StoryEditor

Ukážková prvá dáma a ikona štýlu: 5 faktov zo života Jackie Kennedyovej

22.05.2017, 14:30
Autor:
sansan
Prvá dáma USA Jacqueline Kennedyová, keď bol v rokoch 1961 až 1963 prezidentom Spojených štátov jej manžel John F. Kennedy, sa preslávila svojím bezchybným zmyslom pre módu a kozmopolitným životným štýlom.

Ovdovela v roku 1963, keď zavraždili Kennedyho, ale v roku 1968 bola manželkou gréckeho námorného magnáta Aristotela Onassisa až do jeho smrti v roku 1975, píše International Bussines Times.

Jacqueline sa narodila ako Jacqueline Lee Bouvier 28. júla 1929 v Southamptone v New Yorku do rodiny bohatého makléra na Wall Street. Jej otec mal francúzskych predkov a matka zas predkov z Írska a Anglicka.

Ako študentka bola bystrá, rovnako ako roztopašná. Podľa Jacquelineovej biografie jeden z jej učiteľov základnej školy ju označil za "milé dieťa, najkrajšie dievčatko, veľmi šikovné, veľmi umelecké a plné diabla".

Ďalší učiteľ sa sťažoval na jej hravé správanie. Učiteľ povedal: "Jej znepokojujúce správanie v triede geografie spôsobilo, že sme ju museli vylúčiť z miestnosti."

​Po absolvovaní vysokej školy v roku 1951 začala Jacqueline svoju prvú prácu vo filme Washington Times-Herald ako "Inquiring Camera Girl". Jej práca zahŕňala fotografovanie a rozhovory s rôznymi obyvateľmi Washingtonu a následné zostavenie týchto obrázkov a odpovedí v jej stĺpci. Najvýznamnejšími príbehmi boli rozhovor s prezidentom Richardom Nixonom, ktorý sa týkal inaugurácie vtedajšieho prezidenta Dwighta D. Eisenhowera a správy o korunovácii kráľovnej Alžbety II.

Tu je niekoľko faktov o bývalej prvej dáme USA

1. Jacqueline bola pred Kennedym krátko zasnúbená s veteránom druhej svetovej vojny a bankárom na Wall Street Johnom Hustedom. Módna ikona údajne začala mať pochybnosti a náhle zrušila svadbu v roku 1952. V septembri 1953 sa po niekoľkých mesiacoch randenia vydala za Kennedyho.

2. Jacqueline určovala v 60. rokov 20. storočia módne trendy. Jej záľuba v drahé francúzske couture bola kritizovaná počas prezidentskej kampane v roku 1960 a po tom, ako sa stala prvou dámou, pre ňu americký dizajnér Oleg Cassini navrhol viac ako 300 kusov oblečenia.

3. Čoskoro potom, čo sa Jacqueline presťahovala do Bieleho domu, pretvorila výzdobu Bieleho domu. Podľa The New York Times Hugha Sideyho, ktorý bol korešpondentom Bieleho domu pre časopis Time v čase, keď bola Jacqueline prvá dáma, povedal: "Naozaj bola tá, ktorá pretvorila Biely Dom na životnú etapu - nie múzeum - ale etapu, v ktorej boli vystavené americké dejiny a umenie. "Sidey povedal, že mu povedala:" Chcem priniesť Bielemu Domu jeho pôvodnú slávu."                                          

4. Jacqueline si odmietla prezliecť svoje zakrvavené šaty v deň atentátu jej manžela. Keď sa niekto spýtal, či nechce čisté oblečenie, odpovedala: "Ach nie, chcem, aby videli, čo urobili Jackovi." Tieto šaty sú teraz uložené v národnom archíve.

5. Jacqueline a Aristoteles sa začali stretávať po Kennedyho vražde. Bol od nej o 23 rokov starší a oženil sa s ňou na súkromnom ostrove Skorpios 20. októbra 1968, uviedol Vogue.

V januári 1994 jej diagnostikovali rakovinu, na ktorú Jackie zomrela 19. mája toho istého roku. Pochovali ju vedľa jej prvého manžela, prezidenta Kennedyho.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:22