Kanárikovo žlté šaty hlavnej predstaviteľky sa stali inšpiráciou nielen pre tých, ktorým je do spevu a tanca. Na snímke Emma Stoneová tancuje s Ryanom Goslingom.lalaland.movie
StoryEditor

Oblečte a cíťte sa lalalandovo. Úspech oscarového muzikálu sa premietol aj do módy

16.03.2017, 16:21
Prášky "na lepšiu náladu" sú akýmsi trendom dnešnej doby. Málokto nepozná nikoho, kto by antidepresíva nebral. S trochou (no možno s väčšou trochou) nadsázky by pritom stačilo oživiť naše smutne vyzerajúce šatníky a nasledovať aktuálny trend, ktorý tento rok diktuje pestrofarebné oblečenie.

Veľký podiel na ňom má prekvapivý filmový hit La La Land. Muzikál ovenčený šiestimi soškami Oscara (okrem toho za najlepší film, ale tento trapas už všetci poznáte) totiž spropagoval svietivo žltú. Dokonca natoľko, že sa o nej teraz vďaka šatám Emmy Stoneovej (tá toho Oscara fakt má) zo scény odkazujúcej na Spievanie v daždi píše dokonca ako o "lalalandovo žltej", informujú lidovky.cz.

V jasne žltých šatách vyrazili dokonca niektoré celebrity na červený koberec pri aktuálne vrcholiacom maratóne udeľovania výročných cien (to je jedno za čo). Napríklad tehotná Natalie Portman na Zlaté glóbusy. Strhli tak na seba vytúženú pozornosť v záplave čiernych, červených či púdrových rób.

A niekoľko aktuálnych kolekcií zvučných návrhárskych mien z posledných prehliadok trend žiarivých farieb podčiarkuje. Napríklad Armani stavil veľa na oranžovú - aj tú je potrebné v módnom svete ešte špecifikovať - a aby to znelo podobne hlúpo ako lalalandová, tak tu ide o fantovú (áno, tá limonáda).

Šarlátová je protiťah značky Maison Margiela a kúzlu žltej v kombinácii s ružovou prepadol aj Giambattista Valli. Aby toho nebolo málo, aj do vlasového stylingu prenikol podobný trend. Potom, čo odznela vlna ombré (čiže tónovanie vlasov od svetlejšej do tmavšej farby) a jeho varianty colombré (keď spodná polovica vlasov hrala všetkými farbami), prišiel v podstate variant, kde sa mieša blond a oranžová. Samozrejme aj to už anglofónny svet pospájal v "bloranž".

A ako je to teda s tým, že tieto veselé farbičky pomôžu našej nálade? Budete sa možno čudovať, ale existuje odbor psychológie módy. A skutočne sa učí na London Fashion College. A dáma, ktorá tento odbor na školu zaviedla, Carolyn Mairová, tvrdí, že to, čo si oblečieme, skutočne našu náladu ovplyvní.

"Ale len do tej miery a takým spôsobom, aký význam jednotlivým farbám pripisujeme," uviedla pre denník The Guardian. Keď si teda myslíte, že čierna je veselá, budete tiež veselšie. Táto módna psychológia funguje akosi medziľudsky. Ak totiž väčšina ľudí vníma žltú ako veselú, predpokladá, že bude veselý aj nositeľ, a tak sa k nemu aj chová. A v reakcii na to sa aj ten žltý človek skutočne veselšie chová. 

01 - Modified: 2017-02-13 16:06:59 - Feat.: 0 - Title: Muzikál La La Land ovládol britské ceny BAFTA 02 - Modified: 2017-07-30 17:48:53 - Feat.: 0 - Title: Oscar 2017: V kategórii Najlepší film vyhlásili nesprávneho víťaza. La La Land získal šesť cien
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:03