StoryEditor

Najočakávanejšie filmy, ktoré mieria do slovenských kín: Budú plné zombie, histórie, ale aj zábavy

24.01.2017, 23:01
Autor:
ipip
V našich kinách sa pripravuje v blízkej dobe niekoľko zaujímavých premiér filmov. Ponúkame vám tie najočakávanejšie z nich.
  • MASARYK

Premiéra od 23.3. 2017

O novej česko-slovenskej koprodukčnej snímke režiséra Júliusa Ševčíka MASARYK, venovanej jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka, sa začína hovoriť ako o „filme, ktorý žne úspechy skôr než sa dostal do kín“, informuje Garfield Film.

Jeho tvorcovia predstavujú oficiálny trailer filmu:

Na otázku: Aké ľudské posolstvo môže film Masaryk odovzdať dnešnému divákovi? – odpovedá režisér Julius Ševčík: „Že ideály sú krásne, no nie je žiadny med za ne bojovať. Je takmer ľahostajné, či sa film odohráva v dobe zápasu proti nemeckému expanzionizmu, alebo či by bol o nástupe komunizmu alebo iného ľubovoľného barbarstva proti pokroku, pravde a humanite. Hrdina, akokoľvek nedokonalý a trebárs i neúspešný, existuje v každej dobe, keď ide o veľa.“

Do slovenských kín snímka vstupuje 23. marca 2017, no Masaryk sa už teraz teší z prvých úspechov doma i v zahraničí. Najväčším domácim úspechom snímky je najviac nominací na výročnú cenu ČFTA Český lev 2016. Film bol nominovaný v 14tich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, scenára a réžie.

Garfield Film

​​V zahraničí názov snímky rezonuje v súvislosti s jej uvedením v hlavnom programe Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne. Masaryka uvedú 17. februára v svetovej premiére v prestížnej sekcii Berlinale Special, ktorá je venovaná mimoriadnym filmovým dielam a prináša pocty významným filmovým osobnostiam.

Film Masaryk bol premietaný v exkluzívnej limitovanej predpremiére v závere roka 2016 v bratislavskom kine Mladosť, kde sa tešil veľkému diváckemu zájmu. Výsledkom boli vypredané projekcie, nadšené reakcie divákov i prvé pozitívne hodnotenia filmových kritikov.

Herecké obsadenie

V titulnej úlohe Jana Masaryka sa predstavuje, v jednej zo svojich najlepších rolí v kariére, mimoriadny český herec Karel Roden. V ďalších úlohách uvidíme plejádu domácich hereckých osobností v roli skutočných historických postáv – Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneše, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa ako Emanuela Moravce.

V roli jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Ďalej hrajú Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Martin Hoffman. Vo filme Masaryk účinkuje i množstvo zahraničných hercov. Psychiatra Steina hrá nemecký herec a spisovateľ Hanns Zischler, jeden z hereckých predstaviteľov slávnej Spielbergovej drámy Mnichov.

Ďalší sa objavujú aj významné osobnosti dobovej politiky a kultúry – spisovateľku a Masarykovu neskoršiu snúbenicu Marciu Davenportovú stvárnila španielská herečka Arly Joverová (Blade, Muži, kteří nenávidí ženy), ministerského predsedu Chamberlaina hrá britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničních vecí Halifaxa Dermot Crowley, (Babel, seriály Luther, Raw), francúzskeho ministra Bonneta Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž ve stínu).

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentom filmu je Česká televize, RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podporili: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distribútorom filmu Masaryk v ČR je spoločnosť Bioscop, na Slovensku spoločnosť Garfield Film.

Vyšlo v spolupráci s Garfield Film.

