StoryEditor

Festival v Karlových Varoch očarila Učiteľka. Ocenili slovenskú herečku

10.07.2016, 08:00

Karlovarský festival sa uzavrel vyhlásením víťazov. Jeho 51. ročník vyhral jeden z favoritov, maďarské snímka Rodinné štěstí (festivalový názov). Posledný film zosnulého českého režiséra Jána Nemca odmenila porota zvláštnym uznaním. Kruh sa tak uzavrel, keď práve vo Varoch preberal Nemec trofej za životné dielo, povedal: "Chcem sa sem vrátiť, v súťaži." Ovácie zožala laureátka čestnej ceny Jiřina Bohdalová a bodovala aj slovenská herečka Zuzana Mauréry. Ucenili ju za hlavnú úlohu vo česko-slovenskom filme Učiteľka režiséra Jana Hřebejka, ktorý do našich kín vstupuje už 21. júla.

Jej hrdinka v osemdesiatych rokoch manipuluje rodičmi prostredníctvom svojich žiakov. "Už na konkurze som mala predstavu, že je tak strašná, až je vtipná. Skúsila som vydržať na hranicu, kedy je nebezpečná a pritom verí, že to myslí dobre," opísala víťazka svoju úlohu.



Film počas festivalu nadchol tisícky divákov, ktorí mali to šťastie, že sa dostali na jednu zo štyroch projekcií, premietaných v troch najväčších kinosálach karlovarského festivalu. Snímka bola tiež lídrom súťaže o divácku cenu v hlavnej kategórii festivalu s hodnotením 1,21 (hodnotí sa od 1 do 5, pričom najlepšie hodnotenie je 1,0). Rudolf Biermann, československý filmový producent, na margo účasti slovenských tvorcov v Karlových Varoch a o stave slovenskej kinematografie povedal: “Slovenský film ide dopredu, rastie nová generácia a medzitým už aj tá nová, ktorá vyrástla. Konkurencia sa rozrastá. Mladá generácia robí filmy bez predsudkov. Kto sa však utápa vo vlastnej sebaľútosti, ako je to ťažké, ako to nejde, ako zasa nedostal peniaze tam, či tam, ten nikdy neurobí dobrý film. Dobrý film sa dá urobiť iba so zápalom a vášňou.”

MAFRA/Dan Materna

V Karlových Varoch sa celkovo predstavilo 8 filmov so slovenskou koprodukciou. V hlavnej súťaži okrem Učiteľky aj Vlk z Královských Vinorad, v ktorom si zahrala Táňa Pauhofová a na produkcii sa podieľala slovenská produkčná spoločnosť Media Film. V nesúťažných kategóriách sa predstavilo ďalších 6 slovenských koprodukčných filmov, vrátane filmu Marka Škopa Eva Nová, ktorý je laureátom ceny z festivalu v Montreale.

Tohtoročná prehliadka filmovej tvorby opäť potvrdila, že slovenská kinematografia český filmový trh k životu jednoducho potrebuje a naopak – pre českú filmografiu sú slovenskí tvorcovia tvorivým benefitom, ktorý má potenciál osviežiť i zatraktívniť ich vlastnú tvorbu.

Víťazní Maďari

Víťazné maďarské Rodinné štěstí prakticky nevyjde z bytu, avšak domácnosť, ku ktorej sa nasťahujú príbuzní po neúspešnom pokuse žiť v zahraničí, pripomína bojové pole už pred návštevou, nieto po nej. "Rodiny do seba navzájom narážajú, obviňujú sa, čo vytvára povedomé ironické situácie," povedal k filmu režisér Szabolcs Hajdu. Ten sa vo svohom filme zároveň stal aj najlepším hercom festivalu. "Je to veľké prekvapenie, veľmi ďakujem," povedal krátko. Film sa v súťaži premietal ako posledný, tlieskalo sa mu postojačky.

