Stredoeurópsky fond súčasného umenia
StoryEditor

Slovákov prvýkrát dražili v najslávnejšej aukčnej sieni. Takto to dopadlo

08.06.2016, 18:38
Autor:
mušmuš

Medzinárodná aukcia Contemporary East (Súčasný východ) v londýnskej Sotheby's mala tento rok historicky prvé slovenské zastúpenie. Diela trojice významných slovenských výtvarníkov Milana Dobeša, Stanislava Filka a Jany Želibskej sa tu vydražili dokopy za 42 872 eur.

Osobitosť, medzinárodné renomé umelca, vzácnosť a stav diela, kvalita či vizuálna príťažlivosť pre čo najširší okruh zberateľov. To sú hlavné kritéria, prečo sa londýnska Sotheby´s rozhodla do medzinárodnej aukcie Súčasný východ zaradiť aj slovenských výtvarníkov. Autori nášho povojnového umenia Dobeš, Filko a Želibská presvedčili, že ich tvorba má obrovský potenciál aj pre medzinárodných zberateľov.

„V posledných rokoch sa čoraz viac medzinárodne profiluje a prehodnocuje povojnové umenie z oblasti strednej a východnej Európy. Progresívne konceptuálne a multimediálne tendencie spájané s vybranými predstaviteľmi neoficiálnej, respektíve alternatívnej scény sú čoraz viac systematicky vyhľadávané medzi domácimi i medzinárodnými zberateľmi,“ uvádza Kristína Jarošová, riaditeľka zbierky Art Fond - Stredoeurópsky fond súčasného umenia, ktorá spolupracovala so Sotheby's pri výbere diel. Podľa jej slov aj ďalšie významné inštitúcie ako napríklad Tate a MOMA dopĺňajú svoje zbierky a hľadajú alternatívne príbehy k západným dejinám umenia.

Tento trend nasleduje aj trh s umením a aukčné siene. Zaradenie slovenského umenia na špecializovanú aukciu Súčasný východ v londýnskej Sotheby's napomáha prezentácii nášho regiónu pre široký okruh vysoko profilovaných globálnych zberateľov a odborníkov umenia. „Prostredníctvom Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia vytvárame a zhodnocujeme investičnú zbierku slovenského súčasného umenia, ktorú dnes tvorí už 130 diel od 12 autorov. Cez tento projekt podporujeme slovenskú tvorbu a umelcov, ktorí majú stabilné miesto na umeleckej mape nielen doma, ale aj v zahraničí. Som veľmi rád, že predajom troch diel zo zbierky sme pomohli zviditeľniť našich umelcov vo svete,“ uvádza Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky a iniciátor projektu.

Aukcia Súčasný východ priniesla nový pohľad aukčnej siene Sotheby’s na umenie zo strednej a východnej Európy, Ruska a Kaukazu. Londýnski kurátori zhromaždili vyše 120 umeleckých diel od významných i perspektívnych umelcov z tejto oblasti. Sotheby’s tým reflektuje nové trendy európskeho zberateľstva, ktoré sa generačne menia, a konzervatívny pohľad na umenie sa strieda so záujmom o avantgardné smery 60. a 70. rokov.

„Vybraní slovenskí umelci priniesli vďaka svojmu nekonvenčnému mysleniu osobité hodnoty aj v rámci medzinárodných tendencií, akými sú kinetické umenie, pop art, nový realizmus, konceptuálne umenie a podobne. Vďaka cenovej prístupnosti, priekopníctvu a prepojeniu výnimočnej technickej i myšlienkovej jedinečnosti diel dokážu zaujať aj medzinárodných zberateľov," dopĺňa Jarošová.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:22