  • RESIDENT EVIL

Premiéra od 26. 01. 2017

Posledná časť filmovej série priamo nadväzuje na predchádzajúci diel, uvádza itafilm.sk.  Adaptáciu videohry Resident Evil má na svedomí Paul W.S. Andreson. Producent filmu Jeremy Bolt si spomína na začiatky: „V roku 2002 som v Anglicku točil pár menších filmov, kým Paul leňošil vo svojom dome a mesiac len hral videohry. Z ničoho nič mi zavolal a povedal 'Hrám Resident Evil; musíme získať práva na sfilmovanie.´“

Itafilm.sk

​Odvtedy sa z Resident Evil stala najúspešnejšia filmová adaptácia videohry v dejinách. Prvých päť dielov zarobilo celosvetovo neuveriteľnú 1 miliardu dolárov a po prvom víkende v kinách boli vždy na čele rebríčka. Jeremy Bolt na margo tohto úspechu: „Myslím, že je to vďaka kombinácii akčného a hororového štýlu. Nie je to ani čistokrvný horor, ani čistokrvný zombie film, má v sebe aj fantazijné a sci-fi prvky. No keď pozeráte tieto filmy, nemusíte byť ani fanúšikom hernej série a dostanete niečo navyše - a síce postavu Alice.“

„Keď sme začínali, takýto obrovský úspech série sme vôbec nečakali,“ vraví Milla Jovovich, ktorá hrá hlavnú postavu Alice, „robili sme to hlavne kvôli tomu, že nás bavili videohry.“ V súčasných akčných filmoch sú síce hrdinovia najmä muži, no Milla Jovovich, verí, že práve jej postava je silnou ženskou hrdinkou, ktorá dokáže vyriešiť každú situáciu. „Myslím, že Alice inšpirovala mnoho mladých žien a dievčat, aby sa nebáli byť samy sebou a aby si išli za svojím."

Dej

Alice (Milla Jovovich) prežila kľúčový boj s nemŕtvymi a teraz sa vracia na miesto, kde všetko začalo. V podzemnom komplexe Hive v Raccoon City zhromažďuje spoločnosť Umbrella Corporation všetky svoje sily a chystá finálny útok proti posledným preživším. V poslednej kapitole sa Alice vracia do zdroja nákazy - Raccoon City - kde sa bude snažiť vírus raz a navždy zastaviť.

Po drvivej porážke vo Washingtone D.C. má poslednú šancu zachrániť ľudstvo pred finálnym úderom Umbrella Corporation. Po príchode do Raccoon City, Alice príde do kontaktu s novou skupinou posledných bojovníkov, ktorí odolávajú zombie apokalypse. Medzi nimi je aj stará známa Claire (Ali Larter): „Claire havarovala a stala sa súčasťou tejto možno poslednej skupinky preživších. Zrazu sa však objaví Alice a Claire nemôže uveriť, že sa opäť stretli.“ Na opačnej strane stojí zloduch Wesker, ktorého stvárňuje Shawn Roberts.

„Vždy si nájde spôsob, ako kontrolovať svet, stále sa snaží vyhubiť ľudstvo. Keďže všade okolo neho je chaos, musí byť stále vyrovnaný, pokojný a vedieť, čo robí,“ charakterizuje svoju postavu Roberts. Ďalším zloduchom vo filme je Dr. Isaacs (Iain Glen), ktorý sa naposledy objavil v Residel Evil: Zánik. Teraz musí bojovať s Alice, ktorá chce zastaviť diabolské plány Umbrella Corporation. "Isaacs je šialený egomaniak, ktorý chce ovládnuť celú Zem. Alice je jeho najlepším výtvorom, no jeho plán sa napokon obráti proti nemu, lebo Alice má v sebe aj dobro a chce zvrátiť situáciu,“ popisuje motivácie Glen.

Dr. Isaacs bol populárnym zloduchom naprieč celou sériou a Glen vysvetľuje, prečo. „Milujeme dobre napísaných zloduchov. Isaacs má všetko pod kontrolou a je celkom chytrý - no zároveň diabolský.“

Okrem známych tvárí sa vo filme stretneme aj s nováčikmi

Ako členovia Clairinej bandy sa predstavia Eoin Macken (Doc), Fraser James (Razor), Kubánec William Levy (Christian) či austrálska herečka Ruby Rose ako Abigail.

