Poster k dokumentu A Livin Space o kretívnej tvorbe vo Watermill Center v New Yorku.Pavleye Art and Culture
StoryEditor

Film o slávnom režisérovi v svetovej premiére na Slovensku

27.11.2016, 09:15
Autor:
apnapn
V Bratislave premietnu dokument A Living Space o kráľovi divadelnej avantgardy Robertovi Wilsonovi.

Predstavte si miesto, kde sú umelecké diela veľkej hodnoty len tak rozosiate po záhrade či vystavené v izbách domu. Môžete si ich poprezerať detailne zo všetkých strán, môžete sa ich dotknúť, môžete pri nich presedieť hodiny. "Nezatváram umenie do sklených vitrín," hovorí majiteľ tohto netradičného kúsku New Yorku.

A nie je ním nich iný ako svetoznámy divadelný režisér a multitalentový umelec Robert Wilson. To kúzelné miesto sa volá Watermill Centre a tvorí už roky akúsi oázu, v ktorej jej zakladateľ združuje najrozmanitejších umelcov z celého sveta.

​Výtvarníci, tanečníci, grafici, spisovatelia a mnohí iní v ňom nielen tvoria, ale spoločne bývajú, budujú komunitné prostredie, pestujú zeleninu a ovocie, varia, perú, zabávajú sa, snívajú... jednoducho žijú. A do tohto fascinujúceho miesta môžete teraz nahliadnuť aj vy.

Slávny Robert Wilson pred dvoma rokmi zavítal aj na Slovensko (okrem výstavy svojich diel režíroval na doskách SND aj predstavenie 1914, rozhovor s ním si prečítajte TU). Vtedy sa okrem iných stretol aj s mladým talentovaným českým režisérom Jakubom Jahnom a pozval ho k sebe do Watermill Center. Spolu s kameramanom v ňom strávil 50 dní, počas ktorých neúnavne nakrúcali. A vznikol doslova snový dokument o tomto mieste.

Nemá klasickú dejovú líniu a tvoria ho v podstate navzájom poprelínané výpovede obyvateľov Watermillu a samotného Roberta Wilsona. To všetko doplnené krásnou kamerou (Trailer si pozrite TU). "Postprodukcia trvala dlhé dva roky, kým sa tvorcovia prehrýzli tým množstvo nasnímaného materiálu," vysvetľuje Jozef Pavleye z agentúry Pavleye Art and Culture, ktorá v spolupráci s J&T Bankou prináša dokument na Slovensko.

V exkluzívnej svetovej premiére ho uvedie v pondelok 28. novembra o 19.00 hodine v historickej budove Slovenské národné divadlo. "Uvažujeme tiež, že by sme neskôr film A Living Space posunuli aj do distribučnej siete do kín pre náročnejšieho diváka," vysvetľuje Pavleye, ktorého agentúra na Slovensko dotiahla napríklad aj známeho svetového fotografa Davida LaChapella (rozhovor s ním si prečítajte TU).

Dokument mapuje proces tvorby vo Watermill Centre v New Yorku, odhaľuje zákulisie tvorby kreatívneho sveta v inkubátore pre umelcov Watermill Center. Robert Wilson na jednom mieste každý rok zhromažďuje takmer stovku mladých umelcov z celého sveta a dáva im príležitosť spolupracovať s mnohými svetovými osobnosťami z umeleckého sveta, ako je Jim Jarmusch, Coco Rosie, Philip Glass a Daniel Liebeskind a mnohí ďalší.

Slávny divadelný režisér Robert Wilson vo svojom komplexe Watermil Centre združuje stovky umelcov a umeleckých diel v neopakovateľnej atmosfére. S mnohými spolupracuje aj na vlastných projektoch a performance. Slávny divadelný režisér Robert Wilson vo svojom komplexe Watermil Centre združuje stovky umelcov a umeleckých diel v neopakovateľnej atmosfére. S mnohými spolupracuje aj na vlastných projektoch a performance. Pavleye Art and Culture

​Robert Wilson je americký experimentálny divadelný režisér a dramatik, ktorého svetové médiá označujú ako najpopulárnejšieho avantgardného divadelného umelca. V priebehu svojej rozsiahlej kariéry  pracoval ako choreograf, umelec, maliar, sochár, video umelec a zvukový a svetelný dizajnér.

Vytvára výnimočné spolupráce s poprednými umelcami našej doby, spisovateľmi a hudobníkmi, ktoré fascinujú divákov po celom svete. Medzi jeho najznámejšie spolupráce s umelcami patrí kooperácia s  Philipom Glassom na projekte Einstein on the Beach a s mnohými ďalšími umelcami vrátane Heinera Müllera, Michail Baryšnikov, Darryl Pinckney či Lady Gaga.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 18:38