StoryEditor

Kniha, aká už nevznikne. Slováci si môžu kúpiť repliku Sixtínskej kaplnky

12.08.2016, 18:00
Autor:
lucluc

"Kto nevidel Sixtínsku kaplnku, nemôže mať predstavu o tom, čo dokáže jeden človek," napísal 28. augusta 1787 Johann Wolfgang Goethe. Už stáročia totiž priťahuje záujem ľudí z celého sveta. Jej rozmery sú neuveriteľné – dĺžka viac ako 40 metrov, šírka 13 metrov a výška 20 metrov. Aj preto si bežný návštevník nedokáže úplne vychutnať toto majstrovské dielo.

Teraz sa to zmení. "Vychádza jedinečná limitovaná edícia 3 kníh Sixtínska kaplnka – pre celý svet 1999 výtlačkov, pre Slovensko iba 100 kusov. Ide o exkluzívne fotografické spracovanie celej kaplnky v mierke 1:1, reprodukcie diel majú rozmery 43,5x61 cm a k trom unikátnym knihám dostanú Slováci exkluzívny dar: súkromnú skupinovú prehliadku Sixtínskej kaplnky mimo otváracích hodín (s odborným výkladom zástupcu vatikánskeho múzea - platí pre 2 osoby, uskutoční sa na jar roku 2017). Keďže ide o naozaj jedinečnú zberateľskú sériu, jej cena nie je pre každého – 8500 eur," takto zhrnul momentálne najopisovanejšiu knihu na svete Milan Buno z vydavateľstva Ikar a portálu bux.sk.

Slováci si teda môžu vybrať svoje knihy s číslom 601 až 700. "Kúpou tejto trojzväzkovej publikácie do 15. septembra 2016 získavate možnosť zápisu do celosvetového zoznamu majiteľov knižného diela Sixtínska kaplnka. Menný zoznam bude vytlačený na posledných stranách tretieho zväzku," informuje portál luxusnakniznica.sk, kde si môžete knihu objednať.

luxusnakniznica.sk


Michelangelo u vás v obývačke
Vďaka trojrozmernej rekonštrukcii celého priestoru a použitiu výnimočného softvéru je celá Sixtínska kaplnka reprodukovaná v mierke 1 : 1. Fotografické snímky boli urobené špeciálnou laserovou technikou pomocou zdokonaleného prístrojového vybavenia.

Maliarska výzdoba Sixtínskej kaplnky v Ríme je dielom Michelangela Buonarrotiho a ďalších významných umelcov talianskej renesancie. "Na 1 200 štvorcových metroch fresiek Michelangelo vlastnými silami a gigantickým výkonom zobrazil v rokoch 1508 – 1512 Stvorenie sveta a v rokoch 1536 – 1541 na zákazku pápeža Júliusa II. Posledný súd. Vzniklo dielo, ktoré je nádherným biblickým rozprávaním v obrazoch, ale aj skutočným vyjadrením zázračnej spriaznenosti dvoch síl – Božieho a kresťanského posolstva a tvorivej vôle Človeka," píše luxusnakniznica.sk. Michelangelovo maliarske veľdielo nemá v histórii obdobu, nielen svojou rozmernosťou. Osobný výkon jedinečného majstra, jeho schopnosť zlúčiť umeleckú predstavu s architektúrou do jednotného celku, duchovnosť a konkrétnosť diela sú nenahraditeľné a zostanú neprekonané. Zmysel tohto diela pretrváva stáročia.

Ako vznikal celý projekt
Unikátne svetové dielo v trojzväzkovej knihe si môžu noví majitelia knihy vychutnať vďaka najpokročilejším fotografickým technológiám a špeciálnemu softvéru. "Fotografické snímky urobili laserovou technikou pomocou zdokonaleného prístrojového vybavenia. Roundshoot VR Drive je motorizovaná panoramatická hlava, ktorá patrí k špičke vo svojej kategórii. Práve ňou vytvárali detailné automatizované panorámy. Je ideálna na tvorbu virtuálnych prehliadok, sférických fotografií, gigapixelových fotografií, 32-it HDR a videí. Všetky obrázky vytvára v extra vysokej kvalite."

Sixtínsku kaplnku fotili po 37 rokoch a celý projekt bol pod záštitou Vatikánu. Kvôli návštevám sú maľby v Sixtínskej kaplnke ohrozené, takže ide o dielo jedinečnej hodnoty, ktoré pretrvá dlhé desaťročia.



Obsah diela
Autor textu v troch zväzkoch (každý zväzok obsahuje 254 plnofarebných strán) s hmotnosťou takmer 30 kilogramov je súčasný riaditeľ Vatikánskych múzeí a profesor Antonio Paolucci. "Tento uznávaný historik umenia, inšpirovaný učením Roberta Longhiho, pôsobil vo vedení pamiatkových ústavov vo Verone, Mantove a v Benátkach, riadil sieť orentských umeleckých múzeí, galériu Uffizi, orentskú reštaurátorskú školu a regionálny pamiatkový ústav pre Toskánsko. Bol vrchným komisárom opravných prác v Bazilike sv. Františka v Assisi zasiahnutej zemetrasením. Pôsobil ako minister kultúry Talianskej republiky, je nositeľom talianskych vyznamenaní a francúzskej Čestnej légie. Napísal desiatky článkov, je autorom popredných odborných publikácií i monografií všetkých významných renesančných umelcov. Patrí aj k organizátorom výstav o umení talianskej renesancie. Jeho text k tejto jedinečnej publikácii je nielen rozprávaním popredného talianskeho odborníka a milovníka umenia, ale svojou striedmosťou vyjadruje rešpekt k významu a veľkoleposti Sixtínskej kaplnky, pamiatky celosvetovej a európskej kultúry," povedal o ňom taliansky maliar a reštaurátor Andrea Louis Ballardin.

Zväzky limitovanej edície obsahujú tri časti: Posledný súd, Strop – Stvorenie sveta a Fresky z 15. storočia – maľby na južnej, severnej a západnej stene – od popredných maliarov talianskej renesancie ako Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli. "Kvalitným spracovaním sa táto publikácia skláňa pred dokonalosťou a veľkosťou umenia vpísaného do povedomia všetkých vzdelaných ľudí. Do detailov umožňuje zhliadnuť rukopis a zručnosť Michelangela a ostatných tvorcov, odhaliť techniku ich maľby a priblížiť ich umelecké osobnosti tak, ako ich naposledy spoznali talianski reštaurátori v 80. rokoch 20. storočia. Vďaka tomuto dielu možno uvidieť Sixtínsku kaplnku, ako ju nevidel žiadny bežný návštevník, a kedykoľvek sa k nej otvorením knihy vrátiť," píše sa na informačnom webe.

01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:43