Wikimedia
StoryEditor

Do Karlových Varov príde Jean Reno. Festival uzavrie nový Woody Allen

29.06.2016, 15:30
Autor:
lucluc

Hosťom 51. ročníka MFF Karlovy Vary bude francúzsky herec Jean Reno, ktorý získa Cenu prezidenta festivalu. Cenu prevezme 4. júla vo Veľkej sále hotela Thermal, kde bude na jeho počesť uvedená snímka Luca Bessona Leon. O významnom ocenení informoval už aj prestížny filmový magazín Variety.

Leon je prvotriedny nájomný vrah, ktorý vykonáva svoju "špinavú" prácu s chirurgickou presnosťou. Keď sa ale pred dverami jeho bytu objaví dvanásťročná Mathilda, v podaní Natalie Portman, rutinný život osamelého muža naberie nečakaný smer. Herec dokázal postavu uzavretého zabijaka obdariť neodolateľnou zvodnosťou.


Medzinárodnú popularitu hercovi teda priniesla predovšetkým spolupráca so spomínaným režisérom Lucom Bessonom na filmoch Magická hlbočina (za výkon v tomto filme bol nominovaný na Cézara) Brutálna Nikita alebo Leon (za ktorého získal druhú nomináciu na Césara). Vďaka tomu sa čoskoro presadil aj vo veľkorozpočtových hollywoodskych filmoch - Mission: Impossible, Ronin, Godzilla či Da Vinciho kód.

Jean Reno úspešne strieda polohy drsných mužov v akčných filmoch - dva diely krimi Purpurové rieky, Ríša vlkov, Nemilosrdní s komediálnymi rolami - predovšetkým
vo filmovej sérii Návštevníci. Za úlohu rytiera Godefroya, ktorý sa omylom dostane zo stredoveku do súčasnosti, v prvom z týchto filmov si odniesol svoju tretiu nomináciu na Césara. Jean Reno je tiež držiteľom Európskej filmovej ceny za mimoriadny prínos svetovej kinematografii.

A kým Reno sa predstaví v strede festivalu, festival otvorí svetová premiéra filmu Anthropoid a naopak, uzavrie ho nový film Woodyho Allena Café Society.



Bobby opúšťa zázemie večne rozhádanej židovskej rodinky a mieri do Hollywoodu spoznať svet. Očarený oslnivým leskom filmových hviezd a predovšetkým pôvabom sekretárky Vonnie, zakúša okamihy závratného šťastia aj trpkého sklamania. So zlomeným srdcom sa vracia do rodného New Yorku, kde sa postaví do čela podniku presláveného svojou vybranosťou, ale aj hriešnosťou. A keď už sa zdá, že sa život darí, osud znova zamieša kartami... Premena Jesseho Eisenberga z neurotického poskoka na žoviálneho svetáka umožňuje Allenovi predostrieť v tradičnom rámci milostných machinácií rozháraných hrdinov, ktorí doplácajú na škodoradostné hry osudu, nežne nostalgický aj hlboko ľudský príbeh nenaplniteľnej lásky so všetkým, čo k režisérovi patrí: skvelou hudbou, vybrúsenými bonmotmi a pohromami, pred ktorými nie je úniku.

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2023-12-12 11:48:21 - Feat.: - Title: Sziget 2024 zverejnil prvé hviezdne mená
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:13