StoryEditor

Poklady zo záhrobia. Ich hodnotu ľudstvo objavilo, až keď ich tvorca zomrel

11.03.2017, 23:00

Keď v roku 2003 na zlyhanie pečene zomrel čílsky spisovateľ Roberto Bolaño, jeho tvorbu v Európe príliš veľa ľudí nepoznalo. Do angličtiny bola dokonca preložená iba jedna jeho kniha, hoci ich mal na konte viac ako dve desiatky. Teraz je však všetko inak.

Do angličtiny je preložené takmer všetko, čo Bolaño napísal, v češtine vyšli jeho najdôležitejšie romány Divokí detektívi, 2666 a Tretia ríša. Bolaño je označovaný za najvýraznejšieho juhoamerického autora svojej generácie.

Predčasná smrť

Vďaka vydavateľstvu Inaque.sk sme sa dočkali diel tohto autora aj na Slovensku. A to konkrétne dvoch krátkych románov Vzdialená hviezda a Lumpen románik. Práve druhý román bol prvýkrát publikovaný iba rok pred Bolañovou smrťou v roku 2002.

Bolaño žil od roku 1977 až do svojej smrti v Španielsku. Väčšinu tohto času v malom prímorskom katalánskom mestečku Blanes. Na sklonku života ho trápili vážne zdravotné problémy a lekári zistili, že Bolañovi zlyháva pečeň.

Bol zaradený na zoznam adeptov na transplantáciu a dostal sa až takmer na jeho vrchol. Skôr ako sa našiel vhodný darca, však talentovaný spisovateľ zomiera. V tom čas už bol známy ako spisovateľ v Španielsku a Latinskej Amerike. Svojej celosvetovej slávy sa však nedožil.

Život na hrane

„Teraz som matka a zároveň vydatá žena, no nie tak dávno som žila mimo zákon.“ Touto vetou začína Lumpen románik. Je to príbeh mladej Biancy a jej brata, ktorý sa odohráva v Ríme. Chudobné siroty, ktorých rodičia zomreli pri autonehode, žijú svoj život doslova na hrane. A hrozí, že z tejto hrany padnú rovno do osídiel zločinu.

Bianca si s bratom za peniaze od štátu prenajali byt v Ríme a namiesto školy si našli zle platené zamestnania. Prežívajú zo dňa na deň. Ich život sa však zásadne zmení, keď im do života vstúpi dvojica kamarátov, ktorých si domov priviedol Biancin brat. Súrodenci sa pod ich vplyvom vydávajú na dráhu zločinu a dokonca plánujú vraždu.

Zabiť či nezabiť

Bolaño je majster rozsiahlych románov, ktoré majú niekoľko stoviek strán. Aj na necelých 80-tich stranách však dokázal naplno rozohrať svoje majstrovstvo.

Lumpen románik ponúka náhľad do duší hlavných protagonistov, je plný sexu a násilia, ktoré je kdesi na pozadí.

Dvojica súrodencov sa na konci tejto rýchlej jazdy dostane k dileme, či zabiť alebo nezabiť bohatého herca na dôchodku, ktorého Bianca zvádza svojím telom. Súrodenci majú na výber, či padnú na úplné dno alebo sa v nich ozve hlas svedomia.

Keď Bolaño písal a vydal Lumpen románik, už bojoval s vážnym ochorením a doslova nad ním visel tieň smrti. Napokon smrť vyhrala jednu bitku, ale Bolaño vyhráva vojnu.  Každou jednou knihou, z ktorej sa roky po jeho smrti stáva bestseller.

Lumpen Románik Lumpen Románik inaque.sk

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:09