Miro Žbirka v rámci česko-slovenského turné Road to Abbey Road na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 20. septembra 2016.Andrej Galica/TASR
StoryEditor

Meky Žbirka ukázal Bratislave svoj Londýn. Na pódiu po rokoch privítal aj Mariku Gombitovú

21.09.2016, 11:30
Autor:
TASRTASR

Nič lepšie ako Road to Abbey Road nemohol vymyslieť Miroslav Žbirka ako názov pre svoje koncertné turné, ktoré po dvoch českých vystúpeniach v Prahe 16. a v Ostrave 18. septembra zavítalo aj do jeho rodnej Bratislavy.

Do posledného miesta zaplnený Zimný štadión Ondreja Nepelu sa v utorok večer na dve hodiny vybral s Mekym a jeho hosťami do Londýna, aby ochutnal atmosféru londýnskeho štúdia Abbey Road, kde Žbirka nahrával svoj najnovší album s názvom Miro a kde nahrávali všetky albumy aj The Beatles.

Žbirka vystupuje na turné s medzinárodnou kapelou, ktorú tvoria českí hudobníci Jan Horáček, Jan Ponocný, Karel Heřman, Aleš Zenkl, anglickú časť producent zo štúdia Abbey Road Rob Cass, gitarista Pearse MacIntyre, bubeník Blair Cunningham a textár Pete Brown, spolupracovník skupiny Cream.Ženskú časť súboru tvoria speváčky Martha, Magdaléna Šalamounová a po dlhom čase i Marika Gombitová. Tá dostala standing ovation už po príchode na pódium.

Na úvod Žbirka vybral skladbu Roky a dni z rovnomenného albumu, ktorý vyšiel v roku 1983, ďalšími boli Možno sa ti zdá, Dr. Jekyll a Mr. Hyde a zmes skladieb Katka a Prvá.

Na pódium prišla prvá hostka, speváčka Magdaléna Šalamounová a spolu zaspievali Tento song z albumu Empatia. Žbirka pokračoval skladbou All My Days z najnovšieho albumu Miro, ďalšími boli Denisa, Len s ňou, Fair Play z rovnomenného filmu a Poraď si sám.

Anglická časť sprievodnej kapely si prišla na svoje pri trojici piesní od The Beatles. Druhým hosťom na pódiu bol básnik, spevák a textár Pete Brown, ktorý získal prestíž ako textár hitov skupiny Cream, úspešnej v druhej polovici 60. rokov. Pete napísal pre Mekyho anglické texty na album Miro. Zaspieval dve piesne skupiny Cream, White Room a Sunshine of Your Love, obe z roku 1968.

Po Balade o poľných vtákoch pozval Žbirka na pódium speváčku Marthu a spolu odspievali hit Čo bolí, to prebolí z Modrého albumu. Ďalšími boli aktuálna Prišla z Londýna, Múr našich lások a jeden z jeho prvých hitov Zažni.

Následne na pódium prišla Marika Gombitová. Už pri príchode dostala mohutné standing ovation. Spolu zaspievali duetá Nespáľme to krásne v nás a V slepých uličkách. Gombitová sama pridala aj vlastnú pieseň Koloseum. Do finále vybral Žbirka skladby Biely kvet a "Hey Jude od The Beatles, počas ktorej predstavil členov rozšírenej kapely.

Bratislava si vytlieskala prídavok v podobe Atlantídy, hitu Mám rád a beatlesovky All You Need Is Love z albumu Magical Mystery Tour. Bodkou programu bol hit 22 dní, ktorý už počúvala zaplnená hala postojačky.

Turné Road to Abbey Road spevák zakončí vo štvrtok 22. septembra koncertom v košickej Steel Arene.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:53