StoryEditor

Taký cirkus ste ešte nezažili. Príďte sa presvedčiť na festival Cirkul'art

23.06.2016, 00:00
Autor:
TASRTASR

Tohtoročný festival nového cirkusu Cirkul'art privíta umelcov zo 17 krajín sveta. Šiesty ročník podujatia sa bude konať od 24. do 26. júna v bratislavskej Medickej záhrade a od 27. do 29. júna v Starej tržnici.  

Počas šiestich dní sa na ňom predstavia umelci z rekordného počtu krajín - Argentíny, USA, Francúzska, Španielska, Japonska, Nemecka, Česka, Švédska, Izraela, Rakúska, Belgicka, ale aj z krajín ako Thajsko, Kanada, Nový Zéland či africká Keňa, ktoré doteraz na festivale zastúpené neboli. Záštitu nad festivalom prevzal prezident SR Andrej Kiska, ambasádorom je herec Michal Kubovčík.  

Bratislavský Festival nového cirkusu Cirkul'art je uznávanou medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasný cirkus. Spája divadlo, akrobaciu, cirkus a pouličné umenia. Predstavenia sú uvádzané v slovenskej premiére. Okrem toho na návštevníkov čakajú tréningy a workshopy, kde si môžu vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny a techniky s profesionálnymi lektormi, medzinárodný cirkusový food festival, cirkusový kolotoč, oddychová zóna a zóna pre najmenších. 

Pestrosť vítaná
Festival je orientovaný na rodiny, deti i mestské sociálne komunity, systematicky pracuje na rozvoji žánru nový cirkus na Slovensku a má silné domáce a zahraničné renomé. Je členom medzinárodných zoskupení, podporujú ho veľvyslanectvá akreditované v SR a realizuje sa v spolupráci s mestom Bratislava, mestskou časťou Staré Mesto a Zastúpením Európskej komisie v SR. 

„Festival Cirkul'art veľmi dobre prezentuje európske hodnoty a európske motto Zjednotení v rozmanitosti. Festival názorne ukazuje, že aj na Slovensku je pestrosť a rôznorodosť vítaná. Je to silný odkaz vo svetle súčasného vývoja v Európskej únii, najmä v čase blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ, keď bude naša krajina výrazne vplývať na smerovanie celej únie,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek.

cirkulart.sk

Cirkusový víkend
Festival sa začína v piatok večer v šapito v Medickej záhrade akrobatickou šou v podaní Blues Brothers z Kene. „Čaká nás víkend úžasného divadla a cirkusu. Celodenný program je určený najmä rodinám s deťmi a večerný program v šapito pre náročného diváka,“ povedal riaditeľ festivalu Pavol Kelley. „Vstup do festivalovej záhrady s množstvom umelcov z celého sveta je zadarmo,“ dodáva Kelley. V pondelok, utorok a stredu 27. až 29. júna je pripravený cirkusový a divadelný program v scenérii starobylej bratislavskej tržnice.  

Cirkul'art je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku. Počas piatich rokov jeho existencie videli návštevníci viac ako 340 predstavení. Festival je aktívnym členom siete európskeho partnerstva Circostrada Network. Festival vznikol v Medickej záhrade a stará sa o ňu, keďže súčasťou projektu je aj starostlivosť o túto záhradu. V roku 2012 festival opravil a namaľoval lavičky, lampy a koše. Každoročne revitalizuje Medickú záhradu, sadí trávnik, opravuje chodníky a záhradu pravidelne čistí od odpadkov.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:57