Art Film Fest
StoryEditor

Hlavnú cenu na festivale Art Film Fest získala snímka o palestínskom hiphoperovi

26.06.2016, 14:00
Autor:
lucluc

24. ročníka filmového festivalu Art Film Festivalu, a prvý, ktorý sa konal v Košiciach, sa skončil v sobotu večer odovzdávaním štatutárnych festivalových cien. Na programe však okrem toho bolo aj odovzdávanie ceny Zlatá kamera najväčšej hviezde festivalu, britského režisérovi Alanovi Parkerovi. Organizátori si pre neho, rovnako ako pre jeho ocenených predchodcov, pripravili prekvapenie. Na pódium z publika vypochodoval detský spevácky zbor, ktorý mu zaspieval skladbu We don't need no education od skupiny Pink Floyd, keďže práve on je režisérom filmu Pink Floyd The Wall.

Ocenení umelci
Porota hraných filmov (v zložení Kati Outinen – fínska herečka a dvorná múza najslávnejšieho fínskeho filmára Akiho Kaurismäkiho, Petr Kolečko – český filmový, divadelný a televízny autor a scenárista, slovenská herečka Vica Kerekes,
Lorenzo Vigas  – venezuelský režisér a scenárista, ktorý sa stal v minulom roku prvým tvorcom z juhoamerického kontinentu, ktorý získal Zlatého leva, najvyššie ocenenie prestížneho benátskeho festivalu a predseda poroty Steven Gaydos – viceprezident a zodpovedný redaktor najrenomovanejšieho filmového periodika na svete Variety a gestor novej programovej sekcie Art Film Festu “Variety Select Art Films”) sa rozhodli udeliť aj jedno špeciálne ocenenie filmu, ktorý je novým dynamickým hlasom kinematografie s originálnym rozprávačským prístupom. Je ním španielsko-francúzsko-marocká snímka MIMÓZY režiséra Olivera Laxea.




Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon porota udelila herečke MICHALINE OLSZAŃSKEJ, ktorá dominovala česko-slovensko-poľsko-francúzskemu filmu Ja, Olga Hepnarová dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda.




Cenu Modrý anjel za najlepšiu réžiu porota udelila EMIROVI BAJGAZINOVI za kazašsko-francúzsko-nemecký film RANENÝ ANJEL a ocenila tak jeho originálny režijný prístup a odvahu riskovať.



Ceny Modrý anjel za najlepší film odovzdal predseda poroty Steven Gaydos so slovami: „Tento film je posolstvom o tom, ako umenie a ľudská kreativita môžu byť spôsobom ako čeliť ťažkej realite. Porota považuje za príznačné, že Art Film Fest Košice vyhral film práve s touto tematikou. Modrého anjela za najlepší film získal izraelsko-americko-nemecký film STANICA 48 režiséra Udiho Aloni.“

Laureátom Ocenenia Modrý anjel za hlavný mužský herecký výkon sa stal hlavný predstaviteľ, ale aj spoluscenárista tejto izraelsko-americko-nemeckej snímky – charizmatický TAMER NAFAR.

Novú divácku cenu, ktorá bola zameraná na európske filmy, získala francúzsko-belgická snímka Saint Amour, režisérskej dvojice Benoit Delepine a Gustave Kervern, ktorá bola na Art Film Feste uvedená v sekcii Európske zákutia.

Svetová premiéra pre všetkých
Po udeľovaní cien sa v košickej v Kunsthalle premietala snímka Angel Heart, ktorá je podľa britských kritikov, ktorí vytvorili top rebríček filmov Alana Parkera, tým najlepším. Bodkou za deväťdňovým festivalovým maratónom bola polnočná celosvetová premiéra hollywoodskeho filmu I.T. s Pierceom Brosnanom v hlavnej úlohe. Otvorená premiéra pre všetkých divákov je tak ďalším darčekom pre mesto od festivalu, ktorý tu začne svoju novú éru a navždy zmení mesto.

01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:13