Ondřej Kania aj bez vysokoškolského vzdelania zakladá vlastné školy.Michal Sváček/MAFRA
StoryEditor

(Ne)dôležitosť titulov: vykašľali sa na školy, teraz sú slávni a z niektorých milionári

16.06.2017, 10:02
Zistili, že akademické tituly im úspech neprinesú. Jindřich Fialka, Ondřej Kania, Julia Chochola a Tomáš Čupr zanechali štúdium a na splnenie svojho sna sa vydali vlastnou cestou. Svoje rozhodnutia neľutujú. Za sebou už majú niekoľko triumfov.

Ešte nemal ani tridsať rokov a Tomáš Čupr už bol milionárom. Diela maliarky Julie Chocholy visia v galériách v New Yorku a Londýne. Jindřich Fialka vybudoval dizajnérske štúdio, bez toho aby študoval dizajn a Ondřej Kania aj bez vysokoškolského vzdelania zakladá vlastné školy.

Vo chvíli, keď absolventi univerzít obdržia titul a pomaly sa začínajú obzerať v reálnom svete, oni už na kariérnom rebríčku stihli vystúpiť pekne vysoko. V životopise sa im to nehemží titulmi, ako Bc. a Mgr. alebo dokonca PhD. a JUDr., zato už nazbierali skúsenosti, ktoré by v posluchárňach akokoľvek prestížnych univerzít získali len ťažko.

Iná cesta, rovnaký motor

Každého k úspechu viedla iná cesta, niečo však majú spoločné: pevnú vôľu, vieru v seba a najviac ich nenaučila škola, ale život sám. A im podobných z roka na rok pribúda. Počet študentov, ktorí vysokoškolské štúdium nedokončia, sa podľa údajov Ministerstva školstva, mládeže a športu Českej republiky v posledných pätnástich rokoch postupne zvyšuje.

V roku 2008 študijná neúspešnosť v bakalárskych programoch prekročila dokonca päťdesiat percent, od tej doby vytrvalo rastie a v roku 2013 bola ukončená viac ako tretina všetkých štúdií hneď v prvom ročníku.

To ale neznamená, že všetci nedoštudovaní školu nechali dobrovoľne, ale ako ukazujú príklady Cupra, Chocholy, Kania i Fialky, čím ďalej, tým viac ľudí zisťuje, že skratka pred a za menom nie je zárukou budúceho úspechu, ale tiež, že bez neho to v ďalšom živote nebudú mať vôbec jednoduché.

V Spojených štátoch im v novom štarte pomáha nadácia jedného z najväčších technologických miliardárov zo Silicon Valley Petera Thieleho. Ten, mladým ľuďom do 23 rokov, ktorí sa rozhodnú zanechať školu a vydať sa svojou vlastnou cestou, ponúka na začiatok 100 tisíc dolárov, teda v prepočte 89 557 eur. Od roku 2011 ich takto podporil celkom 104.

(Ne)dôležitosť titulov?

V českej spoločnosti (aj v tej slovenskej) však akademický titul stále hrá pomerne veľkú úlohu. Kým napríklad v anglosaskom svete sa používajú iba v akademických kruhoch a uvádzajú sa len tituly doktorandské, v tuzemsku sú súčasťou bežnej komunikácie.

"V normatívne rovnostárskej spoločnosti, akú sme si pestovali pred rokom 1989, boli dôležitým rozlišovacím znakom," vysvetľuje Bohumil Kartous z informačného centra o vzdelávaní EDUin, kde má dôraz na tituly svoj pôvod.

Titul je dodnes výhodou najmä pri hľadaní zamestnania. Na portáli s ponukami voľných pracovných miest (Jobs.cz) je z tridsaťpäť tisíc inzerovaných pozícií za mesiac skoro v tretine požadované vysokoškolské vzdelanie.

Pätina z nich trvá dokonca na titule z magisterského štúdia: typu magister alebo inžinier a u viac ako polovice je minimálne požadované vzdelanie stredoškolské s maturitou.

Celý článok nájdete na Lidovky.cz.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:19