StoryEditor

Odštartoval svetoznámy festival v Cannes. Slovensko na ňom slávi historický úspech

17.05.2017, 18:49
Hostiteľkou úvodného i záverečného ceremoniálu je talianska superdiva Monica Bellucci. Tá v sprievode umeleckého šéfa Thierryho Fremauxa a prezidenta hlavnej poroty Pedra Almodóvara predstavila úvodný film veľkolepého programu.

Štýlovo ju obstarala svetová premiéra francúzskej melodrámy Ismailovi duchovia – pocta domácej kinematografii i pocta filmárskemu umeniu (film len pár dní po Cannes uvedie vo svojom programe aj 25. Art Film Fest v Košiciach – pozn. P. N.). Známy Mathieu Amalric hrá samotárskeho režiséra, ktorého život sa prevráti naruby, keď sa objaví jeho dávno zmiznutá láska. Sekundujú mu Charlotte Gainsbourg a Marion Cotillard. Po tejto ouvertúre začne už ostrosledovaná súťaž naplno. Vybraných 19 noviniek sa bude usilovať o prestížnu Zlatú palmu. Laureát bude známy v nedeľu 28. mája neskoro večer.

Z Košíc do zostavy snov

Veľký úspech však už teraz slávi aj slovenska kinematografia. Paralelne s hlavnou súťažou tvorí oficiálny výber aj sekcia “Istý pohľad” (Un certain regard), kde sa po prvý raz v histórii nášho filmu dostal aj slovenský zástupca. Je ním košický rodák Gyorgy Krištof, ktorý dokončil takmer po šiestich rokoch svoj absolventský film na pražskej FAMU s názvom OUT. Je to existenciálna dráma o 50-ročnom soliterovi, ktorý po náhlej strate zamestnania, odíde hľadať nádej pre lepší život a zmysel ďalšej existencie do pobaltských krajín.

Mladý režisér prezentoval svoj rozpracovaný projekt v Cannes už pred dvomi rokmi v programe Ateliér. Už táto účasť predznamenala veľkú pozornosť canneskych dramaturgov, takže tohtoročná účasť v prestížnej kolekcii vybraných snímok z celého sveta je logickým a skvelým potvrdením mimoriadnych kvalít tohto diela. Slovenský film OUT sa bude uvádzať až pred samým záverom festivalu a jeho prezentáciu prídu podporiť okrem režiséra G. Krištofa, aj producent Marek Urban a dve slovenské herečky Eva Bandor a Judith Bárdos.

Mimoriadne prísna bezpečnosť

Každých päť rokov sa najprestížnejší filmový festival koná o týždeň neskôr ako obvykle. Dôvod? Dvojkolové prezidentské voľby. Tie sa aktuálne na Azúrovom pobreží skončili pre miestnych obyvateľov sklamaním. V neďalekom Nice a práve v Cannes, momentálne svetovej filmovej metropole číslo 1, so značnou prevahou vyhrala Marine Le Penová, kandidátka krajnej pravice. Prekvapenie? Pre svet možno, pre miestnych vôbec. Kvôli hlučnému festivalovému cirkusu a prílevu obrovského množstva ľudí už týždeň pred jeho začiatkom húfne opúšťajú mesto a blízke okolie, aby nemuseli na vlastnej koži čeliť dlhočizným dopravným zápcham, únavným tlačeniciam a z roka na rok sa sprísňujúcim bezpečnostným pravidlám.

Celý svet sa hrnie do Cannes, z miestnych, kto môže - uteká

Každý rok o tomto čase sa počet ľudí na Croistte znásobuje (z cca 30 tisíc na 120 tisíc).  Nie invázia hollywoodskych hviezd a ďalších vychytených celebrít svetového šoubiznisu, ktorá sa očakáva počas jubilejného 70. ročníka festivalu, ale bezpečnosť sa skloňuje od začiatku globálnej udalosti na prvom mieste. Starosta Cannes David Lisnard, guvernér miestnej oblasti Georges-Francois Leclerc a festivalový prezident Pierre Lescure spoločne predstavili panelovú prehliadku, aké bezpečnostné opatrenia sú pripravené v súvislosti s festivalom počas najbližších dvanásť dní.

Prizvaní zástupcovia vybraných zložiek zdôraznili detailne pripravenú kooperáciu medzi ozbrojenými jednotkami a útvarmi, zloženými z policajtov, námorných síl, špeciálnych oddielov, požiarnych a záchranných čiat. Nad mestom je inštalovaný anti-dronový systém, ktorý je jedným z najnovších technologických opatrení. Ide o systém, len nedávno vytvorený v Paríži, ktorý bude po prvý raz vôbec použitý vo Francúzsku, práve v Cannes. Už dva týždne po minuloročnom teroristickom útoku na prímorskom mole v Nice sa začal nenápadne upravovať centrálny bulvár Croisette, pribudli veľké cementové bloky, zabudované velikánske stromové kvetináče, zmenila sa koordinácia dopravy.

Z Cannes exkluzívne Peter Nágel, umelecký riaditel Art Film Festu.

01 - Modified: 2017-05-08 10:53:36 - Feat.: 0 - Title: Filmový festival v Cannes 2017: 10 filmov, o ktorých budú všetci hovoriť 02 - Modified: 2017-05-15 07:38:21 - Feat.: 0 - Title: V Cannes budú súťažiť dva slovenské filmy
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:31