StoryEditor

Vyjde kniha Saddáma Husajna. Je to ako iracká Hra o tróny, hovorí vydavateľ

03.08.2016, 00:00

"Niečo medzi Hrou o tróny a Domom z kariet", opísalo nezávislé anglické vydavateľstvo Hesperus kontroverzné knihu, ktorú chce vydať na jeseň. Jej autorom je niekdajší diktátor Saddám Husajn, píšu lidovky.cz.

Kniha bola napísaná v predvečer vojny v Iraku v roku 2003, v angličtine bude vydaná prvýkrát. Informoval o tom denník The Guardian. Novela má vyjsť v jeseni 2016, k desiatemu výročiu popravy niekdajšieho irackého prezidenta.

Anglický titul knihy zatiaľ nie je známy. Novela už vyšla v minulosti v iných jazykoch a pod rôznymi názvami. Jeden z nich napríklad znel Ťahajte, démoni!, ďalší Diablov tanec. Príbeh je zasadený do obdobia pred 1500 rokmi, do prostredia kmeňa žijúceho pri rieke Eufrat, ktorý sa snaží vypudiť cudzích útočníkov. V roku 2005 opísal New York Times knihu ako "zabudnutia hodný brak".

Plná intríg
Rukopis dlhý 186 strán bol údajne vyvezený z Iraku v roku 2003 Saddámovou dcérou Raghad, ktorá ho plánovala vydať v Jordánsku v roku 2005. Ešte pred tým, než bola kniha zakázaná, objavila sa na čiernom trhu v mnohých pirátskych kópiách.

V roku 2006 napríklad vyšla v Japonsku, preložená bola tiež do turečtiny. Anglické vydavateľstvo knihu opisuje ako "mix Hier o tróny a Domu z kariet" a dodáva, že je plná politických intríg. Zvyšok deja chce vydavateľ odtajiť až pred Vianocami, kedy kniha vyjde.

Saddám Husajn je údajne autorom celkom štyroch noviel a celej rady básní. V roku 2000 napísal knihu Zabiba a kráľ, ktorá rozpráva o mocnom vládcovi v stredovekom Iraku a krásnom prostom dievčati menom Zabiba, ktorá je týraná svojím manželom.

V prenesenej rovine je román vykladaný ako alegória o hrdinke (Irak), ktorá ujde pred zlým manželom (USA) a zamiluje sa do krutého, ale empatického kráľa (autor). Kniha je zasadená do mesta Tikrit, Husajnovho rodiska.

Flickr

Talent Saddám
Nasledoval ďalší, podobne alegorický, román Pevnosť (2001) a autobiograficky ladený román Muži a mesto (2002). Ten popisoval, ako Husajnov dedko bojoval s Turkami v dobe Osmanskej ríše. Rozprával tiež o založení politickej strany Baas a o niekoľkých ďalších Husajnových príbuzných vrátane jeho strýka. Všetky knihy vyšli v arabčine anonymne bez uvedenia Husajnovho mena. Napriek tomu boli svojho času zaradené do školských osnov.

Vydavateľstvo Hesperus oznámilo, že v budúcnosti plánuje vydať aj ďalšie Husajnove knihy vrátane jeho pamätí. Hesperus vlani poznamenal škandál, keď musel zastaviť vydávanie bestselleru Jonasa Jonassona Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, pretože údajne neplatil autorské poplatky spoločnosti Hachette Book Group, ktorá je vlastníkom autorských práv na anglické vydanie knihy.

"Povedali sme si, že sa vrátime k niečomu zaujímavému," vyhlásil hovorca vydavateľstva. "Sme si vedomí, že pre niektorých spisovateľov môže byť nepríjemné byť s nami spájaní po tom, čo vydáme túto knihu, ale my sme politicky neutrálni. Vydávame len to, čo považujeme za zaujímavé,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 12:35