StoryEditor

Posaďte sa a vychutnajte si koniec sveta

15.01.2017, 10:19

Zimné večery sú ideálne na uvelebenie sa v teple domova a sledovanie televízie. Predstavte si, že by ste o toto všetko v jednom okamihu prišli a náš svet by sa začal rútiť do záhuby. Podobnú apokalypsu opisuje rakúsky spisovateľ Marc Elsberg vo svojom románe Blackout, ktorý na Slovensko prinieslo vydavateľstvo Zelený Kocúr.

A bola tma...
Elsberg sa vo svojom apokalyptickom románe rozhodol odpojiť Európu od elektrickej energie v zimných mesiacoch. Výpadky začnú vo viacerých krajinách a napokon sú také masívne, že tma a chlad zachvátia celú Európu. Najskôr sa všetci upokojujú tým, že ide o klasický výpadok a čoskoro bude všetko v poriadku.

V centrálach veľkých energetických spoločností však odborníci zisťujú, že to také jednoduché nebude. Obrovský výpadok totiž nie je dielom náhody, ale ide o cielený teroristický útok. So šokujúcim odhalením príde taliansky informatik Piero Manzano, ktorého na úvod nechce nikto počúvať. Už čoskoro však zodpovední zistia, že Európu v skutočnosti odpojila organizovaná skupina teroristov.

A bol chaos...
To, čo vyzeralo ako nevinný výpadok prúdu, začína prerastať do chaosu a beznádeje. Nesvieti svetlo, netečie voda, bankomaty nevydávajú peniaze, obchody sú zatvorené a potraviny sa začínajú kaziť. Stačí pár dní a začína nemilosrdný boj o prežitie. Počty obetí, ktoré sa na začiatku rátali na desiatky, sa teraz počítajú v tisícoch. Atómové elektrárne v celej Európe začínajú kolabovať, pretože im nefunguje chladenie reaktorov. Hrozí jadrová apokalypsa.

Špeciálne bezpečnostné tímy a aj Manzano pátrajú po útočníkoch. Nechýbajú dramatické naháňačky, streľba a boj o život. Elsberg napísal poctivý thriller, ktorý zhltnete aj napriek tomu, že má 500 strán.

A na záver otázka
Elsberg síce nedosahuje kvality Cormaca McCarthyho a jeho apokalyptickej Cesty alebo Slepoty Josého Saramaga. Jeho kniha sa však dá prirovnať k románu One second after (Sekunda po) od Williama Forstchena. Ten namiesto Európy o elektrinu pripravil USA. Elsberg podobne ako jeho americký kolega ponúka poctivý thriller plný akcie. Jednoducho knihu, ktorú tak ľahko neodložíte, čo môže potvrdiť viac ako milión čitateľov, ktorí si už Blackout kúpili. Zásadná otázka, ktorá bude po prečítaní knihy hrýzť čitateľa, je: Ako dlho by ste prežili bez elektriny?

PS: Elsberg sa nevyhol ani Slovensku. Samozrejme, že v rámci európskeho chaosu nezabudol ani na našu krajinu. Zo zmienky o Slovensku však nadšení nebudete. K tomu, ako nás vidí, sa však musíte prečítať.

Blackout

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:40