StoryEditor

Ako to dopadne, keď sa k hrobárovi nasťahuje blondína v lodičkách? Pozrite si novú českú komédiu

24.10.2016, 00:00

Ťažko povedať, kto nesie hlavnú vinu na tom, že film Bezva ženská na krku predstiera, že je ďalším dielom zo série Slnko, seno, ... Pod scenárom sú totiž podpísaní až traja autori, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Bezva ženská na krku, ktorá sa od štvrtku premieta v našich kinách, hrá v zápolení romantických komédií ledva okresnú ligu. Pritom s ňou pomáhal režisér Jiří Vejdělek, ktorého film Ženy v pokušení sa stále drží v prvej lige žánru.

​V snímke Bezva ženská na krku ide o príbeh ohrdnutej manželky, ktorej muž si našiel mladšiu náhradníčku. Takže sa poradí s kamarátkami lesbami, opráši nepoužitý diplom a začne od nuly ako učiteľka na dedine. Že medzi vľúdnych vidlákov v gumákoch pricupitá v lodičkách a život jej zmení jej domáci, urastený hrobár skrývajúci pod drsnosťou široké srdce a hlboké vzdelanie, je klišé ako hrom. Dalo sa však naplniť originálnymi situáciami. Lenže každý ďalší výjav prináša len prevzaté motívy, počnúc súbojom pohlaví o hygienu a končiac trampotami so zásobovaním.

Dopyt a ponuka
Dôvod, prečo sa film hrá na cituplnú mravnú verziu série Slnko, seno, ..., je jasný: divácky dopyt. Lenže hrubý humor originálnych filmov nahradil humor skoro nulový. Od úvodnej piesne ako z reklamy cez laškovanie medzi bielizňovými šnúrami až po nablýskané sponzorské výrobky snímka pripomína umelohmotnú maketu hrdej nositeľky titulu Dedina roka, v ktorej sa postavy pohybujú po vyznačených trasách.

O herectve sa skoro nedá hovoriť. Petra Klinčeková v titulnej úlohe má naozaj veľmi pekné nohy, ktoré aj ukazuje, kde sa dá - réžia ich využíva ako hlavný vyjadrovací prostriedok hrdinky. Isté kúzlo - kým mu príbeh dovolí nosiť masku frfloša - si drží Ondřej Vetchý čoby hrobár znalý francúzskej poézie. Závan prirodzenosti obstarávajú školáci. A ďalej radšej mlčať.

Na dedine dobre
Ľúbezný kolorit sa ešte dá pochopiť, bezstarostnosť už menej. Pálenie čarodejníc sa odohráva medzi jesennými balíkmi slamy v rytme čardáša, história hrobárovej rodiny si pestuje nádych telenovely s otáznikmi v čase i logike, do deja zoskrutkovaná výplň typu darcovstvo spermií, školský inšpektor či partizánska vojna o miestne jednotriedky - to všetko len stupňuje úmornú snahu Bezva ženskej na krku.

Kuriózne je, ako film opakuje väčšinovú krivku obdobných českých noviniek. Začína krotko až neškodne niekde pri priemernej známke. A postupne klesá až k sebaparódii vo finále.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:55