StoryEditor

Majiteľ McDonaldu začal ako predavač. Skutočné fakty o životopisnom filme Zakladateľ

11.01.2017, 23:01
Autor:
ipip
Tento mesiac, 19.1. príde do kín film Zakladateľ (The Founder) s Michaelom Keatonom v hlavnej úlohe. Skutočný príbeh muža a stelesnenie amerického sna.

Ray Kroc začal s minimálnou objednávkou, dnes je z toho impérium, do ktorého dnes patrí neuveriteľných 35 tisíc pobočiek po celom svete. V roku 1954 dostal objednávku na šesť mixérov na výrobu obľúbených mliečnych šejkov, uvádza historyvsholywood.

Tá prišla práve od bratov McDonaldovcov, ktorí v tom čase prevádzkovali malú reštauráciu rýchleho občerstvenia v južnej Kalifornii, kam zásielka smerovala.

1. Kroc sa stretol počas 1. svetovej vojny s Disneym, obaja klamali, aby sa tam dostali

Áno. Narodil sa 5. októbra 1902, Ray Kroc klamal o svojom veku, aby slúžil v prvej svetovej vojne ako vodič sanitky Červeného kríža. Začal výcvik v roku 1917. Keď mal iba 15 rokov bol poslaný v roku 1918 do Francúzska. Hoci to nie je ukázané vo filme, skutočný Ray Kroc sa stretol s Waltom Disneym počas školenia pre Červený kríž. Disney tiež klamal o svojom veku. Obaja slúžili v ambulancii.

2. Kroc sa ako prvý spojil s bratmi McDonaldovcami, keď bol ešte predavačom mixérov

Bratia, ktorí vlastnili reťazec malých reštaurácií, založený v San Bernardine v Kalifornii, sa stali klientom Kroca v roku 1954. To bol rok v ktorom kúpili od neho niekoľko mixérov. „Bol to malý chlapík s výrazným hlasom," spomína Richard McDonald.

"Prišiel a povedal: Moje meno je Ray Kroc. Môj brat a ja sme ním boli ohromení. Bol to veľmi agresívny človek. To je typ predá čokoľvek."

3. Čo priťahovalo Ray Kroc do McDonaldu?

Na prvej návšteve v roku 1954, bol Kroc unesený nízkymi cenami a efektívnosťou prevádzky reštaurácie, ktorej vlastníkmi boli vtedy bratia Richard a Maurice McDonald. Najmä Kroc bol ohromený, ako rýchlo dokázala reštaurácia plniť objednávky zákazníka. To bolo čiastočne spôsobené tým, že sa sústredili len na niekoľko položiek (hamburgery, hranolky a nápoje) a mali reťaz zamestnancov, ktorí pracujú spoločne na príprave každej objednávky.

"V tých dňoch, nemal v okolitých podnikoch nikto taký počet mixérov, oni mali až osem," spomína Kroc. "Tak som sa tam šiel pozrieť a bol som v šoku. Hamburgery za pätnásť centov, hranolky za desať centov a mliečne koktaily za dvadsať centov a to bola v podstate celá ponuka. Povedal som si: To je pre mňa."

4. Ray Kroc začínal v McDonalds ako agent s minimálnym ziskom

Rovnako ako vo filme Founder, Kroc navrhol, že bude pracovať ak ich agent, výmenou za nízky zisk. V pozícii vymenil Billa Tanseyho, ktorý prácu ukončil z dôvodu zdravotných problémov. V roku 1955, Kroc založil Franchise Reality Corporation (predchodca McDonald Corporation), ktorá pomohla uľahčiť expanziu.

Flickr

​Je potrebné poznamenať, že práve spoločnosť Franchise je zodpovedná za vytvorenie niektorých z najznámejších položiek v menu McDonald, vrátane Egg McMuffin, Big Macu a Filet-O-Fish.

5. Fakt, že Kroc prevzal McDonald skutočne prispelo k zhoršeniu jeho manželstva

Áno. Avšak, v skutočnosti bola pravda taká, že problémy boli v manželstve už predtým ako prevzal spoločnosť. On a jeho manželka Ethel sa rozviedli v roku 1961.

6. Aký starý bol Ray Kroc, keď McDonald začal zožínať úspechy?

Kroc mal 52 rokov. Mnohí si ho doberali, že v tomto veku zožal bleskový úspech, Kroc ale pripomínal, že k tomuto bodu viedla veľmi dlhá cesta. "Okamžitý úspech je dobrý, ale 30 rokov je veľmi, veľmi dlhá doba."

7. Pred McDonaldom Kroc pracoval ako pianista, predavač a predavač mixérov

8. Ray Kroc naozaj robil všetku prácu, zatiaľ čo bratia len vyberali zisky

Ray sa nevedel dočkať, až uvidí reštaurácie expandovať, urobil tak narýchlo dohodu s bratmi. Rovnako ako vo filme, Ray sa stretol s Harrym Sonnebornom, finančným odborníkom, ktorý mu ukázal iný spôsob zarábaní peňazí mimo dohody.

Šlo o vytvorenie realitnej spoločnosti, ktorá by skúpila pozemky, na ktorých budú umiestnené všetky reštaurácie McDonald. Kroc použil Franchise na realizáciu plánu.

9. Kto je oficiálnym zakladateľom spoločnosti?

Po celé roky, McDonald oslavoval Deň zakladateľa a dodržiavali pri tom meno "zakladateľ Ray Kroc." Avšak, v roku 1991, sa spoločnosť rozhodla uctiť si aj bratov McDonaldovcov.

Flickr

"Sú zakladatelia. Založili koncept," povedal Fred Turner, senior predseda McDonaldu. "Ray Kroc ale založil spoločnosť, ktorá vyvinula tento koncept do najväčšej organizácie stravovacích služieb vo svete".

01 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Fascinoval ho rasizmus. Černošský pianista sa dostal k členom KKK, skončilo to však priam neuveriteľne 02 - Modified: 2023-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Autorka Katarína Benková: K napísaniu knihy ju inšpiroval vlastný život, ktorý jej nadelil jednu ranu za druhou 03 - Modified: 2023-11-18 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Animák, ktorý navždy zmenil kinematografiu. Pred 95 rokmi mal premiéru revolučný a ikonický film s Mickey Mousom 04 - Modified: 2023-10-20 12:06:55 - Feat.: - Title: Skutočný príbeh Mirky: Pred rokom prišla diagnóza, ktorá jej zmenila život 05 - Modified: 2023-09-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Spoveď čitateľky Eriky (38): Mám 15 rokov manžela, no 18 rokov toho istého milenca
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 21:22