StoryEditor

Svet neonacistu Daliborka. Neúmyselnú českú tragikomédiu hodnotí aj zahraničie

11.07.2017, 15:14
V zahraničných médiách sa objavujú prvé recenzie dokumentárneho filmu Víta Klusáka Svet podľa Daliborka, ktorý mapuje život českého neonacistu Dalibora K.

Oceňujú svojrázny český humor i skvelé dialógy. Prekáža im ale koniec, ktorý by sa skôr vynímal v reality šou, píšu Lidovky.cz. "České dokumenty sú často vtipné. Takým tým podivným spôsobom, ktorý pôsobí nezámerne," uvádza Boyt van Hoeij, recenzent The Hollywood Reporter.

Snímka je podľa neho založená hlavne na humorných dialógoch, ktoré ozvláštňujú inak štandardný, sivý dej. Hoeij si však myslí, že by filmu prospela väčšia editácia kontroverzií, ktoré filmu zrejme uškodia na zahraničnom trhu.

​Ako najväčší problém filmu označuje koniec, kedy je Daliborek konfrontovaný s realitou v koncentračnom tábore Osvienčim. Ten je podľa neho len lacným spôsobom, ako šokovať divákov.

"Klusák všetko pripravil tak, aby to malo na diváka maximálny vplyv. Nedáva ale žiadny priestor na vysvetlenie a následnej dohry tejto návštevy. Divákovi tak nezostáva nič iné, než si celú situáciu vyložiť ako lacný pokus filmárov o šokovanie," dodáva.

Recenzia prestížneho filmového magazínu Variety nešetrí chválou: "Je to absurdne vtipné, má naliehavý, šikovný a nakoniec aj mrazivý pohľad do duše českého neonacistu," píše recenzentka Jessica Kiang.

Vyzdvihuje moment, kedy Daliborek najskôr nového priateľa svojej matky Věry príliš nemusí, ale ten mu k Vianociam dá nemecký Železný kríž a všetky nezhody sú urovnané. Recenzentka sa v poslednom odseku zamýšľa nad tým, ako je možné, že Daliborek a jeho rodina s natáčaním súhlasili, keď ich štáb takto vyobrazil.

"Úplná absencia Daliborovho sebauvedomenia je dokonale zarážajúce," dodáva. Recenzent Alex Billington z recenzentného webu Firstshowing.net sa k nadšeniu pridáva. "Najlepšie na tom filme je ten pokoj, ktorý ho vypĺňa. Keby ste stretli na ulici takého neonacistu, ako je Daliborek, dokázali by ste zostať pokojní? Pochybujem o tom".

Billington oceňuje vecnosť s ktorou je film vyrozprávaný, ale posťažuje sa, že by mohol byť o niečo zábavnejší. "Jediná vážna vec, ktorú by som Svetu podľa Daliborka vytkol, je fakt, že neponúka riešenie, ako pristupovať a následne konfrontovať odlišné videnie sveta," zhŕňa Billington. Aj tak ale dal snímke osem bodov z desiatich

"Mám ku Klusákovi veľký rešpekt za to, že snímku natočil s chladnou hlavou a mierumilovným odstupom," dodáva. Klusák hľadí neonacizmu zoči voči a objavuje jeho neoddeliteľnú priľnavosť. Železné kríže a vlajky konfederácie zdobia steny spolu s figúrkami a krajinomaľbami," píše Ben Croll, recenzent servera Screen Daily.

"Klusák sa nebojí zobraziť extrémistické názory, keď na to príde“. V recenzii je ale najviac kritizovaný koniec, ktorý je "ako vystrihnutý z nejakej reality šou."

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:51