Leonardo DiCaprio. Snímka: ReutersReuters
StoryEditor

Vráť peniaze z malajzijskej korupcie, žiadajú Leonarda DiCapria Švajčiari

03.09.2016, 14:30

Oskarový herec a environmentalista Leonardo DiCaprio má problém. Švajčiarska organizácia Bruno Manser Funds zameraná na ochranu malajských dažďových pralesov od neho žiada vrátenie peňazí, ktoré získal od pochybnej malajzijskej spoločnosti 1MDB na vznik filmu Vlk z Wall Street. Späť by ich podľa Švajčiarov mala získať malajská verejnosť, píše Jakub Fajnor pre lidovky.cz.

Malajský rozvojový fond 1MDB, ktorý oficiálne vlastní malajzijská vláda, je v súčasnej dobe vyšetrovaný americkým ministerstvom spravodlivosti kvôli sprenevere 3,5 miliardy amerických dolárov a hrozí jej zhabaním majetku. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že fond 1MDB získal za dobu svojej existencie asi 8 miliárd dolárov, avšak z toho 3,5 miliardy skončilo medzi rokmi 2009 a 2015 nevedno kde. Pritom podľa FBI, ktorá sa prípadom zaoberá od februára 2016, je pohyb najmenej jednej miliardy prepraných dolárov možné vystopovať na americkom území a pri nákupoch amerických aktív.

Na prepojenie spoločnosti s Leonardom DiCapriom upozornila švajčiarska charitatívna organizácia Bruna Mansera, ktorej hlavným cieľom je brániť výrub dažďových pralesov na malajskom ostrove Borneo. "Sme hlboko znepokojení, že Leonardo DiCaprio a jeho nadácia prijali peniaze, ktoré pochádzajú z malajzijskej korupcie. Je to v úplnej opozícii k tomu, čo Nadácia Leonarda DiCapria deklaruje ako svoje ciele," uviedol riaditeľ švajčiarskeho fondu Lukas Straumann. Apeloval na DiCapria, aby sa ospravedlnil a vrátil "všetky špinavé peniaze malajzijským občanom." Šéf charity hollywoodskeho herca tiež obviňuje z dvojakého metra. V čase, keď sa hercova nadácia snažila zachraňovať posledné zvyšky pralesa na indonézskej Sumatre, o niekoľko sto kilometrov ďalej fond 1MDB pralesy kácal.

Fondu 1MDB šéfujú malajský biznismen Jarmo Low a vnuk malajského premiéra Riza Shahriz Bin Abdul Aziz. Prvý menovaný, ktorého The Telegraph označuje za DiCapriovho "kumpána pri pití", mal za inkriminované peniaze v roku 2013 kúpiť obrazy umelcov Eda Ruscha a Marka Rydena v hodnote 1,1 miliardy dolárov na aukcii, ktorú organizovala hercova nadácia v aukčnom dome Christie's. Low tiež na inej aukcii daroval tejto nadácii sochu Roya Lichtensteina v hodnote 700 tisíc dolárov a okrem toho malo vyšetrovanie zistiť, že malajský biznismen stál za získaním troch miliárd dolárov pre hercovu nadáciu predajom špeciálne označených fliaš šampanského k príležitosti narodeninovej oslavy držiteľa Oscara.

Ďalšie peniaze pochádzajúce z fondu 1MDB mali skončiť v produkčnej spoločnosti Red Granite Pictures, ktorú vlastní už spomínaný vnuk malajskej premiéra Riza Aziz. Red Granite potom aj uvedené peniaze využila na financovanie kasového trháku Vlk z Wall Street, kde v hlavnej úlohe účinkoval americký herec. "Malajzijskí politici získavajú miliardy z výrubu dažďových pralesov. Niektoré z týchto peňazí potom išli priamo do Leovho vrecka," kritizoval herca riaditeľ Manserovho fondu Straumann s tým, že napríklad honorár vo výške 25 miliónov dolárov, ktorý DiCaprio utŕžil za úlohu vlka z Wall Street, podľa neho pochádzal priamo z rozpočtu malajzijskej spoločnosti.

Švajčiari v reakcii na skutočnosti zistené z vyšetrovania amerického ministerstva poslali Leonardovi DiCapriovi otvorený list, v ktorom ho žiadajú, aby vrátil peniaze získané od jedincov spojených s 1MDB späť malajskému ľudu. Apelujú na to, že ako zakladateľ environmentálnej charitatívnej organizácie a oficiálny posol mieru Organizácie spojených národov má herec zodpovednosť pomôcť zabrániť nielen ničenie životného prostredia, ale aj trestnému činu.

Predstavitelia hercovej nadácie sa k celej situácii zatiaľ nevyjadrili. Nadácia Leonarda DiCapria vznikla v roku 1998 a podľa jej proklamovaných cieľov jej ide predovšetkým o "dlhodobé zdravie a blahobyt všetkých tvorov na Zemi". V tomto smere možno hovoriť o množstve dosiahnutých úspechov. Nadácia dotovala napríklad program na udržanie populácie tigrov v Nepále, iniciatívu Oceana na ochranu oceánov a vodných živočíchov pred neudržateľným rybolovom, alebo v poslednej dobe začala financovať projekt na záchranu slonov pred rozsiahlym pytliactvom.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 05:42:00 - Feat.: - Title: Pri zrážke vojenských vrtuľníkov v Malajzii zahynulo desať ľudí 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:22