Ivan Holub
StoryEditor

Večerajúce deti vo vyhladovanom Burundi. Súťaž Slovak Press Photo 2016 pozná víťaza

13.09.2016, 10:00
Autor:
mušmuš

Jeden pohľad povie viac ako tisíc slov... Piaty ročník súťaže Slovak Press Photo pozná víťaza. Cenu Grand Prix získal  scenárista, fotograf, režisér a kameraman Ivan Holub za samostatnú fotografiu Večera.

Do súťaže Slovak Press Photo sa mohli zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá, s prácami určenými na publikačné účely. Do súťaže sa zapojilo 191 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1 522 fotografií. Prihlásené fotografie hodnotila 5-členná medzinárodná porota, a to buď ako samostatné fotografie alebo ako série fotografií v 9 súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a šoubiznisu, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov, Stredoeurópska fotografia a Grant Bratislavy. Osobitná porota zasadala pre kategóriu Krátke video.

Prihlásené fotografie mapujú aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktami, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne a politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti. Členovia poroty konštatovali vyššiu kvalitu súťažných fotografií v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi, pričom ich osobitne zaujali práce študentov a mladých fotografov. Vysoko ocenili aj úroveň reportáží. Nedostatky videli v kategórii Aktualita.

Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix scenáristovi, fotografovi, režisérovi a kameramanovi Ivanovi Holubovi za samostatnú fotografiu Večera. Fotografia bola prihlásená do kategórie Každodenný život. Fotografia zachytáva skupinu pygmejských detí v južnom Burundi, ktoré prežívajú len vďaka tomu, že dostanú raz denne najesť v rámci nutričného slovenského programu. Deti v úplnom tichu čakajú, kým sa rozdá jedlo, a mlčanie pokračuje aj počas jedenia. Každé z nich má pred sebou obrovskú porciu, od ktorej neodíde, kým nie je všetko zjedené.Fotografia vznikla počas nakrúcania dokumentu.

Víťazi jednotlivých kategórií budú vyhlásení na slávnostnom podujatí 19. októbra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Oficiálne vyhlásenie cien bude sprevádzané vernisážou výstavy víťazných fotografií.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:01