StoryEditor

"Sme v šokujúcej situácii, EÚ nemá plán." Na Pohode sa diskutovalo o únii a brexite

10.07.2016, 15:30

V rámci festivalu Pohoda sa diskutovalo aj na aktuálnu tému o budúcnosti Európskej únie po Brexite.

O pocitoch bezprostredne po zverejnení výsledkov referenda, ako aj vzťahu k Európe či nutných zmenách, ktoré EÚ čakajú diskutovala šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková so šéfkou reklamnej agentúry Creative Department, od ktorej pochádza kampaň propagujúca Slovensko Good Idea Slovakia, štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a splnomocnencom vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivanom Korčokom, hudobníkom Martinom Valihorom a Ondrejom Mäsiarom z Mladiinfo.

Briti ako "zbití psi"

Hostia sa zhodli na tom, že výsledky britského referenda s napätím očakávali a v žiadnom prípade s nimi nie sú spokojní. Štátny tajomník Ivan Korčok povedal, že správa ho zasiahla v hoteli v Štrasburgu, v ktorom sa dozvedel aj o eskalácii migračnej krízy minulý rok a priznal, že v momente, keď sa o Brexite dozvedel, tak bol preňho dosah na naše predsedníctvo druhoradý .

"Išli sme spať a všetko bolo v poriadku, no zobudili sme sa do iného sveta," povedal Korček, ktoríý zároveň opísal svoje dojmy zo stretnutia s britskými predstaviteľmi bezprostredne po skončení referenda: "Boli ako zbití psi. Tri dni po referende sme boli spolu v Bruseli. Videli, že urobili chybu v tom, že nechali rozhodovať o tejto veci v referende. Premiér Cameron hovoril obšírne o dôvodoch. To, čo Britov mobilizovalo je otázka migrácie a v kombinácii s kampaňou plnej mýtov vyprodukovalo takýto výsledok. Briti boli veľmi sklamaní."

Chyba komunikácie

Simona Bubánová vníma dôvody Brexitu z marketingového hľadiska. Povedala, že v kampani referenda nastali mnohé podstatné chyby, no zároveň je presvedčená o tom, že komunikáciu smerom k ľuďom by mala zlepšiť aj samotná Európska únia: "Jednou z obrovských chýb EU je, že nedokáže komunikovať s ľuďmi."

Martin Valihora vnímal priebeh referenda okrajovo, no dúfal, že k vystúpeniu EÚ nedôjde. "Začína to inšpirovať aj iné krajiny," vyslovil Valihora svoj názor na to, čo je aktuálnym vážnym dôsledkom.
Ondrej Mäsiar z organizácie sprostredkujúcej študentské mobility a dobrovoľnícke činnosti v zahraničí problematiku vnímu najmä cez možnosti ľudí študovať a pracovať v zahraničí.

Korčok zasa priznal, že EÚ robí opakovane niekoľko chýb: "Máme dva problémy - prenechali sme komunikáciu bruselským inštitúciám, s ktorými sa ľudia z členských krajín ťažko stotožnia. Únia je obeťou vlastného úspechu - to, čo je pozitívne sa berie ako samozrejmosť, napríklad cestovanie. No dostávame sa do situácie, kedy budú mnohé veci ohrozené."

Bez extrémistických prežitkov

Na otázku Marcely Šimkovej o tom, či má vôbec EÚ plán, čo bude nasledovať, odpovedal splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ nie veľmi potešujúco: "Pred troma týždňami sme sa dostali do šokujúcej situácie. Za tri týždne nemáme plán." Korčok priznal aj to, že problémom EÚ je, že nedodržiava vlastné pravidlá, čo spôsobilo viaceré krízy, hoci toto je asi najzásadnejšia.

Hudobník Martin Valihora vraví, že sa na celý problém pozerá očami bežného človeka a zdôraznil to, čo je podľa neho pri otázkach migračnej krízy a Brexitu napodstatnejšie: "Treba sa nad vecami hlbšie zamýšľať. Nie len nad tým, že sa Británia odčlenila, ale aj prečo." V súvislosti s otázkami vlastnej identity Slovenska načrtol ešte jeden aktuálny problém: "Musíme sa vedieť zdravo predať. Určite východiskom nie sú nejaké extrémistické prežitky," povedal hudobník, za čo si vyslúžil potlesk publika.

01 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 02 - Modified: 2024-04-02 12:39:13 - Feat.: - Title: Z duelu v Rádiu Expres nič nebolo. Pellegrini tvrdil, že bude v regiónoch, našli ho v Bratislave 03 - Modified: 2024-03-28 13:58:45 - Feat.: - Title: Prvý duel: Spája protestami, vyčítal Pellegrini. Korčok: Fico je na rozdiel od vás aspoň originál 04 - Modified: 2024-02-18 14:40:16 - Feat.: - Title: Čaputová reagovala na útoky Ficovej vlády: Odporujú si. Niekedy pri nich potrebujem výkladový slovník 05 - Modified: 2024-01-30 16:20:00 - Feat.: - Title: Diskusia o rušení špeciálnej prokuratúry online: Debatujú Lipšic, Šamko či Kosová
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:50