StoryEditor

Drsná daň za vojnu v Iraku: Tisícky mŕtvych, doživotné traumy a prečo?

02.04.2017, 00:05

George W. Bush vydal rozkaz a Američania dobyli Irak. Diktátor Saddám Husajn síce padol, ale sľubované zbrane hromadného ničenia sa nenašli. Hovoriť o americkom úspechu v Iraku sa dá len ťažko. Vojna v Iraku spôsobila viac problémov, ako ich vyriešila. A práve o tejto vojne píše vo svojich poviedkach vydaných v knihe Návrat z misie (Zelený kocúr) Phil Klay, ktorý sám v Iraku bojoval.

Vojak a dobrý spisovateľ
Krv, zabíjanie a nezmyselné rozkazy. Všetko opísané z prvej ruky. Najväčšou pridanou hodnotou Klayovej knihy je to, že sám v Iraku bol a veci, o ktorých píše, aj zažil. Zároveň je však dobrý spisovateľ, čo napokon potvrdzuje aj fakt, že za svoj knižný debut dostal prestížnu cenu National Book Award.

„Úspech bol vecou uhla pohľadu. V Iraku to ani inak nemohlo byť. Nebola tu žiadna pláž Omaha, žiadne dobytie pevnosti Vicksburg, dokonca ani žiadne Alamo, ktoré by jasne signalizovalo porážku.“ Týmito slovami začína Klay jednu zo svojich poviedok. Klay opisuje drsnú realitu bojov v Iraku, kde na každom rohu číha smrť. Ale venuje sa aj návratu vojakov domov.

Návratu do pokojného domova, kde ich však doženú myšlienky na to všetko, čo v Iraku videli a čo museli urobiť. Klay nemaľuje realitu na ružovo. Opisuje drsne to, ako sa vojaci vyrovnávajú s realitou za pomoci alkoholu či sexu. Je jasné, že viacero jeho postáv trpí akousi formou post-traumatickej stresovej poruchy. Ale taká je vojna bez príkras.

Povinné čítanie
Každá vojna má svoj román. Prvá svetová vojna je spätá s Remarquom a románom Na západe nič nového, druhá svetová vojna má zase svoju Hlavu XXII. Klayov Návrat z misie je spoločne s Powersovými Žltými vtákmi knihou, ktorú by ste si mali prečítať, ak chcete vedieť, aká bola vojna v Iraku. Pre Američanov by to malo byť povinné čítanie. A nielen pre nich.

Jeho kniha je totiž svedectvom doby a svedectvom jedného z vojnových konfliktov, ktorý formuje našu prítomnosť. Prostredníctvom Klayových poviedok dostali priestor obyčajní vojaci, ktorí nasadzovali svoje životy v Iraku. Dostávajú ho však bez zbytočného pátosu a glorifikovania. Ich príbehy sú intenzívne a taká je aj táto kniha. Nie je to niečo, čo prečítate na jeden záťah, ale také sú všetky knihy, nad ktorými sa treba zamyslieť.


Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 04 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:15