StoryEditor

Hviezdne vojny majú 40 rokov. Filmu najprv nikto neveril

26.05.2017, 16:15
Vo štvrtok 25. mája uplynulo presne štyridsať rokov od vydania prvej snímky z legendárnej sci-fi série Hviezdnych vojen.

Star Wars epizóda 4 - Nová nádej bola na svoju dobu prevratným sci-fi filmom, nech išlo o ambície projektu či filmové triky. Tiež vyhral šesť Oscarov. Pripomeňme si tento snímok siedmimi vecami, ktoré o ňom možno neviete, píšu Lidovky.

Obi-Wan Kenobi mal byť pôvodne blázon

George Lucas napísal postavu Obi-Wana Kenobiho ako poblázneného a zlomeného starčeka, ktorý si hlavu prečisťuje až v priebehu filmu. Do tejto úlohy si vysníval herca Aleca Guinnessa. Tomu sa úloha nepáčila a zo začiatku ju dokonca chcel odmietnuť. Lucas mu ale dovolil rolu si upraviť podľa svojho, čo ostatní herci nemohli.

Bolo to aj tým, že Mark Hamill, Carrie Fisherová a Harrison Ford boli ešte len vychádzajúcimi hereckými hviezdičkami, zatiaľ čo Guinness bol už herecká legenda s Oscarom (a dvoma nomináciami) za hlavnú úlohu vo filme Most cez rieku Kwai. Jeho diametrálne odlišný Kenobi zapôsobil - Guinness za neho dostal tretiu nomináciu na Oscara.

Brian de Palma prepísal úvodný text

Nie je tajomstvom, že režisér Brian de Palma (Zjazvená tvár, Carrie, Nepodplatiteľní) s Georgom Lucasom sú kamaráti. Obaja usporiadali spoločný casting, keď Lucas hľadal herca do Novej nádeje a Palma do Carrie. Záujemcov si rôzne prehadzovali - William Katt, finalista na rolu Luka Skywalkera, nakoniec hral Toma Rossa v Carrie.

George Lucas potom usporiadal pre Palmu a niekoľko ich priateľov súkromné ​​premietanie nedokončenej Novej nádeje. Brianovi de Palma sa však zdal ikonický "idúci" text na začiatku (ktorý sa stal symbolom každého filmu série Hviezdnych vojen) príliš ťažkopádny a suchý. Pre Lucasa ho tak celý prerobil.

George Lucas nehovoriaci

Na pľaci sa herci často sťažovali na to, že s nimi Lucas príliš nekomunikuje. Jeho príkazy sa údajne obmedzili takmer len na "rýchlejšie" a "s väčšou razanciou". Keď pri natáčaní stratil hlas, produkcia mu vyrobila dve tabuľky, na ktorých mal napísané práve tieto pokyny a hercom ich ukazoval. Počas produkcie sa tiež herci údajne snažili Lucasa rozveseľovať, lebo im často pripadal, ako keď sa utápa v depresiách.

Nízky rám dverí

Keď Stormtrooperi (vojaci impéria) vstupujú v jednej scéne do miestnosti, kde sa nachádzajú R2-D2 a C-3PO, jeden je taký vysoký, že udrie hlavou do rámu dverí. Táto pôvodne nehoda bola vo filme ponechaná ako taký malý žart. V špeciálnej edícii z roku 1997 je k úderu dokonca umelo pridaný zvukový efekt.

Darth Vader na dvakrát

David Prowse fyzicky stvárnil Darth Vadera. James Earl Jones mu prepožičal hlas. Títo dvaja sa pri natáčaní nikdy nestretli.

Filmu nikto neveril
Georgeovi Lucasovi bolo jasné, že si odhryzol príliš veľké sústo. Svoj návrh vzal do štúdií Universal Pictures a United Artists. Tam mu povedali, že do projektu nepôjdu, pretože má príliš nejasný výsledok. Chytilo sa až štúdio Fox, ktoré ale vo financovaní rovnako dalo prednosť snímke Alej zatratenia na motívy knihy Rogera Zelazneho. Lucasovi štúdio dávalo veľmi najavo, že si od jeho snímky veľa nesľubuje.

Alej zatratenia však úplne prepadla po komerčnej stránke a štúdio Fox sa radšej pustilo do Novej nádeje. V tomto období svojmu filmu neveril už ani Lucas. Počas americkej premiéry radšej odcestoval na dovolenku na Havaj. Spoločnosť mu robil Steven Spielberg a údajne práve počas tejto dovolenky prišli na nápad na film Dobyvatelia stratenej archy (1981).

Nie všetci kritici boli nadšení
Nová nádej bola po svojom uvedení okamžitým hitom, ktorý si zamilovalo publikum aj takmer všetci kritici. Niektorí veľmi rešpektovaní recenzenti ale film nešetrili. John Simon, recenzent pre New York Magazine o filme napísal: "Je vzrušujúci asi ako minuloročné predpovede počasia." Mark Hamill Skywalkera zahral "nenápadito" a Carrie Fisherová bola vo svojej úlohe "príšerná". "Nová nádej nemá žiadnu lyriku, žiadnu emočnú hĺbku," napísala Pauline Kael, kritička The New Yorker a v tej dobe jedna z najrešpektovanejších osôb v brandži.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:41