StoryEditor

Najstaršia blogerka na svete: V 104 rokoch radí, ako ušetriť peniaze a prezrádza recept na dlhovekosť

17.03.2017, 14:52
Autor:
ipip
Dagny Carlsson má 104 rokov, žije vo Švédsku a je najstaršou blogerkou na svete.

Dagnyn život nebolo vždy ľahký, keď vyrastala, starala sa o svojich mladších súrodencov a snívala o vzdelaní, ktoré nedostane. Dá sa povedať, že celý život bola akýmsi spôsobom uzavretá pred ľuďmi. Najskôr to bola prísna až drsná matka a potom chorobne žiarlivý manžel, ktorý bol ešte aj alkoholik, uvádza svtsales.

Dagny bola vo svojom živote na viac pohreboch, ako dokáže spočítať. Teraz však chce žiť. Keď sa zdalo, že jej život je už takmer na konci, kúpila si počítač. Čoskoro mala vyše pol milióna čitateľov.

Dagny sa začala učiť informatiku v 99-tich rokov, o niečo neskôr si založila blog, kde píše o rôznych témach. Zobrazuje a komentuje svoj každodenný život optimistickým spôsobom, uvádza colaborar.fraunhofe. Hovorí o tradíciách svojej krajiny a za čo všetko vo svojom živote je vďačná.

Zažila dve svetové vojny a ako spomenula v rozhovore pre švédsky Journal Aftonbladet, treba sa viac zamýšľať nad zlepšením životnej úrovne, podmienkami a príležitosťami, ktorých sa nám dostáva.

Čo sa týka sociálnych vzťahov, sú vraj horšie, ako boli kedysi, aj napriek technike. V dnešnej dobe sa ľudia nestarajú jeden o druhého, preto práve ona chce byť hlasom, ktorý upozorní na niektoré situácie, ktorým musia starší ľudia čeliť. Dagny sa podieľala aj na tvorbe dokumentárneho seriálu „Nie je to také zlé byť starý“, v rámci švédskej televíznej stanice SVT.

V galérii si pozrite jej fotky, na ktorých z nej doslova srší vitálnosť.

Zdieľa krásu maličkostí, ako je jej vášeň pre prírodu, varenie, cestovanie alebo sa podelí so spomienkami z jej detstva a mladosti. Dáva rady ako ušetriť peniaze a spravovať osobné financie. Píše aj o tom, ako sa jej dotkla dnešná móda.

„Džínsy sú viacúčelový odev. Ja som nikdy žiadne nemala. Môj manžel to kategoricky odmietol, to však neznamená, že som bola ovplyvnená jeho názormi. Moji priatelia nosia džínsy bežne a ja som sa takisto rozhodla dať im šancu.“

Ako prezradila v jednom videu, na internetovej zoznamke sa pozerá aj po potenciálnom priateľovi. Tak sa zoznámila s najstarším D.J.-om vo Švédsku. Fascinuje ju virtuálna realita a pamätá si veci, ktoré zažila pred sto rokmi.

A aké je jej tajomstvo dlhého života? „Gény a zvedavosť sa vždy učiť niečo nové,“ hovorí so smiechom. Okrem počítačových znalostí má táto aktívna dáma e-mailové konto, rada surfuje – na webe, s radosťou využíva svoj iPad a plánuje sa vydať aj cestou Instagramu.

01 - Modified: 2016-08-22 13:24:00 - Feat.: 0 - Title: Majú milióny videní. Čím uspeli najsledovanejšie Instagram videá? 02 - Modified: 2016-09-29 14:45:05 - Feat.: 0 - Title: Instagram má nový rekord. Pozrite sa, koho sleduje vyše sto miliónov ľudí
01 - Modified: 2024-02-22 20:08:55 - Feat.: - Title: Ruský vojnový bloger sa zastrelil po kritike za odhalenie strát ruskej armády. Príspevok ho nútili zmazať 02 - Modified: 2024-01-19 12:11:45 - Feat.: - Title: Ruská prokuratúra žiada 28 rokov za mrežami pre dievča obžalované z vraždy blogera 03 - Modified: 2023-11-15 21:39:30 - Feat.: - Title: Začal sa proces v prípade výbuchu v Rusku, pri ktorom zahynul bloger. Podozrivá má byť napojená na Navaľného 04 - Modified: 2023-04-04 08:36:08 - Feat.: - Title: Prepadol banku, z väzenia utiekol. Bola smrť ruskej blogerskej hviezdy varovaním pre oveľa mocnejšieho muža? 05 - Modified: 2023-02-23 07:42:06 - Feat.: - Title: Byt bieloruskej opozičnej líderky v exile Cichanouskej a uväzneného blogera ide do dražby
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:21