StoryEditor

Rio sa rozlúčilo s olympiádou veľkou párty, pozrite si záverečný ceremoniál

22.08.2016, 07:52
Autor:
TASRTASR

Tradičný záverečný ceremoniál ukončil v noci nadnes SELČ Hry XXXI. olympiády, ktorých dejiskom bola brazílska metropola Rio de Janeiro. Podobne ako slávnostné otvorenie, aj rozlúčka s OH 2016 sa niesla vo veľkolepom štýle. S množstvom efektov, prekvapení a hudobného sprievodu v podaní plejády známych muzikantov. Priamo na bájnej Maracane sa záverečnej šou, ktorá vyvrcholila obrovským ohňostrojom, prizeralo takmer 80.000 divákov a ďalšie stovky miliónov pri televíznych obrazovkách.

Zástavu Slovenska, ktorá pod piatimi kruhmi získala celkovo štyri medaily (2-2-0), niesol rýchlostný kanoista a člen striebornej káštvorky na 1000 m Erik Vlček. Tradičné defilé všetkých 207 účastníckych výprav sa však nekonalo. Športovci vychádzali na plochu pomiešaní medzi sebou, rozdelení nie podľa jednotlivých krajín ako pri úvodnom ceremoniáli. V momente ich nástupu sa v Riu spustil dážď a začal fúkať nepríjemný vietor, na nálade aktérov záverečného galapredstavenia to však neubralo.

Spomedzi hudobných umelcov sa na pódiu vystriedali nórsky hudobník Kygo, americká speváčka Julia Michaelsová, domáca hviezda Mariene De Castro a ďalší interpréti, odznela brazílska i japonská hymna. So samotným priebehom premiérovej olympiády na juhoamerickom kontinente vyslovili organizátori spokojnosť, keďže sa nenaplnili obavy z ohrozenia bezpečnosti jej aktérov. Brazílčania boli úspešní nielen na organizačnom, ale i športovom poli. V medailovej bilancii im patrila 13. priečka (7-6-6), v ktorej sa vynímalo najmä vytúžené historické zlato z mužského futbalového turnaja.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vo svojom prejave k športovcom ocenil ich výkony a pri hodnotení hier použil slová chvály. Podujatie uzavrel v nedeľu o 22.18 miestneho času a pozval celý svet na OH do Tokia (24. júla - 9. augusta 2020), ktorého zástupcovia prevzali symbolickú štafetu. Japonsko pristúpilo ku svojej krátkej prezentácii veľmi zodpovedne a precízne.

Krajina vychádzajúceho slnka predstavila aj nové športy, ktoré na OH 2020 pribudnú do programu - surfing, športové lezenie, karate, skejtbording, bejzbal a softbal. Japonský premiér Šinzó Abe prekvapil prítomných, keď sa v programe ceremoniálu objavil prezlečený za notoricky známu postavičku z videohier Super Maria.

Reuters

Na snímke: Japonský premiér Šinzó Abe prezlečený za postavičku z videohier Super Maria.

Na olympiáde odovzdali celkovo 306 medailových kolekcií (ženy 136, muži 161, mix 9), snažili sa o ne reprezentanti 206 krajín plus desiatka z tímu utečencov pod olympijskou zástavou. "Som najšťastnejší človek na svete. Hry v Riu zostanú navždy v našich srdciach. Toto mesto sa zapísalo do histórie. Ukázalo nielen svoju krásu, ale aj to, že je schopné zorganizovať najväčšie športové podujatie na svete. Rio sa zmodernizovalo a zmenilo, no stále si zachováva svoju tvár a zostáva čarovným miestom tejto planéty. Som hrdý na moju krajinu, na moje mesto a na mojich ľudí. Všetci Brazílčania sú olympijskí hrdinovia. Spolu sa tešíme, spolu bojujeme, spolu víťazíme. Usporiadali sme skvelé hry v skvelom meste. Keď sme ich získali, povedal som, že Rio sa môže zapísať do histórie. Túto vetu som opakoval neustále. Teraz to môžem potvrdiť a s hrdosťou opakujem, že Rio ponúklo hry, ktoré sa zapíšu do histórie. Z celého srdca všetkým ďakujem a želám veľa šťastia Tokiu," povedal vo svojom prejave predseda organizačného výboru OH 2016 Carlos Arthur Nuzman.

K slovu sa dostal aj šéf svetového olympizmu Thomas Bach: "Veľké ďakujem patrí organizačnému výboru týchto hier, sponzorom i podporovateľom. Ďakujem všetkým olympijským športovcom. Spoločným nažívaním pod jednou strechou v olympijskej dedine vyslali jasný mierový odkaz celému svetu. Boli to nádherné olympijské hry v nádhernom meste," konštatoval Bach. Po oficialitách vygradoval program hudobnými vložkami, sambou a veľkým karnevalovým sprievodom, keď sa plocha štadióna premenila na farebnú párty.

01 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 02 - Modified: 2024-03-19 10:30:00 - Feat.: - Title: V brazílskych mestách je neznesiteľné horúco. Pocitová teplota v Riu bola šialených 62,3 stupňa 03 - Modified: 2024-03-18 10:29:26 - Feat.: - Title: V brazílskom Riu padol teplotný rekord, juh krajiny trápia extrémne dažde 04 - Modified: 2024-01-15 06:23:59 - Feat.: - Title: Prívalové dažde majú v Brazílii na svedomí najmenej 11 obetí 05 - Modified: 2023-11-13 19:00:00 - Feat.: - Title: Vraždy a drogy v Riu. Policajné milície ničili gangy, až sa stali jedným z nich
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:34