StoryEditor

Idol žien nevie hrať. Presvedčí vás o tom novinka v našich kinách

26.10.2016, 00:00

Úspešný hororový režisér Alexandre Aja má síce prezývku "francúzsky mäsiar", ale novinkou našich kín Deviaty život Louisa Draxa spravil skôr krok k telenovelám. Môže zato jednak autorka predlohy Liz Jensenová, jednak idol žien Jamie Dornan v hlavnej úlohe, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Niekto to už musí povedať nahlas, hoci bude ukameňovaný. Jamie Dornan nevie hrať. Presnejšie povedané, hrá všetko s rovnakým výrazom. Bohatého trénera zvráteného sexu v erotickej ságe Päťdesiat odtieňov sivej, výsadkára Jana Kubiša v Operácii Anthropoid aj psychológa, ktorý podľahne zvodnej matke svojho malého pacienta v Deviatom živote Louisa Draxa.

Dospelé mátohy
O čo prirodzenejšie vo filme vystupuje Aiden Longworth ako deväťročný hrdina s originálnou diagnózou - pravidelne rok čo rok vyložene zázrakom prežije svoju  smrť - o to mátožnejšie prechádzajú historkou s nádychom duchárčiny všetci dospelí.

Krvavý pôrod, pád lustra do postieľky, zásah elektrinou. Detský hlások opisuje sériu ťažkých katastrof s vecným až pobaveným nadhľadom a dokonca s istou pýchou na punc výnimočnosti.

Nuda v plášti
Nehody vyústia do mocnej záchrannej akcie v mori pod útesmi, zatiaľ čo Dornanov hrdina, ktorý za okamih dostane chlapca v kóme do svojej starostlivosti, má odbornú prednášku. A nudí, ako v civile, tak v bielom plášti. Ak herec práve nemá v ruke pokarhania, jeho charizma sa blíži k bodu mrazu.

Zo spomienok chlapca, ktorý svoje vedomie prepojí s lekárovým, sa postupne odhaľujú útržky zo sedenia vtipne premúdrelého "narušeného" dieťaťa u psychiatra ako aj napätie medzi chlapcovými rodičmi. Medzitým sa Dornanov doktor nechá očariť pacientovou krehkou matkou, ktorej verzii verí už snáď len on sám - a tak na plátne prepukne akože vášeň v podaní dvoch hereckých manekýnov.

Béčkový démon
Alexandre Aja je režisér, ktorý má strašiť. Avšak démon, s ktorým sa chlapec rozpráva, vyzerá skôr smiešne, ako machom obrastený béčkový zombie. A historka naznačujúca, že všetko bude inak a pôjde úplne mimo zdravý rozum, vedie majstra hrôzy k inému žánru. Z trileru sa rodí plačlivá melodráma o citovom vydieraní.

Až vo finále prídu prvky detektívky, ktorú však divák s mozgom dávno vylúštil. Dielo skazy dokončia vysvetľujúce dodatky, v ktorých už slzy tečú prúdom. Na priemernej známke drží Deviaty život Louisa Draxa len čaro detskej fantázie. Ale Dornan skôr než do filmovej ordinácie patrí do Ordinácie.

01 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 02 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:05