StoryEditor

Otec rokenrolu vydáva nový album. Po 40 rokoch

20.10.2016, 19:00

Rokenrolová legenda, spevák, skladateľ a gitarista Chuck Berry, ktorý v utorok oslávil 90. narodeniny, vyhlásil, že na budúci rok chystá album s názvom Chuck. Naposledy vydal spevák platňu Rock It v roku 1979, píšu lidovky.cz.

Spevák neoznámil o albume žiadne ďalšie podrobnosti, iba uviedol, že vyjde v spoločnosti Dualtone z Nashvillu, u ktorej vydal už predchádzajúcu platňu. Na túto dosku má nový album, zložený z pôvodných Berryho skladieb, priamo nadviazať.

Vplyv bez hraníc
Na hudbe Chucka Berryho vyrástli The Beatles i Rolling Stones. Legenda sa na pódiách pohybuje už šesťdesiat rokov. Berryho tvorba vychádza z rýchleho blues a z country music a je podobne explozívna ako jeho život, ktorý zahŕňa aj záznamy v trestnom registri. Hudobníkove preslávené gitarové sóla mali vplyv na neskorší rozvoj rockovej hudby. Krátke, rýchle, po sebe nasledujúce gitarové riffy, ktoré pri hre používal, zmenili dovtedy platné zákonitosti hudobnej rytmiky. Takisto sa jeho koncertná kroková variácia, známa ako kačací pochod, stala gitaristami dodnes napodobňovanou legendou. Najslávnejšie songy Chucka Berryho - Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, Rock And Roll Music - patria dnes k najväčšej klasike rokenrolového žánru.

Pre manželku
Nadchádzajúci album spevák už teraz venoval svojej manželke Thelmette, s ktorou ho spája 58 rokov spoločného života. "Táto nahrávka je venovaná mojej milovanej Toddy. Miláčik, starnem! Pracoval som na tomto albume dlho a teraz to môžem konečne zavesiť na klinec,“ píše spevák vo vyhlásení.

Na albume sa tiež podieľajú Berryho deti - syn Charles Berry Jr a dcéra Ingrid. Jeden potomok hrá na platni na gitaru, druhý na harmoniku.

Z pódia za mreže
Chuck Berry sa narodil 18. októbra 1926 v St. Louis a už ako chlapec sa nadchol pre hudbu čiernych bluesmanov a naučil sa hrať na gitaru. Už v roku 1944 prišiel prvý konflikt so zákonom, keď ho s dvoma kumpánmi odsúdili na desať rokov za ozbrojenú lúpež. Vo väzení si odsedel necelé štyri roky.

Potom sa oženil, začal pracovať v automobilke, vyučil sa za kaderníka a tiež fotografoval. Hudba ho však priťahovala najviac. Preslávené vydavateľstvo Chess Records vydalo v roku 1955 jeho prvý megahit Maybellene. Nasledovali ďalšie, v ktorých Berry dokázal majstrovsky prepojiť prvky černošského blues s belošským country a vytvoriť svoj vlastný, originálny zvuk.

So slávou sa dostavili aj ďalšie problémy so zákonom. V januári 1962 ho odsúdili do väzenia na tri roky za nelegálny prevoz štrnásťročného dievčaťa cez hranice, údajne s úmyslom ju pohlavne zneužiť. Odsedel si rok a pol, z väzenia vyšiel v roku 1963, aby zistil, že je veľmi slávny. Jeho hity totiž preberali The Beatles, Rolling Stones a ďalšie populárne kapely. Sám vydal 30 profilových dosiek a množstvo kompilácií.V roku 1985 dostal cenu Grammy za celoživotný prínos a bol uvedený do rokenrolovej siene slávy. O dva roky neskôr vydal autobiografiu a od toho istého roku má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:07