StoryEditor

Recenzia: Z legendy sa stala celosvetovo nenávidená snímka

29.07.2016, 09:00
Autor:
lucluc
Pred 32 rokmi nakrútil pôvodom slovenský režisér Ivan Reitman dnes už legendárnu duchársku komédiu Krotitelia duchov. V tej dobe veľmi oceňovaný film, ktorý získal dva Oscary a tri Zlaté glóbusy a prvý spolu s pokračovaním zarobil viac ako pol miliardy dolárov. S humorom, filmárskym spracovaním aj technikou a lá 80. roky zaujal. Doteraz je to jeden z najobľúbenejších filmov, je však zrejmé, že v dnešnej dobe by už taký úspech nemal. Ak malo prísť pokračovanie, bolo jasné, že film sa potrebuje preniesť do roku 2016. Režisér Paul Feig sa o to pokúsil a zostal šokovaný. A znechutený. Z prijatia divákov, ktorý jeho dielo odsúdili ešte skôr, ako ho videli. Krotitelia duchov 3 sú v našich kinách odvčera.
Klasika zostáva
Vy všetci, ktorí ste videli dva pôvodné filmy, viete, že rozprávajú príbehy troch nezamestananých vedcov-parapsychológov, ku ktorým sa ešte pridal štvrtý a vytvorili tím, ktorý lovil po New Yorku duchov. Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis a Ernie Hudson boli kúzelní, vtipní, na nič sa nehrali. Ľudia u nás si ten film pamätajú aj preto, že prvýkrát videli New York a spája sa im s mladosťou. Na tieto sympatie chcel nadviazať aj Feig, ktorý k filmu napísal aj scenár a niekoľko z pôvodných hercov do filmu aj obsadil.
No mužov vymenil za ženy. Aj keď sa väčšina neúnosnej kritiky valila najmä na toto rozhodnutie, určite to nie je najväčší problém filmu. Oveľa horšie to mohlo dopadnúť aj s mužskými predstaviteľmi. Lenže ten ľahký humor a nadhľad z pôvodných filmov tvorcovia trocha priškrtili. Ženy sú až príliš snaživé, urozprávané, premotivované. I keď sa film nesnaží byť ukážkou feminizmu, vyznievajú skôr smiešne. Ani jednej z predstaviteliek - Melissa McCarthy, Kristen Wiig,  Leslie Jones a Kate McKinnon - sa nepodarilo byť tak správne akčná. Spomalené bojové scény a miestami trápny humor tam, kde nemal byť, im zbytočne hádzal kolená pod nohy. A najmä posledná spomínaná sa snažila byť nad vecou tak príliš, že sa na to nedalo pozerať.
Muži sa objavia len sem tam, najmä v pozícii protivníkov. A až nepochopiteľné je, že na úlohu ich prihlúpleho asistenta sa dal nahovoriť Chris Hemsworth, ako hercovi mu to skôr uškodí. Ani vám ho nemôže byť ľúto.

Porovnávanie
Aj s nepresvedčivými výkonmi snaživých vedkýň sa však dalo pracovať. Mohol ich udržať príbeh, ktorý sa začal celkom sľubne, a vizuálne efekty či technika dnešnej doby. No tvorcovia v snahe o zachovanie pôvodných rysov filmu sa držali akéhosi vodítka a neuvedomovali si, že to čo stačilo pred 30 rokmi, dnes nie. Svet sa zmenil, aj atmosféra vo svete je iná, preto keď sa ulicami New Yorku preháňa veľká príšera, ktorú zdolajú štyri ženy, potrebuje to niečo viac, ako len potľapkanie po pleci, reči o kamarátstve, láske a pod. Keď humor tak inteligentný, keď zápletka, tak rafinovaná. Áno, sem tam sa zasmejete a vďaka 3D v kine aj zľaknete, ale duch filmového zážitku u vás nezostane. Režisér doplatil na porovnávanie a áno, nevyšlo to, ale toľko hejtu ešte pred premiérou si nezaslúžil žiaden film.
Hodnotenie HN: 2,5 z 5 hviezdičiek
Réžia: Paul Feig
Hrajú: M. McCarthy, K. Wiig, Ch. Hemsworth, K. McKinnon

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:24