StoryEditor

Socialistický 1. máj: So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak

01.05.2018, 08:00
Autor:
ipip
Kto zažil, nezabudne. Kto nezažil, nepochopí. Prvomájové sprievody v uliciach miest a obcí po celom Československu boli neodmysliteľnou súčasťou minulosti mnohých z nás.

Alegorické vozy, transparenty, ktoré hlasom ľudu oslavovali socialistický režim Československa s masovými pochodmi, do poslednej mašle dokonalé iskričky a najvzornejší pionieri, zväzáci a zväzáčky.

Nad všetkou tou parádou s úsmevom dohliadali najdôležitejší členovia spoločnosti, funkcionári komunistickej strany.

Zaspomínajte si s nami v galérii na atmosféru 1. mája ešte z čias socialistického režimu a atmosféru spartakiády a nadšených davov, oslavujúcich silu ľudu.

​Pohľad do histórie Sviatku práce

  • Dňa 1. mája 1886 prebehol pod vedením odborov a anarchistov celodenný štrajk, vyhlásený anarchistickým denníkom The Alarm, usilujúci sa o osemhodinový pracovný čas, a to bez straty peňazí. Celkovo štrajkovalo asi 300 tisíc robotníkov.
  • 3. mája prebehlo v Chicagu zhromaždenie, pri ktorom došlo k stretu demonštrantov s políciou. O život prišlo niekoľko štrajkujúcich.
  • 4. mája zomrelo niekoľko ľudí pri demonštrácii na Haymarket Square kvôli výbuchu bomby. Obvinení a následne (avšak bez dôkazov) odsúdení na smrť boli anarchisti August Spies, Albert Parsons, Adolph Fisher, George Engel a Louis Lingg. Prví štyria menovaní boli popravení 11. novembra 1887, Louis Lingg spáchal samovraždu deň predtým.
  • Prvýkrát sa Sviatok práce celoštátne (USA) slávil 1. mája 1888, kedy prebiehal štrajk a demonštrácie na pamiatku dva roky starých udalostí. O rok neskôr (teda 1889) prijala II. internacionála na návrh francúzskych socialistov 1. máj za oficiálny sviatok práce.
  • Postupne sa k oslave tohto sviatku pridávali ďalšie politické prúdy, ako napríklad nacizmus alebo katolícka cirkev, ktorá ho v roku 1955 zasvätila sv. Jozefovi robotníkovi, uvádza Wikipedia.
  • Po vzniku ČSR bol od roku 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich.

Sviatok práce so svete

V socialistických krajinách patril tento sviatok medzi najdôležitejšie organizované sviatky. Sprievody prechádzali mestom popred tribúnu s predstaviteľmi moci. Účasť bola povinná (nepísané pravidlo), dokonca nadriadení a učitelia mali nariadené kontrolovať účasť svojich podriadených a žiakov. V sprievode boli zastúpené podniky, školy aj rôzne záujmové. Používalo sa dobre známe: "slávne májové dni", ktorými boli 1.,5. a 9. máj.

Revolučné piesne z ulíc:

Pionierska
Dnes žiarivo nám slnko svieti,
lúčami zhrieva mieru kvet,
poď k nám, to výzva šťastných detí
kde je mládež mocná víta nový svet...

Pieseň práce
Znej pieseň slávna vznešená
chváľ prácu, ktorá jediná
vie ľudstvo k blahu viesť.
Veď všetko čo tu človek má,
len práca dáva statočná!
Buď práci česť! Buď práci česť!

Internacionála
Ej, hor sa sveta proletári,
ej, hor sa hladom zmučení!
Už nášho hnevu sopka žiari,
to bude výbuch posledný.
Rozboríme sveta starý základ,
otroci hor sa k víťazstvám!
Zabráňme minulosti návrat,
ľud bude vládnuť navždy sám.

Posledná borba vzplála,
dajme sa na pochod!
Internacionála
je ľudstva nový zrod.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:38