Jeremy Bolt rozdelil film do troch častí

„Tou prvou je zničený Washington D.C., kde sa zdá, že Alice je posledným človekom na Zemi. Druhou je v podstate 'road movie,' kedy vidíme Alice na ceste do Raccoon City. Cestou prichádza do kontaktu s Dr. Isaacsom, s kopou nemŕtvych a tiež s vojakmi Umbrella Corporation. A v poslednej sekvencii sme vo vnútri Úľa, kde do popredia vystúpia rôzne sci-fi prvky.“

Architekt filmu Edward Thomas vraví, že dizajn filmu bol inšpirovaný najmä pôvodnou videohrou. Pri návrate Alice do Raccoon City musel spolu so svojim tímom opäť vyrobiť ikonické prostredia z prvého filmu z roku 2002. Navyše, nakrúcanie v Juhoafrickej republike ponúkalo unikátne lokácie na zobrazenie post apokalyptického sveta. „Vo filme máme veľkolepé exteriéry vrátane budovy Ponte v Johannesburgu. Je to pozoruhodná stavba,“ dodáva Thomas.

Nebol by to Resident Evil bez obrovského množstva zombie

Séria je známa tým, že obsahuje jedny z najdesivejších a najoriginálnejších zombie na filmovom plátne. Pre Resident Evil: Posledná kapitola, vytvoril Clinton Aiden-Smith so svojim tímom vyše 1 500 rôznych zombie masiek. „Paul chcel v tomto filme ukázať nový typ zombie. Mali vyzerať, že už sú mŕtvi dlhšie. Okrem nich sme vytvorili aj ďalšie monštrá, napríklad 'J'avo zombie,' z poslednej hry Resident Evil. Pri jeho tvorbe sme museli skombinovať viacero prvkov - špeciálny oblek, protetiku, práce na zuboch a podobne.“

Granh Hulley má na starosti kaskadérov a kaskadérske kúsky. „Nechceli sme sa stále opakovať, tak sme do filmu pridali viac skutočnej akcie a menej CGI a vizuálnych efektov. Verím, že teraz to celé pôsobí realistickejšie.“ „Chceli sme, aby Milline boje mali realistický náboj a nevyzerali zakaždým rovnako. Pridali sme preto zopár iných prvkov, aby každý zo súbojov bol niečím výnimočný. Veríme, že každý záber by mal byť z polovice skutočný a zvyšná polovica môže byť vyrobená postprodukčne,“ hovorí producent Jeremy Bolt.

Producent Jeremy Bolt vraví: „Fanúšikovia môžu čakať Alice, ktorá je zraniteľnejšia, ľudskejšia, kým svet je čoraz viac zúfalý a zmätený. Postavy sú na konci ich púte, vďaka čomu máme pocit, že ľudstvo boj s vírusom a Umbrella Corporation prehrá". Herec Eoin Macken verí, že posledná časť filmovej série bude epická vďaka silnému scenáru.

„Spája v sebe vlákna zo všetkých častí a tempo sa nezastaví. Film je prešpikovaný akciou a potom príde veľkolepé finále, kedy sa dozvieme odpovede na všetky otázky. Postava Alice je úžasne napísaná. Myslím, že fanúšikovia budú tento film milovať, lebo je v ňom všetko, čo sme vždy chceli urobiť, ale až doteraz sme nemali šancu,“ dodáva Jovovich. Ona a jej postava Alice sa už stali ikonami v žánri akčného sci-fi.

Z Alice silná bojovníčka: 'Som, kto som a ak sa vám to nepáči,choďte do pekla!´

„Nakrúcať poslednú časť bolo skutočne skvelé. Vrátili sme sa späť na začiatok, kde to všetko začalo - do Úľu - ale teraz to vidíme v úplne inom svetle. Myslím, že to bude zážitok aj pre fanúšikov, lebo konečne budú mať zodpovedané otázky ešte z prvej časti,“ vraví predstaviteľka Alice. Alice za tie roky prešla vývojom.

