StoryEditor

Pán prsteňov ožil. V hudobnej smršti, akej niet v Stredozemi páru

24.06.2016, 00:00

Fenomenálny americký projekt koncertného predvedenia Pána prsteňov dorazil na Slovensko. V Bratislave zatajil dych dva a pol tisícke divákov.

Predstavte si filmové plátno s plochou presahujúcou stopäťdesiat štvorcových metrov. Na ňom sa premieta film Petra Jacksona Pán prsteňov. Pred plátnom sedí stočlenný symfonický orchester Plzenskej filharmónie a stopäťdesiatčlenný zbor Vysokoškolského umeleckého súboru Karlovej univerzity a Kühnovho detského zboru. V ľavom rohu pódia stojí sopranistka Clara Sanabras. Chrbtom k divákom je v strede javiska otočený dirigent David Reitz. A spod jeho rúk magicky stúpa hudba Howarda Shora zložená pre prvý filmový diel Tolkienovej trilógie. V Bratislave mala premiéru (a zatiaľ aj derniéru) unikátna americká šou Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa – v koncerte.

Luther, Lenin aj Shore
Film Spoločenstvo prsteňa rozpráva príbeh hobita Froda putujúceho cez Stredozem do Hory osudu. Jeho cieľ je taký jasný, ako je ušľachtilý. Hotuje sa zachrániť svoje i budúce pokolenia pred vládou temného Saurona, pána Mordorodu. Strasti i slasti jeho putovania (ale skôr sú to samé strasti) podfarbuje hudba, za ktorú jej autor získal Oscara. Tvorcovia šou prinášajúcej film v sprievode živej muziky stavili na istotu. V mene hesla „kde sa dvaja bijú, tretí víťazí“ sa rozhodli nevyberať si medzi Leninovou mantrou „najsilnejšie zo všetkých umení je film“ a Lutherovou pravdou svätou „najmocnejším umením tohto sveta je hudba“ a radšej ich rovno spojili. A tak Oscarmi ovenčený hollywoodsky film ožíva v unikátnom koncertnom predvedení, ktoré ohuruje fanúšikov Tolkienovej trilógie, kade chodí. Čiže najmä v Severnej Amerike a západnej Európe.

Povedz to notami
Ťažiskom projektu je spojenie filmového trháka s dojemnou hudbou v živom predvedení. Hoci cieľom bola symbióza, nad Dunajom predsa len jemne víťazilo čaro muziky. Nečudo, na rozdiel od filmu ako celku hudobná stopa nie je notoricky známym dielom, čo má štrnásť rokov po premiére. Za tím hudby kopal i fakt, že v Bratislave Shorove skladby predstavili špičkové telesá na čele so silným vodcom svorky. Na rozdiel od kadejakých mávačov, vešačov bielizne, exotických tanečníkov a zaklínačov hadov, čo si hovoria dirigent, David Reitz na pódiu presne vedel, čo robí.

Čisté a ladné gestá jeho hebkých rúk hneď po prvých tónoch dali zavetriť silný zážitok. Navyše, útly absolvent hry na violončele a dirigovania v Zürichu a Zlíne hudobným načasovaním trafil do každého záberu s milimetrovou presnosťou. Vychádza z toho jediné: chudáčisko Reitz buď trpí absolútnym sluchom v spojení s absolútnou presnosťou, alebo videl Pána prsteňov približne desaťtisíc ráz. Len pre vašu informáciu, b je správne. „David Reitz skúšal a vystupoval s Pánom prsteňov už toľkokrát, že ho má dokonale vsiaknutého v krvi. Často koncertne sprevádza aj iné slávne filmy, a tak má vo všeobecnosti s týmto druhom práce bohaté skúsenosti. Navyše je to neskutočne charizmatický človek, obrovský talent a dirigentská osobnosť, ktorá dokáže strhnúť orchester, zbor i sólových spevákov k tým najlepším výkonom. Dlhým predstavením nás previedol bez jediného zaváhania, s istotou, ľahkosťou a dokonca aj radosťou,“ zhrnul pôsobenie dirigenta z opačnej strany pódia violončelista Plzenskej filharmónie David Niederle.

Shorova hudba v Pánovi prsteňov pritom nie je nijaká Pec nám spadla. Muzikanti majú do činenia s mimoriadne komplexným dielom napísaným pre veľký orchester s pestrým zastúpením netradičných hudobných nástrojov. V jednotlivých piesňach nechýbajú zvuky gitary, akordeónu, cimbalu, čelesty, čínskych gongov, japonských a írskych bubnov či Panovej píšťaly. Krv na pódiu potia i zboristi. Zapojení sú v takmer každej scéne a okrem angličtiny musia trilkovať aj v Tolkienových umelých jazykoch quenijčine, sindarčine či čiernej reči. Radosť počúvať, bolesť nacvičovať.

Agentúra XL Promotion

Pán prsteňov je pán
Tolkienova, Jacksonova a Shorova šou, ktorá sa rozpútala v pondelok v Incheba Expo Aréne, sa musela popasovať so súperom ťažkého kalibru. O pozornosť publika súťažila so slovenskou futbalovou reprezentáciou bojujúcou o postup do osemfinále šampionátu Euro 2016 s nebezpečne favorizovaným Anglickom. K tuhému boju medzi kultúrou a športom, hobitmi a futbalistami, čarodejníkom Gandalfom a kúzelníkom Kozákom sa schyľovalo najmä v pánskej časti publika.

A ako sa boj o Prsteň absolútnej moci nad pondelkovým večerom napokon skončil? Víťazne na oboch frontoch. Futbalisti si vo Francúzsku vydobyli hutnú nádej na ďalší postup. A v Inchebe sa mobily z vreciek nohavíc vyberali len s jediným cieľom – odfotiť alebo natočiť dianie na pódiu. Radno tiež poznamenať, že iba máloktorý film dosiaľ zažil, že by si ho tuzemské publikum dobrovoľne odsedelo až po posledné písmenko v koncovom slove záverečných titulkov.

Slovensko sa na tri a pol hodiny zmenilo na Stredozem. A bol to príjemný výlet. Ak ľutujete, že ste Spoločenstvo prsteňa nevideli, neplačte nad rozliatym mliekom, poradil by vám autor Pána prsteňov John Ronald Reuel Tolkien. A mal by pravdu. Veď už vo februári zavíta do Bratislavy druhý koncertný diel Pána prsteňov. Od tohto momentu sa môžete začať oficiálne tešiť na Dve veže. A hlavne – šetriť si na lístok na ne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:14