Ikar
StoryEditor

Kniha na týždeň vás prinúti zastaviť sa a spýtať sa sám seba, aký to má celé zmysel

21.03.2017, 14:26
Autor:
Milan BunoMilan Buno
Všetko stojí viac, než by sme si priali, a tak si zrazu uvedomíme, že sa náhlime ako blázni, aby sme s tým šialenstvom udržali krok. Ale aký to má zmysel?

Na krku máme účty. Každú minútu nás bombardujú milióny informácií. Správy o militantoch, ktorí sa nás pokúšajú zabiť, striedajú reportáže o rozširujúcej sa rakovine a upadajúcej ekonomike.

Naše deti ovplyvňuje reklama a ľadovce sa topia. Žijeme rýchlo, hekticky a neraz nemáme na seba ani čas. Nieto na druhých. Možno máte výčitky, že netrávite dosť času so svojimi deťmi, partnerom, priateľmi alebo starnúcimi rodičmi.

Možno máte na nočnom stolíku štôs kníh, na ktoré sa každý večer pozeráte a premýšľate, kedy sa k nim konečne dostanete. Možno ste sa už vrátili z dovolenky vyčerpanejší a menej pripravení na život ako pred ňou.

Vitajte v modernom svete

Ak ste sa v niečom z toho našli, táto kniha je presne pre vás. Autorom novinky Mestský mních je Pedram Shojai. Precestoval svet, učil sa od duchovných vodcov a naučil sa liečebné techniky od vážených ľudí.

Počas celej svojej kariéry sa snažil priniesť rovnováhu a pokoj zo sveta, z ktorého prišiel, a odovzdať starovekú múdrosť Východu obyčajným ľuďom v mestách. V knihe sa začítate do príbehov ľudí, možno takých, ako ste vy sami, a nájdete v nej aj množstvo praktických rád a cvičení, ktoré využijete vo svojom každodennom živote, aby sa vám podarilo trochu zastaviť čas, „natankovať“ a sústrediť sa na veci, ktoré sú pre vás skutočne dôležité.

„Keď som sa vrátil z Himalájí, netrvalo dlho, kým som si uvedomil, že moji pacienti, bežní pracujúci ľudia v Los Angeles, nemôžu spraviť to čo ja,“ vysvetľuje Pedram Shojai. „Nemôžu ísť na mesiac meditovať, cvičiť čikung niekoľko hodín denne, alebo sa hocikedy prechádzať bosí po zemi. Celkom určite sa neodsťahujú a nestanú sa mníchmi. Nemôžu si oholiť hlavu a podniknúť cestu do posvätných hôr, aby našli Boha. Majú deti, účty, psov a každodenné starosti, s ktorými im treba pomôcť. Potrebujú riešenie tu dolu.“

Aj preto ponúka Mestský mních moderné triky, ktoré vychádzajú z východnej múdrosti. Pedram Shojai ich prispôsobil, „pretlmočil“ a upravil tak, aby boli dosiahnuteľné pre každého. Jeho kniha je výsledkom tisícok úspešných sedení s pacientmi.

Pedram Shojai je zakladateľom webovej stránky well.org, zameranej na zdravý životný štýl, producentom filmov Vitalita a Pôvod a spolutvorcom podcastov Most zdravia. Je uznávaný majster čikungu, bylinkár a lekár orientálnej medicíny.

Usporadúva semináre po celom svete a je zakladateľom Taoistickej školy alchýmie. Je vysväteným kňazom Kláštora žltého draka v Číne.

HNonline.sk vám ponúka úryvok z knihy Mestský mních:

1. kapitola Stres: Ako sa uhýbam guľkám?

Robert je stará škola. Vyrastal v dobe, keď mal mladý muž na výber len tri životné cesty: stať sa lekárom, právnikom alebo inžinierom. Študoval právo, lebo vedel, že je to stabilné a bezpečné zamestnanie. Dlhé, náročné hodiny učenia, advokátske skúšky, sedemdesiathodinový pracovný týždeň, veľa kávy, rokovania s nepríjemnými ľuďmi. To všetko boli hrboľčeky na jeho ceste k úspechu.

Vybojoval si svoju cestu nahor a teraz je spoločníkom v úspešnej firme. No dni sú stále dlhé a stres neznesiteľný. Má očividne menej vlasov. Jeho manželka prestala pracovať po tom, ako sa im narodilo druhé dieťa, takže celá finančná ťarcha leží na jeho pleciach. Bývajú v peknom dome v dobrej štvrti.

Majú bazén, vírivku, v ktorej sa nekúpal od minulého roka. Cena poistenia sa každý rok zvyšuje a jeho najmladšie dieťa má astmu a celé množstvo potravinových alergií, ktoré, samozrejme, stoja peniaze a čas. Dokonca ani pri pestúnke na čiastočný úväzok nie je čas na spánok, a ich posledná dovolenka na Maiu spôsobila viac problémov ako osohu.

Robert sa vrátil vyčerpaný a deprimovaný. Celý jeho život je jeden stres. A hoci má strechu nad hlavou, autá, dostatok jedla, niekde vo vnútri je vystrašený. Vie, že toto tempo už dlhšie nevydrží. Má pocit, že jedného dňa padne na nos, no nesmie si to dovoliť. Koniec koncov, všetci od neho závisia.

Pije kávu, chodí do posilňovne, užíva vitamíny a občas si zájde na masáž, no po celý čas je pod tlakom z toho, že musí udržať všetko v chode. Dobrý právnik musí jazdiť na Lexuse. Dobrý rodič musí deťom platiť súkromné školy. Gymnastika a hodiny klavíra sú základ. Ostatní rodičia posielajú deti do drahých letných táborov.

