Marek Podhora, MAFRA
StoryEditor

Prvý milión českých korún zarobil už v 21 rokoch, usporiadaním turné rapera Rytmusa

20.06.2017, 18:50
Tridsaťročný David Snášel pred 11 rokmi pohorel pri snahe zarobiť na výrobe oblečenia z konope. Nevzdal sa a z dlhov sa dostal usporadúvaním hiphopových koncertov.

Od tej doby založil niekoľko firiem, ktoré prosperujú. LED Multimedia je najväčším prevádzkovateľom vonkajšej digitálnej reklamy v republike. O pol jednej vyjednával obchod za desiatky miliónov. Presne o jednej prišiel na rozhovor, pretože to sľúbil, píše idnes.cz.

Podnikateľ David Snášal z Tábora plní sľuby bez ohľadu na to, či ide o biznis alebo priateľskú drobnosť. Určite je takých podnikateľov viac, ale práve jeho príbeh môže byť inšpiratívny pre každého, kto chce vziať život do vlastných rúk. Svoju ruku ukázal David Snášel v 19 rokoch veštkyni.

"Do tej doby som podnikal v drobnejších veciach a chystal som sa urobiť prvý väčší krok," spomína dnes tridsaťročný podnikateľ na svoje začiatky." Pani povedala: Dosiahnete všetko, čo budete chcieť, ale všetko si budete musieť vybojovať tvrdou prácou.

"Už viem, že mala pravdu. Len som vtedy netušil, že na správnu cestu ma má nasmerovať neúspech, ktorý by som nikomu neprial." Veštkyňa možno videla v jeho dlani aj roztomilú príhodu z detstva.

"Mal som štyri roky a s babičkou sme išli na prechádzku. Dobehol som k lavičke, poukladal som na ňu kamienky a volal som: Babi, tu je mäsiarstvo, kúp si mäso! Babička mi za kamienky platila farebnými listami spadnutými zo stromu."

Hip hop ho nabíja

Jednoduchá detská hra. Samozrejme Davida začala baviť zo všetkých hier najviac. Niečo mám, výhodne to vymením, niečo dostanem a zisk zúročím ďalším obchodom. "Ako školák som chodil chytať do rieky rybičky a potom som ich predával rybárom ako návnadu. Vedel som, že sa raz mám stať podnikateľom. Len to nevedelo moje okolie. Rodičia ma dali študovať na gymnázium a chcel som pokračovať právom. Každá znalosť sa pre podnikanie hodí."

Pri štúdiu gymnázia založil svoju prvú spoločnosť. Bola prospešná a dala si za cieľ združiť hiphopovú komunitu v Tábore. Hip hop sa stal Dávidovou srdcovou záležitosťou, táto hudba ho nabíjala.

"Usporiadal som malé koncerty. Čo sme zarobili, to väčšinou pohltili náklady. V devätnástich som si povedal, že podniknem niečo výnosné." Spojil sa však s nesprávnym človekom. A pritom zámer bol výborný.

Firma na výrobu oblečenia z konope. Ekologický materiál, výrobky z neho sú legálne a vyhľadávané. "Výrobu mal zabezpečovať spoločník, ja som do projektu vložil pol milióna, ktorý som si požičal. Spoločník si ale namiesto výroby začal pestovať marihuanu. Netrvalo dlho a prišla polícia."

Zo dňa na deň sa ocitol na úplnom dne. Opletačky s políciou sa síce vyriešili, ale z čoho vrátiť veriteľovi pol milióna? "Bol som zúfalý. Napadlo ma jediné riešenie - siahnem si na život. Skoro v poslednej chvíli som si spomenul na svoj milovaný hip hop. Posolstvo jeho textov znie: Tisíckrát padneš na zem a tisíckrát sa musíš zdvihnúť."

Jediná možnosť, ako rýchlo zarobiť toľko peňazí, bol dobrý podnikateľský zámer. A jediná oblasť, v ktorej sa vtedy dobre vyznal, bol hip hop.

"Využil som kontakty na kvalitných raperov a usporiadal som niekoľko koncertov. Všetko som si dobre premyslel, spolupracoval som len s dôveryhodnými ľuďmi, pracoval som šestnásť hodín denne. Tento návyk mi zostal dodnes. Dlh som splatil a to ma motivovalo k ďalšej činnosti. Založil som hudobnú spoločnosť Mafia Records a usporiadal česko-slovenských tour rapera Rytmusa. Podarilo sa mi presvedčiť jedného mobilného operátora, aby do akcie vstúpil ako generálny partner."