MAFRA/Dan Materna

Za najlepšiu réžiu porota vrátane herečky Marthy Issovej ocenila slovinskú snímku Nočný život, ktorý vychádza zo skutočného prípadu, kedy na ulici našli v krvi muža, ktorého zranenia sa pripisovali sexu so psami. "Reakcie prekročili všetky hranice, pýtal som sa sám seba, či je horšie byť napadnutý psami, alebo ľuďmi," priznal režisér Damjan Kozol. Osobitnú cenu potom získala ešte bizarnejšia ruská Zoológia, v ktorej hrdinke narastie chvost, píše idnes.cz.

Čestné uznanie porota udelila poslednému filmu Jána Nemca (zomrel v marci tohto roku, pozn. red) Vlk z Královských Vinohrad, v ktorom legendárny režisér zobrazil momenty zo svojho života. "V prvom rade ďakujem Janovi Němcovi, že sme mohli byť pri tom," povedal pri preberaní ceny producent Tomáš Michálek. Ďalšie osobitné uznanie získal rumunský film o rozpade manželstva U trati.

K favoritom patrilo nemecké Prvotné štěstí, neskorá romanca o liečbe závislosti na drsnej pornografii: už pred hlavným ceremoniálom získala cenu medzinárodnej kritiky aj trofej kinárov za najlepší európsky film. Neuspela však, rovnako ako talianske Spovede, ktoré vyznamenala ekumenická porota. Cenu divákov dostal film Tohle je náš svět, v ktorom Viggo Mortensen hrá otca detí, ktoré vychováva mimo civilizácie. Najlepším dokumentom bola zvolený snímka LoveTrue, sekciu Na východ od Západu vyhrala gruzínska snímka Dům těch druhých.

MAFRA/Dan Materna

Čestné ceny prezidenta festivalu prevzali herečka Jiřina Bohdalová a oscarový scenárista Adaptácia či Večného svitu nepoškvrnenej mysle Charlie Kaufman, ktorého prezident Jiří Bartoška nežne nazval "dojemným vrabčiakom" - nerád totiž hovorí. "Dobrý večer, je to pre mňa veľká česť dostať túto cenu a byť na tomto festivale. Dúfam, že mi rozumiete. Ďakujem vám, čau," prekvapil celú sála Kaufman, keď ďakovnú reč predniesol česky a spamäti.

Bohdalovú odprevadil na pódium potlesk stojacej sály. "Ďakujem vám, ja viem, že sa pri tejto príležitosti má a pristane ďakovať," povedala herečka a postupne poďakovala Jiřímu Bartoškovi, ​​že ju na cenu navrhol, a ďalej režisérom Karlovi Kachyňovi, Zdeňkovi Podskalskému, Zdeňkovi Zelenkovi a Jiřímu Strachovi. "My herci máme ceny radi. Niekoľkokrát som sa už takto radovala, ale radosti nie je nikdy dosť, preto dúfam, že dneškom táto radosť nekončí," zakončila.

Tohtoročný festival privítal vyše 13-tisíc návštevníkov, predal 138-tisíc vstupeniek. Budúci, 52. ročník začne 30. júna 2017.

01 - Modified: 2021-08-27 16:30:47 - Feat.: - Title: Deti viseli z paliem. Johnny Depp ďakoval v češtine a ovládol červený koberec 02 - Modified: 2019-09-15 22:32:23 - Feat.: - Title: Po rokoch náznak starnutia. Herečka Zuzana Mauréry skutočne mladne 03 - Modified: 2019-05-30 09:51:57 - Feat.: - Title: ZUZANA MAURÉRY: Za všetko môžu Oteckovia 04 - Modified: 2019-04-17 11:11:59 - Feat.: - Title: Zuzana Mauréry: Táto žena je pre nás veľkou inšpiráciou! Pozrite sa, aký má šmrnc aj po päťdesiatke 05 - Modified: 2019-02-11 05:23:16 - Feat.: - Title: Rusi opúšťajú Karlove Vary. Ich domy sa nedarí predať
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:49