2017, 12:17
Autor:
TASRTASR
Organizátori medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave už tvoria program tohtoročného 27. ročníka, ktorý sa uskutoční v novembri. Na festivale Mesiac fotografie 2017 majú šancu vystavovať aj začínajúci autori.

"Novinkou je otvorená výzva (Open Call) na predkladanie fotografických sérií. Po prvý raz v histórii festivalu dávame priestor začínajúcim aj skúseným fotografom či doposiaľ neobjaveným talentom, ktorí budú mať možnosť vystavovať na tomto festivale," informuje jeho PR manažérka Dorota Holubová.

Téma fotosérií je otvorená pre všetky fotografické žánre, podmienkou je zaslanie 20 záberov do 15. septembra. Otvorená výzva sa spája s medzinárodnou prehliadkou portfólií a vybraní účastníci, ktorí zašlú svoje fotografie do Open Call budú automaticky zaradení do ich vyhodnocovania. Najlepší sa môžu zúčastniť sprievodného podujatia bezplatne.

Porota vyhlási víťazov Open Call v októbri a z najlepších fotosérií vyberie desať autorov, ktorí budú zaradení do programu Mesiaca fotografie a kolektívnej výstavy v Galérii pod divadlom. Ich fotografie na výstavu budú vytlačené bezplatne. Dramaturgia festivalu sa každý rok orientuje najmä na stredo a východoeurópsku fotografiu, avšak spomedzi 30 výstav každý rok prináša svetovú hviezdu.

"Teraz to bude americký fotograf Bruce Gilden, rodák z New Yorku patriaci medzi svetovú špičku v pouličnej fotografii. Pracuje päť desaťročí v uliciach hlavných miest a je originálny svojim energickým štýlom fotografovania a veľmi blízkym prístupom k svojim subjektom. Názov jeho výstavy Krásna katastrofa, ktorú otvoríme v Dome umenia, je prevzatý z vyhlásenia Le Corbusiera o New Yorku, pretože tak nazval túto metropolu, kde sa Gildenovi podarilo zachytiť silné úprimné portréty a vďaka nim priniesli tomuto členovi fotoagentúry Magnum celosvetovú slávu," prezrádza Holubová.

V Stredoeurópskom dome fotografie bude kolektívna výstava fínskych autorov s názvom Surreálny iluzionizmus. Je to 127 pohľadníc, ktoré divákov prenesú do začiatku 20. storočia, do značnej miery zabudnutej éry priemyselnej fotografie. V Galérii mesta Bratislavy sa predstaví španielsky umelecký fotograf Max Esteban a grécky dokumentárny fotograf John Demos.

Exotiku prinesú aj turecký autor Mustafa Dedeoglu so snímkami z Istanbulu a indický fotograf Waswo X. Waswo charakteristický analógovou fotografiou so sépiovým tónovaním a kolorovanými fotografiami z indického sveta.

Z domácich umelcov sa predstaví fotožurnalista Boris Németh s aktuálnou sériou Homeland, ktorého fotografia sa stala hlavným vizuálom pre tohtoročný festival. Zaujímavé budú zábery zo série Spartakiáda od Pavla Meluša.

Hlavné sprievodné podujatie Portfólio review sa po ročnej prestávke uskutoční v spolupráci s viedenským festivalom Eyes On a prvýkrát v Slovenskej národnej galérii. Už 18 rokov je vhodnou príležitosťou pre začínajúcich i pokročilých autorov prezentovať svoju tvorbu významným osobnostiam svetovej fotografickej scény.

Bratislavský Mesiac fotografie sa stal stabilným partnerom Európskeho mesiaca fotografie, ktorý sa od roku 2004 každoročne organizuje v Paríži, Viedni, Berlíne, Aténach, Budapešti, Luxemburgu a Ľubľane.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:17