Zarobil prvý milión. V 21 rokoch

Iný by peniaze utratil. Ale on mal skúsenosť s pádom na dno. Znovu si spomenul na detskú hru: za kamienky dostane lístky a tie je nutné premeniť na ďalšie kamienky. "Kamarát mi povedal, že letí do Číny, nech letím s ním. Pri nastupovaní do lietadla, som nevedel, čo ma tam čaká, ale bol som pevne rozhodnutý urobiť obchod. Na hotelovej izbe som si uvedomil, že Čína je jednotkou vo výrobe vonkajších LED obrazoviek. A v Tábore žiadna nebola."

Navštívil tamojšieho výrobcu a za nejaký čas už visela LED obrazovka na Křižíkovom námestí. Ale nikto na nej nechcel inzerovať. Digitálna vonkajšia reklama bola netestovaná novinka.

"Vyzeralo to, že prerobíte. Ja som si ale dal predsavzatie, že sa nikdy nezľaknem ťažkostí a pokojne budem pracovať týždeň bez spánku, kým problém nevyriešim. Vyplatil som váhajúcich spoločníkov, založil som spoločnosť LED Multimedia a sám som presviedčal miestnych podnikateľov, aby na obrazovku umiestnili svoje reklamy. Podarilo sa to a začali sme s LED obrazovkami dobývať ďalšie mestá."

Všimol si ho Babiš

Tým utŕžil peniaze na založenie ďalšej spoločnosti, tentoraz v oblasti realít. V tej dobe si progresívneho mladého podnikateľa všimol Andrej Babiš. Pozval ho na svoju farmu Bocianie hniezdo, zaujímal sa o jeho názory a prístup k práci.

Po roku do LED Multimedia vstúpil ako investor. Aj vďaka tomu je dnes táto spoločnosť najväčším prevádzkovateľom vonkajšej digitálnej reklamy v republike. Ale Dávid Snášel musel obstáť ešte v jednej skúške.

"Môj strýko Stanislav Snášel vzal podnikanie za nešťastný koniec, že ​​mu to vynieslo desať rokov väzenia. On si žije svoj príbeh, ja tiež. Lenže máme rovnaké priezvisko. Trochu som sa obával, či sa ku mne obchodní partneri neotočia chrbtom. Potom som ale počul podnikateľov, ktorí so strýkom ťažko vychádzali, ako o mne hovoria: Hej, toto je iný Snášel."

Z pracovitosti a vôle Davida sa zrodili ďalšie spoločnosti, podnikajúce v oblasti energetiky, konzultácií a výroby organických hnojív. V pláne má vytvoriť holding a rozšíriť svoje aktivity do ďalších krajín.

Muž, ktorý mal pred 11 rokmi len dlh. O dva roky neskôr zarobil milión. Absolvoval štyri vysoké školy a teraz študuje piatu. A riadi sa vlastnými pravidlami:

"Verím sám v seba. Riešim problémy aj netradične. Nemám strach zo zlyhania. Ignorujem pochybovačov. Dávam do práce všetko. Vraciam späť. Posledne pravidlo je pre mňa rovnako dôležité, ako to predchádzajúce. Preto som vlani založil neziskovú organizáciu eximia. Podporuje mladých nadaných hudobníkov, ktorí nemajú finančné prostriedky na rozvoj svojho talentu. Viete, dobrý obchod môže urobiť za jedného obchodníka niekto iný. Lenže keď skladateľ nenapíše svoju hudobnú skladbu alebo muzikant nezahrá sólo, tak ich hudba jednoducho nie je. Cítim, že mojím poslaním je pomáhať práve hudbe, pretože vďaka nej som na svete a venujem sa svojej práci," hovorí David Snášel.

David Snášel (30 rokov)

  • Narodil sa 12. februára 1987 v Tábore.
  • Po absolvovaní súkromného táborského gymnázia vyštudoval policajnú akadémiu, Medzinárodný inštitút podnikateľstva a práva, paneurópsku univerzitu a Univerzitu Jána Amosa Komenského. Teraz študuje na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.
  • Svoju prvú spoločnosť, verejne prospešný Public Project, založil s kamarátom v roku 2006. Životný zlom zažil o dva roky neskôr, kedy sa ocitol v dlhoch. Potom si vytvoril úspešnú podnikateľskú stratégiu, ktorú ocenil aj Andrej Babiš.
  • Založil a prevádzkuje spoločnosti: Mafia Records, LED Multimedia, Daily Reality, Swiss Energo, Agribiotech a ďalšie. Jeho firmy sídlia v Tábore a v Prahe.
  • Založením je budhista, pre šťastie pri sebe nosí modrý kameň howlit a šnúrku posvätenú budhistickým mníchom.
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:33