Samozrejme, že aj my... Radosť je preč. Stres prekročil medze a Robert sa stále snaží držať hlavu hore. Otec ho učil, že „skutočný muž“ sa nikdy nevzdáva, bojuje za svoju rodinu a nikdy neukáže slabosť. A tak pozerá ranné správy, zatiaľ čo s deťmi raňajkuje cereálie.

Má pocit, že ich vôbec nevidí vyrastať, a to ho veľmi mrzí. Cíti, že slabosť získava nad ním prevahu, a bojí sa, že tento boj prehrá. Pri všetkých tých hlúpostiach, na ktoré vyhadzujú peniaze, nemajú skoro žiadne úspory, a keby prestal pracovať, boli by za pár mesiacov vo veľkých problémoch.

Ak by sa zrútil, vďaka životnej poistke by poisťovňa vyplatila jeho rodine slušnú sumu. Napadlo ho to už mnoho ráz a to ho vystrašilo ešte viac. Robert je v pasci. Nemá ani štipku energie a chuti do života a koniec tohto stavu je v nedohľadne. Nevidí cestu von a každý deň v jeho mysli rastie tiché zúfalstvo − záväzok, že sa musí postarať o svoju rodinu.

Robert bojuje ďalej, no lekár ho už upozornil na vysoký krvný tlak. V stávke je veľa. Čo má robiť? PROBLÉM Istým spôsobom máme podobný problém ako Robert všetci. Naše telá sa za milióny rokov vyvinuli tak, aby boli schopné zvládnuť prirodzené stresové faktory z okolia. „Útok alebo útek“ je dokonalý systém, ktorý nám pomáha zostať nažive v nebezpečnom svete plnom predátorov.

Naše telo je vytvorené tak, aby dokázalo v život ohrozujúcich situáciách optimalizovať svoj metabolizmus do krízového režimu. Keď sme v nebezpečenstve, hladina kortizolu a/alebo adrenalínu v tele sa zvýši, aby pomohla rozptýliť krv do veľkých svalov, čo nám uľahčí útok na protivníka, alebo útek pred predátorom.

Sú to stresové hormóny, ktoré majú kontrolu nad niekoľkými sústavami v našom tele a jemné kolísanie ich hladiny ovplyvňuje celé telo. Pracujú v kombinácii s vypínacím mechanizmom v našej nervovej sústave.

Naša sympatická časť nervovej sústavy naštartuje reakciu „útok alebo útek“ a pomôže rýchlo nahromadiť energiu tam, kde ju v čase núdze potrebujeme. Na opačnej strane vypínača je parasympatická časť nervovej sústavy, ktorej úlohou je dostať naše telo do režimu „oddych a trávenie“. V tomto režime sa telo lieči, rozkladá jedlo, pokračuje v detoxikácii a vylučovaní.

Naše telo je vyvinuté tak, že v čase núdze odkloní krvný obeh z vnútorných orgánov, imunitného systému a častí mozgu, ktoré sú zodpovedné za poznávacie procesy, a pošle ho do kvadricepsov, aby sme mohli bežať ako o život, ak je to potrebné.

Je to skvelá vec, keď príde do tuhého, no vráťme sa k Robertovmu životu a vysvetlime si, prečo je to nebezpečné pre moderného právnika. Robertov stres nepochádza z náhlej príhody. Samozrejme, že niekedy auto vedľa neho vybočí zo svojho pruhu, čo mu rozbúši srdce a zdvihne prostredník, no to ho nezabíja.

Zabíja ho chronický stres. Antilopa v Afrike nepremýšľa nad scenárom „čo ak ma napadne lev“. Pasie sa, prechádza sem a tam, pári sa, a keď sa objaví nebezpečenstvo, utečie. Ak sa jej podarí zachrániť, otrasie sa a ide ďalej. Ľudia však nie. Stále dokola si v mysli prehrávame ten moment, ovládajú nás emócie a predstavujeme si rôzne scenáre, ako to mohlo dopadnúť. Nenecháme to tak.

Antilopa sa pohla ďalej a my ešte stále sedíme na terapii a dookola o tom rozprávame, alebo, čo je horšie, snažíme sa to v sebe potlačiť. Nie sme v režime „oddych a trávenie“ dosť dlho na to, aby sme sa dostali do rovnováhy, takže zostávame zranení.

Vyšlo v spolupráci s:

01 - Modified: 2017-03-14 15:31:13 - Feat.: 0 - Title: Kniha na týždeň: Bankár, ktorý bol pravou rukou prezidenta Kováča, píše o Bezákovi 02 - Modified: 2017-05-09 13:59:20 - Feat.: 0 - Title: Ako som sa naučil utekať. Vychádza slovenská kniha pre deti o imigrácii
01 - Modified: 2020-10-30 09:40:22 - Feat.: - Title: IKAR hovorí, že cestu ku knihám si treba hľadať odmalička 02 - Modified: 2019-06-14 10:07:54 - Feat.: - Title: Kniha, ktorá doteraz nevyšla nikde v okolitých krajinách, okrem Slovenska. Čím je mimoriadna? 03 - Modified: 2019-06-10 07:45:26 - Feat.: - Title: Otvorená spoveď Ľudmily Ignatenkovej o Černobyle: Utešovali ma, že to nie je milovaný človek, ale rádioaktívny objekt 04 - Modified: 2019-06-05 11:27:01 - Feat.: - Title: Vory: Ruská supermafia. Aký vplyv malo podsvetie na svetovú veľmoc? 05 - Modified: 2019-05-30 08:31:48 - Feat.: - Title: Pohľad do archívu známeho novinára odkrýva pozadie neobjasneného prípadu: Kto zabil premiéra?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:10