„Z Alice sa stala silná bojovníčka. V predošlých filmoch sa hľadala, nikdy si nebola istá, kým je, ale teraz už nič nespochybňuje a jej filozofia je 'Som, kto som a ak sa vám to nepáči, choďte do pekla!´ To sa mi na nej veľmi páči, lebo si myslím, že je dôležité byť spokojný a vyrovnaný s tým, kto ste.“ Ali Larter vraví: „Sme ako rodina - keď robíte film, so všetkými ste si strašne blízky, no potom to skončí a každý sa vráti späť k svojmu životu. Ale vždy, keď sa opäť zídeme, je to akoby neprešiel žiaden čas. Ale prešiel - ja mám už dve deti, Milla má tiež svoje deti. Všetci sme spolu vyrástli a to je neuveriteľné.“ Jovovich dodáva: „Bude náročné povedať zbohom tejto sérii.“

Vyšlo v spolupráci s: ITAFILM

  • DIVOKÉ VLNY 2

Premiéra: 26.01.2017

Veľká jazda pokračuje! Surfisti vo frakoch sú späť! Tučniaky už zase menia zavedené pravidlá, venujú sa surfovaniu a trávia čas na pláži, uvádza BontonfilmMožno nie úplne všetci, ale celkom iste mladý tučniak Cody, ktorý sa vo filme Divoké vlny stal prekvapivým šampiónom v surfovaní, sa teraz vracia v novej animovanej komédii Divoké vlny 2. A zase vo veľkom štýle - na surfe!

Je to jeden z tých neuveriteľných príbehov, ktorý musel byť sfilmovaný. Mladý tučniak Cody Maverick dal zbohom ľadovým planinám domova a vydal sa na exotický ostrov Pin-Gui, aby sa pred davmi fanúšikov a objektívmi kamier zúčastnil surfového šampionátu. Bola z toho veľká sláva, Cody našiel sám seba a tiež kamarátov.

Všetci sa teraz vracajú v novom dobrodružstve plnom veľkých divokých vĺn a surferskej zábavy. Cody, surfujúce kura Joe a plavčíčka Lani sa dajú dokopy s partiou piatich surfistov, ktorí sú silní machri a vyhľadávajú vo vlnách len ten najtvrdší adrenalín. Táto veľká päťka vezme Codyho a jeho kamarátov na cestu na to najlegendárnejšie surferske miesto na Zemi, do surferského raja, kde sú vlny naozaj divoké.

Bontonfilm

Animovaná komédia Divoké vlny zožala v roku 2007 veľký úspech a bola nominovaná na Oscara

Jej pokračovanie prichádza do kín po desiatich rokoch. Nebolo by tučniakom na pláži príliš horúco? Nie tak úplne. Sú druhy tučniakov, ktoré hniezdia pozdĺž južných brehov Austrálie a pozdĺž západného pobrežia Južnej Ameriky. Nehovoriac o tučniakovi galapágskom, ktorý žije na rovníku. Nemá Cody okolo očí prehnane extravagantný chochol? Nie, pretože Cody je tučniak skalný a tí takto jednoducho vyzerajú.

Vyšlo v spolupráci s: Bontonfilm 

01 - Modified: 2017-01-23 12:03:28 - Feat.: 0 - Title: Divácky fenomén Všetko alebo nič, spôsobil ošiaľ. Za pár dní pokoril magickú hranicu v sledovanosti 02 - Modified: 2017-01-24 09:45:49 - Feat.: 0 - Title: Ak vás nadchol štýl hipsterov, tieto nadčasové podniky by ste určite nemali minúť
01 - Modified: 2024-04-05 07:56:44 - Feat.: - Title: Čo sledovať v apríli na Disney+? Okrem animákov ponúkne príbeh legendárnej kapely, dávku anime aj cestovanie časom skrz hudbu 02 - Modified: 2024-03-06 14:21:45 - Feat.: - Title: Čo sledovať na Disney+ v marci. Tešiť sa môžeš na megakoncert Taylor Swift aj návrat legendárnych X-Menov 03 - Modified: 2024-02-29 14:09:36 - Feat.: - Title: Návraty najočakávanejších seriálov. Vieme, kedy sa dočkáš nových častí Emily in Paris, The Last of Us či Stranger Things 04 - Modified: 2024-01-04 10:01:12 - Feat.: - Title: Čo sledovať na Disney+ v januári? Čaká nás krvavý seriál od Marvelu, epické sci-fi dobrodružstvo aj noví Simpsonovci 05 - Modified: 2023-12-06 08:00:00 - Feat.: - Title: Čo sledovať v decembri na Disney+? Tešiť sa môžeš na návrat Simpsonovcov, Indiana Jonesa aj animovaný seriál od Marvelu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:15