Režisérka filmu Piata loď Iveta Grófová s Kryštálovým medveďom - cenou za najlepší film sekcie Generation Kplus_1 v rámci festivalu Berlinale.CinemArt SK
StoryEditor

Slovenský film bodoval na prestížnom festivale

19.02.2017, 08:19
Autor:
apnapn
Piata loď si odniesla Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus.

Film podľa rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej Piata loď zabodoval na Berlinale. Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus si v Berlíne prevzala režisérka Iveta Grófová. Snímka mala na áčkovom festivale svetovú premiéru. V rámci sekcie ju odprezentovali celkom päťkrát a stretla sa s pozitívnymi reakciami tak detských ako dospelých divákov i filmových kritikov.

Slovenská premiéra ju čaká už 16. marca 2017. „Je to obrovské, ale naozaj, obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala. Úžasné je, že ide o cenu, ktorú udeľujú deti, je perfektné dostať cenu od detskej porooty,“ povedala rovno po ceremoniáli režisérka a scenáristka Iveta Grófová. Detská porota, ktorá je zložená z detí nie starších ako je samotné obecentsvo filmov sekcie Generation, sa vyjadrila o filme slovami: „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili“.



Snímka súťažila v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína a ďalšie. Sprevádzala ju početná delegácia vrátane detských hercov Vanessy Szamuhelovej, Matúša Bačišina, producentky Kataríny Krnáčovej, kameramanky Denisy Buranovej a spisovateľky Moniky Kompaníkovej. 

Predchádzajúci dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.  

Zlatý medveď z Berlinále 2017 opäť v portfóliu Film Europe Media Company

Berlinále 2017 má svojho víťaza – najvyššie ocenenie Zlatého medveďa získal film maďarskej režisérky Ildikó Enyedi Testről és lélekről (On Body and Soul).

“Kúpili sme tento film už v októbri 2016 – poznal som predchádzajúcu tvorbu tejto režisérky a prečítal som si scenár . Na Berlinále sme mali tentokrát iba jeden film a ako jediná distribučná spoločnosť sme mu od začiatku verili. Nie je to ľahké - a je to fakt veľký adrenalín - ale darí sa nám to už šiesty rok. Vyžaduje si to celoročnú prípravu a presnú analytiku. Súťažná sekcia Berlinále sa tentokrát na začiatku zdala byť slabšia, ale postupne sa vyrovnala. Cena pre Kaurismakiho film Toivon tuolla puolen (The Other Side of Hope) a hlavne pre film režisérky Daniely Vega Una mujer fantástica (Fantastic Woman) sú dôstojné a správne,"povedal Ivan Hronec z CEO Film Europe Media Company.

Osobne som veľmi rád, že sa tento rok Berlinále nezakončilo politickým gestom. Politický odkaz je dôležitý, ale nemal by prekryť kinematografickú kvalitu filmu. Filmový festival má byť o niečom neopakovateľnom, filmovo magickom a objavnom. Maďarská režisérka Ildikó Enyedi  a jej víťazný On Body and Soul je spravodlivo najlepším filmom Berlinále a ja mám ohromnú radosť, že tento film uvidia diváci Be2Can, ktorého 4. ročník bude prebiehať od 4. do 10. októbra 2017 v najlepších slovenských a českých kinách,“ doplnil Hronec.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:08